HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
31 Mayıs 2019 Cuma Saat: 11:10

FINDIK BAHÇELERİNE AZOTLU GÜBRE UYARISI

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındıkta azotlu gübre uygulamasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda üreticileri uyardı. Fındıkta gübre uygulaması zamanının yaklaştığını bildiren Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptı
FINDIK BAHÇELERİNE AZOTLU GÜBRE UYARISI

 

Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, fındıkta azotlu gübre uygulamasında dikkat edilmesi gerekenler konusunda üreticileri uyardı. Fındıkta gübre uygulaması zamanının yaklaştığını bildiren Ordu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Canlılarda beslenme sürdürülebilir ve yaşamın tamamını kapsayacak şekilde öngörülerek uygulamaya geçilmelidir. Bunun için topraklarımızın besleme kapasitelerini toprak tahlilleri ile belirleyip hazırlanacak gübreleme raporları eksiksiz uygulanmalıdır. Fındık tarımında bu zamanda azotlu gübrelerin ikinci yarısını toprakla buluşturup fındıklarımızı beslemeye devam etmeliyiz. Fındık bu dönemde üzerindeki çotanak taslaklarını hasada kadar büyütecek ve önümüzdeki yılın sürgün ve meyve gözlerinin oluşumu için yoğun bir şekilde bitki besin elementlerine ihtiyaç duymaktadır. Bu dönemde bitki besin elementleri eksiği, eksikliğin şiddetine göre üzerindeki mevcut meyvelerin dökümüne kadar giden süreci başlatabilir. Üzerindeki mevcut meyvesini döken bir fındık bitkisinin gelecek seneye hazırlık yapması da beklenemez.

Hasada kadar olan dönemde, açan karanfillerin (Dişi Çiçekleri) dökümüne neden olan bazı etmenler bulunmaktadır. Bu etmenlerin en önemlileri gübreleme ve zirai mücadele uygulamasında yaptığımız eksiklikler olduğunu unutmayalım. Eğer bunlara dikkat edersek açan karanfilleri hasada meyve olarak taşımak bizim elimizdedir. Güçlü bitki, güçlü ve pişkin yıllık sürgün demektir. Güçlü yıllık sürgün ise çoklu çotanak ve randımanlı taneler demektir.

Gelin fındıklarımızı aç bırakmayalım. Emeğimizin karşılığını bundan önce verdiği gibi bundan sonra da verecektir. Toprak tahlili sonuçlarına bağlı kalarak azotlu gübrenin ikinci yarısını uygulayalım. Şayet analiz yaptırmadıysak organik maddenin az ve pH'nın düşük olduğu yerlerde takriben 750 gr/ocak % 26 N  CAN (Kalsiyum Amonyum Nitrat ) gübresi, pH'nın yüksek olduğu yerlerde 900 gr/ocak % 21 N Amonyum Sülfat ( Şeker Gübresi) ikinci azotlu gübre olarak yeterli olacaktır.

 

Anahtar Kelimeler : FINDIK, BAHÇELERİNE, AZOTLU, GÜBRE, UYARISI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız