HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
3 Nisan 2018 Salı Saat: 10:12

Araziler Suya doydu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri  (DSİ) Genel Müdürlüğü hayata geçirdiği sulama projeleri ile zirai sulamalarda altın çağı yaşatıyor. Son 15 yılda yapılan sulama yatırımları ile 17,4 milyon dekar arazinin suya hasre
Araziler Suya doydu

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri  (DSİ) Genel Müdürlüğü hayata geçirdiği sulama projeleri ile zirai sulamalarda altın çağı yaşatıyor. Son 15 yılda yapılan sulama yatırımları ile 17,4 milyon dekar arazinin suya hasreti sona erdi.

 

Birçok kişinin Türkiye’yi su zengini bir ülke olarak bildiğini ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ne yazık ki ülkemiz hakkında böyle yanlış bir algı var. Türkiye yarı kurak bir iklim bölgesinde ve düşen yağışlar mevsimlere göre farklılık gösteriyor. Özellikle sulamanın yapıldığı yaz aylarında yağışlar en aza iniyor. Bu yüzden yağışlı mevsimdeki suları baraj ve göletler vasıtasıyla biriktirmek ve yaz aylarında sulamada kullanmak zorundayız. Bu suları kullanırken de en tasarruflu sulama sistemi ne ise onu kullanmalıyız. Biriktirdiğimiz sular sınırsız değil” değerlendirmesinde bulundu.

web_Sulama Fotoları (1)

 

525 Baraj Tamamlandı

 

Bu çerçevede DSİ’nin son 15 yılda sulama yatırımlarına ağırlık verdiğini ve adeta sulamada altın çağı yaşattığını vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu dönemde 525 baraj, 336 gölet ve 1.236 sulama tesisini tamamlayarak vatandaşlarımızın hizmetine sunduk. 2023 yılı sonuna kadar 700’ün üzerinde barajı daha tamamlayarak hizmete alacağız” dedi.

 

Son 15 Yılda 17,4 Milyon Dekar Arazi Sulamaya Açıldı

 

Sulamaya yapılan bu yatırımlar ile suya hasret toprakları suyla buluşturduklarını söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ülkemizde ekonomik olarak sulanabilir toplam 85 milyon dekar arazi bulunuyor. 2003 yılı başında toplam sulanan alan 48 milyon dekar iken, son 15 yılda yaptığımız yatırımlar ile 17,4 milyon dekar arazi sulamaya açtık. Böylece bugün itibarıyla ülkemizde 65,3 milyon dekar arazi sulanabiliyor” dedi.

 

Sulanan Alanlar Çiftçilere Yıllık 32 Milyar Lira İlave Gelir Sağlıyor

 

Sulu ziraata geçişin başta tarım sektörüne hizmet sunmakla birlikte diğer sektörlere de itici bir güç oluşturduğunun altını çizen Prof. Dr. Eroğlu “Sulamaya açılan alanlar ile çiftçilerin gelirlerinde önemli artışlar sağlandı. Toprakların sulanmasıyla birlikte çiftçilerimiz yıllık yaklaşık 32 milyar lira ilave gelir artışı sağladı. Ayrıca ziraatin bu şekilde gelişmesiyle beraber gübreci, nakliyeci ve işçi olmak üzere ziraata dayalı sanayiye ve hizmet sektörüne de önemli katkılar sağlandı. Tarlada yapılan sulu ziraat bu sektörlerin lokomotifi haline geldi.” diye konuştu.

 

 

Sulama Projelerinde Tasarruf Ön Planda

 

Türkiye’de suyun dörtte üçünün sulamada kullanıldığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu yüzden sulama tesislerini inşa ederken en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri tercih ediyoruz. Bu sistemler ile sulamada kullanılan su miktarında iptidai sistemlere göre yüzde 25 ila 30 arasında su tasarrufu sağlıyoruz. Eski sistemleri de rehabilite ederek bu tasarruf oranını daha da artırmayı hedefliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

 

6,3 Milyon Kişiye İlave İstihdam İmkânı Sağlandı

 

Zirai arazilerin suyla buluşmasının istihdam hususunda da önemli katkıları olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eroğlu “Bu çerçevede DSİ’nin geliştirdiği sulama projeleriyle ziraat sektöründe 6,3 milyon kişiye ilave istihdam imkânı sağladık. Bu sayı dikkate alındığında, DSİ projelerinin yaklaşık 18 milyon kişinin geçiminin sağlanmasına doğrudan veya dolaylı rol oynadığı ortaya çıkıyor. Bu durum ayrıca büyükşehirlere yönelik göçün önüne geçilmesine de büyük katkı sağlıyor” açıklamasını yaptı.

Anahtar Kelimeler : Araziler, Suya, doydu

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız