HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
30 Temmuz 2019 Salı Saat: 08:56

TÜM KÖY SEN: FINDIK 25 TL’DE OLMALI

Açıklanan fındık alım fiyatının maliyet seviyesinde kaldığını belirten Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Zengin, “16.5TL kabul edilemez.” dedi.  
TÜM KÖY SEN: FINDIK 25 TL’DE OLMALI

Açıklanan fındık alım fiyatının maliyet seviyesinde kaldığını belirten Tüm Köy Sen Ordu Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tuncay Zengin, “16.5TL kabul edilemez.” dedi.

 

            Fındığın maliyet hesabını kendilerinin yanında başka kuruluşların da yaptığını belirten Tuncay Zengin Şunları söyledi: “Tüm Köy Sen olarak çalışmayı yaparken objektif olmaya özen gösterdik. Şöyle ki; birim alandan alınan ürünü Türkiye ortalamasının 15 kg. üzerinde tuttuk. İşçi yevmiyesini ortalamanın altında hesapladık. Bir işçinin günde (pazara hazır) 40 kg. fındık topladığını varsaydık. Ve 5 - 6 kalem maliyet unsurunu hesaplamaya dahil etmedik. Bunlara rağmen 1 kg. fındığın maliyeti 16.52 TL. Diğer kurum ya da kişilerin yaptığı hesaplamalara baktığımızda 14.50 TL ve 17.00 TL aralığında rakamlar bulunduğunu görüyoruz. Yani yapılan bütün çalışmalar birbiriyle örtüşüyor. Hükümetin 2019 ürünü levant kalite fındık için açıkladığı taban fiyat (*Aslında bu tavan fiyat) 16.50 TL. Şimdi bu işte bir terslik var.”

Tarımda da sınıf çıkarı var 

Zengin açıklamasında maliyetini ancak kurtaran fiyat açıklamasının tarım politikalarının niteliğinden kaynaklandığını vurgulayarak, “ “Esas konuşulması, dillendirilmesi, konunun tamamen sınıfsal olduğunun toplumda tartışılması gerekliliğine inandığımız olayın özü kabaca şu: Yeni Dünya Düzeninde ulus devletlerin yerini küresel sermayenin egemeni olan şirketler alıyor. Başta enerji olmak üzere silâh sanayi, ilâç sanayi, tohum-tarım-gıda sektörü ve sağlık sektörü bu çok uluslu tekelci sermayeye devrediliyor. Aslında günümüzde yaşanılan süreç; emperyalizmin yerküreyi paylaşımı sürecidir. Kapitalizm her bunalıma girdiğinde bu paylaşım yaşanmıştır. Paylaşım günümüzde Asya ve Afrika’da yapılmaktadır. Nedeni her iki kıta ülkelerinin kaynaklarını, doğasını, insan emeğini ve hatta kültürünü sömürmektir. Bunu da o ülkedeki işbirlikçileri aracılığıyla yapıyorlar.”

Üreticiye değil şirketlere destek yapılıyor

 Ülkemizde uygulanan "tarım politikalarıyla  (!) bu durumu örnekleyebiliriz. Fazla gerilere gitmeden 2000 yılında çıkarılan 4572 sayılı birliklerin özerkleştirilmesi yasası ile sözleşmeli üretimin önü açıldı.  Anayasada yer alan, gayrisafi milli gelirin %1inin tarıma destek olarak kullanılması belirtildiği hâlde bu oranın süreç içerisinde % 0.3’lere çekildi.  AB ilerleme komisyonuna taahhüt edilen tarımda % 28’lik istihdam % 10’lara çekildi.  Tütünün Philip Morris’e, şeker fabrikalarının Carcill'e, fındığın Ferraro'ya devredildi, teslim edildi. Çıkarılan tohumculuk yasası, tarımda milli birlik projesi ve sonuç olarak çok uluslu tarım ve gıda tekellerinin ucuz ham mamul tedarikçisi durumuna düşen bir ülke haline getirildik.

 Bunu değiştirebiliriz. Bağımsızlık dürtüsü vazgeçilmezimiz olacak. Üretimi esas, emeği kutsal bileceğiz. Antikapitalist olacağız ki anti-emperyalistiz diyebilelim. Üretici olarak çıkarımız için örgütleneceğiz.

Fındık 25 TL’de olmalı
            Fındık fiyatının yaptıkları maliyet hesabına göre 25 TL olması gerektiğini vurgulayan Tuncay Zengin, daha önce fındık fiyatının 18- 20TL olmasını isteyenlerin verilen fiyatı olumlu karşılamalarını da eleştirerek, “Bizim gibi Ziraat Odaları ve başkaları da maliyet hesabı yaptı. Yapılan açıklamalarda 20TL istediler. Şimdi de memnuniyetlerini dile getiriyorlar. Devlet desteğiyle fiyatın 19 TL’ye çıktığını iddia eden yetkilere sesleniyoruz. Biz yaptığımız hesapta devlet desteklerini gelir hanesine ekleyerek yaptık zaten buna karşın maliyet 16.52TL oldu. Bu nedenle 25 TL istiyoruz.

Fındık 12 TL’ye düşmedi

Temmuz ayında fındık fiyatlarının 11-12TL’ye kadar düştüğüyle ilgili değerlendirmelere de değinen Zengin; “Haziran, Temmuz ayları geldiğinde yeni sezonun fiyatının baskılanma politikaları her yıl oluyor. Bu yılda 18-19TL’den satılan fındığın fiyatı Temmuz ayında birdenbire 11-12TL’ye düştü dendi. B bir algı operasyonudur. Temmuz ayında üreticinin elinde fındık mı vardı da pazara indirsin. Bu tüccar ve ihracatçının bilerek yaptığı bir fiyat düşürme operasyonudur. 18-19 TL’ye fındık alınırken Cumhurbaşkanının açıkladığı 16.5 -17.00TL fiyat, tekellerin işine yarıyor.” dedi.

TMO ne kadar fındık alacak?

TMO’nun fındık politikalarına da değinen Zengin, “TMO üreticinin tüm fındığını alacak mı belli değil. Belli bir oranda aldığında serbest piyasacılar fiyatı daha da aşağıya çekecek. Devlet ne kadar para ayıracak fındık almaya belli değil. Yani alım politikası da önemli. Bu zamana kadar olduğu gibi üreticinin ürününü ucuza kapatmanın hesabı yapılacak. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmanın birinci koşulu üreticilerin kendi çıkarları için sendikalarında örgütlenmelerdir.” dedi.

 

Anahtar Kelimeler : TÜM, KÖY, SEN:, FINDIK, 25, TL’DE, OLMALI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız