HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
6 Ocak 2019 Pazar Saat: 14:57

TÜRKİYE’DE FUTBOLUN DOĞUŞU

Türkiye’de futbolun ilk olarak 19. yüzyılın son çeyreğinde oynanmaya başladığı bilinmektedir. Osmanlı döneminde ilk olarak Selanik'te ortaya çıkmış daha sonra da yayılmaya başlamıştır. Fakat Osmanlı’nın baskıcı rejiminin
TÜRKİYE’DE FUTBOLUN DOĞUŞU

Türkiye’de futbolun ilk olarak 19. yüzyılın son çeyreğinde oynanmaya başladığı bilinmektedir. Osmanlı döneminde ilk olarak Selanik'te ortaya çıkmış daha sonra da yayılmaya başlamıştır. Fakat Osmanlı’nın baskıcı rejiminin yasakları, Türk’ler de futbolun gelişimini alt düzeyde tutarken, takım kurulmasının engellenmesiyle, bu takımların tarafı olacak geniş kitlelerin oluşması önlenmiştir.

Dönemin anlayışına göre, futbol İslam gelenekleriyle bağdaşmadığından bu spor dalının öncüleri Müslüman olmayan azınlık mensuplarıydı. Özellikle İzmir ve Selanik’teki Rum, Ermeni, İngiliz ve İtalyan asıllılar, kendi aralarında kurdukları takım ve kulüplerde futbol oynamaya başlamışlardır. Bu yüzden ilk futbol kulübü de İzmir'de İngilizler tarafından kurulmuştur.

İlk Türk futbol takımı ise Fuad Hüsnü Bey ile Reşat Danyal Bey tarafından devrin baskısından kaçabilmek adına İngilizce isimle kurulan "Black Stocking" olmuştur. Bu takımın Rumlarla Papazın çayırında 1901'de oynadığı maç ise bir Türk takımının ilk futbol maçı olarak kayıtlara geçmiştir. Reşat Danyal Bey’in kulübüne bir İngiliz ismi vermesi, o zamanlar hüküm süren rejiminden dolayıdır.

Genelde İstanbul'da yaşayan İngilizlerin başı çektiği, ayrıca Rumların da katılımıyla genişleyen futbol sevgisi, arka arkaya futbol kulüplerinin kurulması sonucunu doğurmuştur. Bunun ardından aynı takımların katılımıyla 1903 yılında İstanbul Futbol Ligi kurulmuştur.

İstanbul'da bir futbol liginin kurulması, bu coğrafyada futbolun daha da yaygınlaşacağının ilk işareti olmuştur. Türk gençlerinin de bu yeni kurulan takımlara olan ilgisi, zamanla ilk resmi futbol takımımız da ortaya çıkmıştır.

İstanbul Futbol Birliği, kulüpler arası anlaşmazlıklar ve çekişmeler sonucunda 1910 yılında yeniden örgütlenme yoluna gitmiş ve 4 yıl görev yapacak olan İstanbul Futbol Kulüpleri Ligi ortaya çıkmıştır.

Türkiye'de futbolun tam olarak yeşermeye başladığı periyot 1908- 1923 yılları arasıdır. II. Meşrutiyet sonrası esen özgürlük havasında yeni takımlar kurulmuş, bu arada Türk takımları da varlıklarını ciddi bir şekilde teyit ettirmiştir.

İstanbul'un ardından İzmir, Ankara, Eskişehir, Bursa, Adana ve Trabzon şehirlerinde futbol büyük bir hızla yayılmaya başlamıştır.

Türkiye Milli Futbol Takımı'nın 1954 FIFA Dünya Kupası'na katılması ile birlikte profesyonel bir ligin kurulmasına karar verilmiş, Türkiye Futbol Federasyonu bir Milli Lig'in kurulması fikrini benimsemiştir. Bundan sonra da futbol artık gittikçe gelişen ve daha büyük bir endüstri haline gelecek bir boyuta ulaşmıştır.(Ordu Yeni Haber)

 

 

 

Anahtar Kelimeler : TÜRKİYE’DE, FUTBOLUN, DOĞUŞU

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız