HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
24 Aralık 2018 Pazartesi Saat: 10:12

EKOLOJİ BİRLİĞİ TOPLANDI

Ekoloji Birliği Orta Karadeniz bileşenleri Samsun’da bir araya gelerek bölgesel olarak birlikte neler yapabileceklerini değerlendirdi.             Ordu Çevre Derneği’nin de (ORÇEV) içinde yer aldığı Samsun Çevre Platformu (SAM
EKOLOJİ BİRLİĞİ TOPLANDI

Ekoloji Birliği Orta Karadeniz bileşenleri Samsun’da bir araya gelerek bölgesel olarak birlikte neler yapabileceklerini değerlendirdi.

            Ordu Çevre Derneği’nin de (ORÇEV) içinde yer aldığı Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) ve Sinop Nükleer Karşıtları Platformu’nun (SNKP) çağrısı ile bir araya gelen Orta Karadeniz’de kurulmuş olan Yeşil Gerze Çevre Platformu, Ayvalık Çevre Koruma Derneği, Merzifon Çevre Platformu, Yerme Çevre Platformu kendi il ve ilçelerindeki sorunları dile getirdi. Toplantıya, ORÇEV adına Eren Atasoy, Ertuğrul Gazi Gönül ve Coşkun Özbucak katıldı.

                Samsun Mimarlar Odası Toplantı Salonu’nda 22 Aralık 2018 Cumartesi günü yapılan Ekoloji Birliği Orta Karadeniz Bölgesi Bileşenleri 1. Toplantısı’nda ORÇEV adına Ekoloji Birliği Yürütme Kurulu Üyesi olan Coşkun Özbucak, Ekoloji Birliği’nin kuruluş süreci, ilke ve amaçları hakkında bilgi verdikten sonra şunları söyledi: “Ekoloji Birliği’nin kurulması yerellerin mücadelesini birleştirerek güçlenmesini sağladı. Bundan sonra deneyimlerimizi birbirimize aktararak ekoloji mücadelesinde önemli gelişmeler sağlanacak. Ortak çalışmamızdan en sonuncusu yerel tohumlarımızı şirketlere teslim etmenin yolunu açan yönetmeliğe karşı açılan dava oldu” dedi.

            ORÇEV adına konuşan Ertuğrul Gazi Gönül de, Ordu’da yaşanan ekoloji sorunları ve bunlara karşı yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi v şunları söyledi: ”Ordu’nun tüm ilçeleriyle ilgileniyoruz. Taş ocağı, RES, HES, maden aramaları, deniz dolgusu, yeşil alanların yok edilmesi, şehrin betonlaştırılması gibi sorunlar yaşıyoruz. Hem yargı sürecini takip ediyoruz hem de halkın bilgilenmesini sağlıyoruz. En son yasadışı biçimde deniz dolgusu yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne para cezası verilmesini sağladık. Dilekçe vererek cezanın yöneticilerden alınmasını istedik” diye konuştu.

            Toplantıda sonuç bildirgesi hazırlanarak Ekoloji Birliği Yürütme Kuruluna iletilmesine, Orta Karadeniz ekoloji dernek ve platformları olarak toplantıların düzenli hale getirilmesine karar verildi.

İl ve İlçeler düzeyinde yaşanan sorunların yanı sıra Orta Karadeniz Bölgesi genelinde yaşanan çevre sorunları tartışılarak mücadele yürütülmesinin yolları tartışıldı.

Toplantıya verilen öğle arasında il dışından gelen katılımcılarla birlikte Adalet Mahallesinde okul yapılmak için kesilecek çam ağaçlarının korunması için mahalle sakinlerine destek ziyaretinde bulunuldu.

Adalet Mahallesi Çamlık alanda çevreciler adına SAMÇEP sözcüsü Mehmet Özdağ ve Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu bir basın açıklaması yaptılar.

Açıklamada; kısaca çamlık alanın ağaçlarla birlikte korunması, eğitim ihtiyaçları için ağaç kesilmeyecek uygun alanların İlkadım Belediyesi sınırları içerisinde fazlasıyla bulunduğu belirtildi. Belediye Meclis’lerinde kağıt üzerinde imar planları ile oynayarak toprak üstü tüm doğal varlıkların ve doğal mirasın yok sayılamayacağı belirtilerek Büyükşehir Belediye Meclis kararının düzeltilmesi gerektiği vurgulandı. Samsun Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı ve İlkadım Belediye Başkanına yanlıştan dönün çağrısı yapıldı.

Mahalle sakinleri ve çocukları da söz alarak çamlık alanın ağaçları ile korunarak piknik alanı olarak düzenlemesi, başka oyun alanları olmadığını söyleyerek ağaçların korunması talebinde bulundular.

Toplantının öğleden sonraki kısmı ise forum şeklinde düzenledi. Ekoloji Birliği Yürütme Kuruluna önerilecek kararlar belirlendi.

Alınan kararlar arasında; Çarşamba Ovasının sanayileşmeye açılmasının engellenmesi, Yeşil yol adlı imar-inşaat projesi için Ekoloji Birliği bünyesinde çalışma yürütülerek olası ekoloji sorunlarının kamuoyu ile paylaşılması,

Sinop Nükleer Santral hakkında açılan Çevre Düzeni Davasına müdahil olunması, Yeşil Gerze Çevre Platformu YEGEP aleyhine açılan davanın 1 Mart 2019 karar duruşmasına Ekoloji Birliği Bileşenlerinin katılımlarının sağlanması gibi konular yer aldı.

Aşağıda belirtilen metnin Orta Karadeniz Bölgesi Toplantı Sonuç Bildirgesi olarak kamuoyuna duyurulması ile toplantı sona erdirildi.

 

Anahtar Kelimeler : EKOLOJİ, BİRLİĞİ, TOPLANDI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız