HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
5 Şubat 2019 Salı Saat: 10:57

“SÖZLEŞMELİ TARIM ÜRETİCİYE ZARARLI”

Emek Partisi TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın fındıkla ilgili açıklamasına tepki gösterdi. “TMO Genel Müdür de üretici aleyhine çalışıyor” iddiasında bulundu.
“SÖZLEŞMELİ TARIM ÜRETİCİYE ZARARLI”

 

Emek Partisi TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın fındıkla ilgili açıklamasına tepki gösterdi. “TMO Genel Müdür de üretici aleyhine çalışıyor” iddiasında bulundu.

TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal’ın televizyon ve gazetelerde fındık politikaları konusunda çıkan açıklamasında, “Tüccar fındık alamadığı zaman TMO devreye girdi. Paramız yok dediler TMO fındık aldı.”, “Çalıştaylar yapacağız, herkes konuşacak. Sözleşmeli tarımı konuşacağız.” sözlerini değerlendiren Tüm Köy Sen Ordu Şube Başkanı Zekayi Sağra,  “Yıllar önceki uyarımızı gerçekleştirmek istiyorlar. 15 yıldır, izlenen tarım-fındık politikaları nedeniyle köylerin boşalmasına çalışıldığını ve sonra da sözleşmeli tarım uygulamasını dayatacaklarını dile getirmiştik. Son iki yıldır sözleşmeli tarım projesini dillendirmeye başladılar. Geçen hafta bir televizyonda TMO Genel Müdürü de “Sözleşmeli tarımı konuşacağız.” diyerek niyetlerini dışa vurmuş oldular.” dedi.

Çalıştaylar göstermelik olmamalı

TMO Genel Müdürü Ahmet Gürdal’ın Ordu ya da Giresun’da çalıştay yapılacağını duyurmasını da değerlendiren Sağra, “Üreticileri ilgilendiren konularda asıl olan üreticilerin görüşüdür. Üretenin tartışmalarda dışarda tutulması zaten kabul edilemez ama yapılacak çalıştayda katılımcılar kimler olacak? Tarım-gıda tekellerinin çıkarlarını savunanların çoğunluk olduğu yerde iki-üç üreticiye söz vermenin bir anlamı olmuyor.  Yapılmak istenen çalıştayda çoğunluk olan üretici azınlıkta kalacak ve oradan çıkan karar da üretici aleyhine olacak. “Sözleşmeli tarım tartışıldı ve fındık üretimi için en uygun yeni çözüm budur.” denecek.” diyerek bu tür toplantıları “Asgari Ücret Komisyonuna” benzeterek, “Asgari ücreti belirlemek için bir araya gelen üyelerde işçiler azınlık olduğu için asgari ücret işçileri hiçbir zaman memnun etmedi. Yapılacak çalıştay da buna benzeyecek.” dedi.

Tarıma destek de yeterli değil

Tarıma destek bakımından yasal zorunluluğun da yerine getirilmediğini belirten Sağra, “GSMH’nın yüzde biri olması gereken tarıma destek, yarım bile olmuyor. Yapılan desteğin büyü bölümü de şirketlere gidiyor. Bu politika üreticileri yoksullaştırdı, tarımda emperyalist tekellere bağımlılığı artırdı. Şimdi de çözüm olarak sözleşmeli tarım dayatılıyor. Önce üreticilere yasal zorunluluk olan destek yapılsın. Temel olan üreticilerin örgütlü olmasıdır. Ayrıca demokratik halkçı tarım politikalarla köylerde kooperatifler kurulmalı, fındık üretimi, pazarlanması kooperatifler üzerinden yapılmalı. Başkası tarım-gıda tekellerini memnun eder.” dedi.


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız