HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
6 Nisan 2019 Cumartesi Saat: 10:49

POYRAZ; “HERKES İÇİN ADALET ADALET İÇİN AVUKAT”

Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği özel röportajda Avukatlık mesleğini masaya yatırdı. Başkan Poyraz, röportajında ayrıca Baroların tanım ve işlevlikleri il
POYRAZ; “HERKES İÇİN ADALET ADALET İÇİN AVUKAT”

Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği özel röportajda Avukatlık mesleğini masaya yatırdı. Başkan Poyraz, röportajında ayrıca Baroların tanım ve işlevlikleri ile hukuk devleti ve hukukun önemine de dikkat çekerek mesleğin sorunlarını ve önerilerini de ele alarak önemli açıklamalarda bulundu.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Poyraz, haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Öncelikle gününüz kutlu olsun. Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

Haluk Murat POYRAZ: Hoşbulduk Şafak Bey, bu anlamlı günümüzde bu fırsatı sağladığınız içinde ayrıca teşekkür ediyorum. Ben 1974 Ordu doğumluyum. Ulubey İlçesi nüfusuna kayıtlıyım. 1991 Yılında Ordu Lisesinden, 1996 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezunum. Staj ile birlikte 23 yıldan bu yana Ordu Barosu’na kayıtlı avukat olarak görev yapmaktayım.

Baroda İki dönem yönetim kurulu üyeliği, bir dönem disiplin kurulu üyeliği, bir dönem Türkiye Barolar Birliği Delegeliği yaptıktan sonra 2016 yılında Baro Başkanı seçildim. 2018 yılında yapılan seçimde ikinci kez Baro Başkanlığı’na seçildim. Aynı zamanda Adalet bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı’na bağlı Arabulucu olarak görev yapıyorum.

Yine Türkiye Sualtı Sporları Federasyonuna bağlı tüplü dalış (scuba) eğitmeni ve cankurtaran sıfatlarım da bulunmaktadır. Amatör olarak futbol ve bisiklet sporları ile ilgileniyorum. Evli be bir çocuk babasıyım.

Şafak DELİÇAKAR: Avukatlık nedir? Avukat Ne iş yapar? Avukatlığın amacı nedir?

Haluk Murat POYRAZ: Avukatın tanımı Avukatlık Kanununda yapılmış olup, tanıma göre Avukatlık, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir. Avukat, yargının kurucu unsurlarından olan bağımsız savunmayı serbestçe temsil eder.

Avukatlığın amacı; hukuki münasebetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlaşmazlıkların adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarının tam olarak uygulanmasını her derecede yargı organları, hakemler, resmi ve özel kişi, kurul ve kurumlar nezdinde sağlamaktır. Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kişilerin yararlanmasına tahsis eder.

Şafak DELİÇAKAR: Nasıl avukat olunur?

Haluk Murat POYRAZ: Öncelikle Türkiye Cumhuriyetinde bulunan veya devletimizce denkliği kabul edilmiş yurtdışı bir hukuk fakültesinden mezun olmak, sonra yasada staja ve mesleğe kabul için belirtilen şartları taşımak ve en son olarak bir yıl süreli avukatlık stajını başarıyla tamamlamak gerekir. Mesleğe kabul kararını Baro Yönetim Kurulu verir, Barolar Birliği ve Adalet bakanlığı incelemesinden sonra kabul kararı kesinleşir.

Şafak DELİÇAKAR: Bugün 5 Nisan Avukatlar Günü. Öncelikle gününüzü kutlarız. Neden 5 Nisan avukatlar günü olarak kutlanıyor?

Haluk Murat POYRAZ: 5 Nisan Avukatlar günü, 1878 yılında aynı tarihe denk gelen İstanbul Barosunun ilk genel kurulunun yapıldığı gün olduğu gibi,1958 yılında Baro Başkanlarının İzmir'de Türkiye Barolar Birliğini kurmak üzere toplandıkları bir gündür. Türkiye Barolar Birliği, 1987'de Tekirdağ'da yaptığı toplantıda 5 Nisan gününün Avukatlar Günü olmasını kararlaştırmış ve o günden bu yana 5 Nisan Avukatlar günü olarak kutlana gelmiştir.

Şafak DELİÇAKAR: Baro nedir? Ne iş yapar?

Haluk Murat POYRAZ: Barolar Anayasamızın 135. Maddesinde belirtilen kamu kurumu niteliğinde olan bir meslek örgütüdür. Nitekim Avukatlık kanununda “Barolar; avukatlık mesleğini geliştirmek, meslek mensuplarının birbirleri ve iş sahipleri ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni sağlamak; meslek düzenini, ahlakını, saygınlığını, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını savunmak ve korumak, avukatların ortak ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla tüm çalışmaları yürüten, tüzel kişiliği bulunan, çalışmalarını demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşlarıdır.” Şeklinde tanımlama yapılmıştır. Bu tanım içinde baroların görevinin ve faaliyet alanının ne olduğu açıkça belirtilmektedir. Yani hukuk ve insan hakları ile ilgili her konu baroların faaliyet alanına girmektedir.

Şafak DELİÇAKAR: Bildiğimiz kadarıyla serbest meslek örgütü olan Baro protokol sıralamasında diğer meslek örgütlerine nazaran en üst sıralarda yer almaktadır. Bunun sebebi nedir?

Haluk Murat POYRAZ: Bildiğiniz üzere Türkiye Cumhuriyeti kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı demokratik bir hukuk devletidir. Kuvvetler yasama, yürütme ve yargı olarak ifade edilmektedir. Protokol düzenlemesi devleti bu kuvvetlere verdiği öneme göre belirlenir. Her ne kadar avukatlık bir serbest meslek olsa ve baro serbest meslek örgütü olsa da devlet örgütlenmesi içinde yargının asli ve kurucu unsuru olarak kabul edildiği için yargının diğer temsilcileri olan iddia makamı temsilcisi Başsavcı ve karar makamı olan Mahkeme Başkanları ile protokolde aynı sırada yer alır.

Şafak DELİÇAKAR: Hukuk Devleti nedir? Hukuk neden önemlidir?

Haluk Murat POYRAZ: Anayasamızın 2. Maddesine göre Türkiye Cumhuriyeti hukuk devletidir. Hukuk Devleti, insan haklarına saygı gösteren, bu hak ve özgürlükleri koruyup güçlendiren, her eylem ve işlemi hukuka uygun olan, her anlamda adaletli bir hukuk düzeni kurup bunu geliştirerek sürdüren, Anayasa'ya aykırı durum ve tutumlardan kaçınan, hukuku tüm devlet organlarına egemen kılan, Anayasa ve hukukun üstün kurallarıyla kendini bağlı sayıp, yargı denetimine açık olan, yasaların üstünde yasa koyucunun da bozamayacağı temel hukuk ilkeleri ve Anayasa'nın bulunduğunun bilincinde olan devlettir.

Bilinen bir ifade ile “Adalet Mülkün Temelidir”. Burada mülk devleti ifade etmektedir. Bir devletin güncel söylemle bekası ancak hukuk kurallarına uyması ve adaleti tecelli ettirmesiyle mümkün olabilir. Hukukun ve adaletin olmadığı bir devlette kargaşa ve anarşi olur. Güçlü kendi hukukunu yaratır.

 

Şafak DELİÇAKAR: Mesleğinizi yaparken yaşadığınız sorunlar nelerdir? Önerileriniz nedir?

 

Haluk Murat POYRAZ: Biz öncelikle yargının diğer unsurları ile aynı özlük hakları istiyoruz. Yıllardır tartışılan, birçok taslağı bulunan yeni avukatlık kanununun, barolar ve akademisyenlerin de görüşleri alınarak çağdaş, özgürlükçü, demokratik kurallar içerecek şekilde meclisten geçirilerek yasalaşmasını, yeni kanunda mutlaka staja ve mesleğe kabulde sınav sisteminin getirilmesini, hukuk fakültelerinin sayılarının azaltılıp, kalitelerinin artırılmasını, kamu hizmeti gören savunma makamının, serbest meslek olma özelliğinden kaynaklanan idari ve mali hususlar ayrık almak üzere, yargının diğer erkleri ile eşit ve eşdeğer haklarla donatılmasını, CMK ücretlerinin asgari ücret tarifesi ile eşit hale getirilmesini, adli yardım ücreti ödemelerindeki uzun süreli gecikmelerin önüne geçilmesini kamu avukatlığı yapan meslektaşlarımızın da ek gösterge planlamasına dahil edilmesini talep ediyoruz.           

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Poyraz, verdiğiniz bilgiler ve yaptığınız değerlendirmeler için tekrar teşekkür ediyor, şahsınızın ve Baronuza kayıtlı tüm avukatlarımızın gününü kutluyor, başarılar diliyorum. Son sözleriniz nedir? Neler söylemek istersiniz?

Haluk Murat POYRAZ: Şafak Bey, bende başta şahsınıza ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine bu anlamlı günümüzde böyle bir fırsat sağladığınız için teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum. Son olarak da tüm meslektaşlarımın avukatlar gününü kutluyorum. Herkes için adalet adalet için avukat diyorum.

 

           

 

 

Anahtar Kelimeler : POYRAZ;, “HERKES, İÇİN, ADALET, AVUKAT”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız