HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
9 Temmuz 2016 Cumartesi Saat: 08:17

ÜRETİCİNİN GÖZÜ, KULAĞI TARIM KREDİ KOOPERAFİ’NDE!

Karadeniz’de 200 bin, Türkiye genelinde ise 1 milyon 100 bin üyesi bulunan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, 2016 yılı fındık sezonundan itibaren fındık alımı için yetkili kılındı.
ÜRETİCİNİN GÖZÜ, KULAĞI TARIM KREDİ KOOPERAFİ’NDE!

ÖZEL HABER

Karadeniz’de 200 bin, Türkiye genelinde ise 1 milyon 100 bin üyesi bulunan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, 2016 yılı fındık sezonundan itibaren fındık alımı için yetkili kılındı. Fındık fiyatlarının 7 Lira’ya düştüğü bu günlerde akıllara ise, ‘Kooperatif bu sene gerçekten fındık alacak mı?’ Sorusu geldi.

Son günlerde yine rekolte üzerinden yapılan çeşitli spekülasyonlu açıklamalar kamuoyunda dikkatle izlenmeye devam ediyor. Rekoltenin bu sene az olduğunu da belirten ilgili bazı kurumlar, Başbakan Yardımcısı Giresun Milletvekili Nurettin Canikli’de bayram tatili için geldiği memleketinde yaptığı açıklama ile doğruladı.

CANİKLİ’DEN GÖZ DAĞI

Canikli, Bulancak’ta yaptığı açıklamada; “Fiyatlar yükselecek hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Neden, çünkü rekolte çok düşük. Bakanlığımız resmi olarak açıklayacak.

“ONLARA FIRSAT VERMEYECEĞİZ”

Bazıları bu durumu kullanarak, geçmişte olduğu gibi birileri fiyatları aşağıya çekmek için her zaman olduğu gibi uğraşıyor. Onların kim olduğunu söylemeyelim ama onlara da fırsat vermeyeceğiz onu da söyleyelim.

Hatırlatmak için söylüyorum 2002’de fındığın fiyatı 2 buçuk liraydı, 90 cent’ti bugün 8, 9 lira beğenmiyoruz ama kaç dolara geliyor 2 buçuk 3 dolara geliyor” dedi.

Bu arada rekolte açıklamalarının dillenmesi ile birlikte fiyatların aşağı doğru çekilmesi için harekete geçen tekelcilere karşı ise fındık üreticileri gözlerini hemen hükümete ve TMO ile FİSKOBİRLİK’e çeviriyordu. Ancak bu sene geçtiğimiz Nisan ayında yapılan çalışmalar sonucunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile anlaşmaya varan Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri de fındık alımı için yetkilendirildi.

“ÜRETİCİYE SAHİP ÇIKMAK DURUMUNDAYIZ”

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Ayhan Karayama, 28 Nisan’da merkez birliğinde yaptığı konuşmada, üreticilerine sahip çıkmak durumunda olduklarını söyledi.

Fındıkta yaşanan fiyat istikrarsızlığına da değinen Karayama, “Biz 1 milyon100 bin ortağımızın koyduğu sermayelerle bir güç oluşturmuş durumdayız. Dolayısıyla ortaklarımıza hizmet de bizim için çok önemli” dedi.

“FINDIK ALIMI İÇİN YETKİ VERİLDİ”

Yetki konusunda da bilgilendirme yapan Karayama  “Bu ortaklarımızın 200 bini Karadeniz Bölgesi’nde yaşıyor. Aynı zamanda fındık üreticisi. Fındıkla ilgili zaman zaman spekülatif söylemler oluyor. Bu sebeple yönetim kurulumuzda gerekirse fındık alımı konusunda çalışmalar yapabilmek için yetki aldık.

Piyasadaki gelişmelere göre üreticimizi mağdur edecek bir fiyat gelişmesi devam ederse TMO ve diğer ilgili kuruluşlarla işbirliği içerisinde fındık alımı konusunda yetkiliyiz. İnşallah önümüzdeki dönemde üreticilerimizin bu sorununa da çözüm olacak bir çalışma içerisinde olacağız” şeklinde konuştu.

FINDIK ALIMI KONUSUNDA HENÜZ RESMİ BİR AÇIKLAMA YAPILMADI

Öte yandan fındık fiyatlarının 7 Lira’ya düştüğü bugünlerde ise şimdi gözler Tarım Kredi Kooperatiflerine çevrildi. 2016 yılı sezonu için fındık alımı konusunda henüz resmi bir açıklama ve fiyat belirtmeyen Kooperatifin nasıl bir politika izleyeceği de şimdiden merak konusu oldu.

Diğer taraftan fındık hasat dönemine 3 hafta gibi bir süre kala, üreticiler şimdiden mahsulün tekelci firmaya peşkeş çekilmeden TMO veya Tarım Kredi Kooperatiflerinden makul bir açıklama beklediklerini dile getirdiler. 

HABER - ŞAFAK DELİÇAKAR

 

 

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız