HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
2 Eylül 2019 Pazartesi Saat: 06:55

ÇELEBİ; “ARADA Kİ MUAZZAM FARK KİMLERİN CEBİNE GİDİYOR?”

Fındık toplama hasadının son haftalarına girdiğimiz bu günlerde araştırmacı gazeteci Savaş Çelebi, sahaya indi. Çelebi, başta fındığın neden erken pazara indiği ve son günlerde TMO 50 randıman fiyatı 16.50 Lira açıklamışken, serb
ÇELEBİ; “ARADA Kİ MUAZZAM FARK KİMLERİN CEBİNE GİDİYOR?”

Fındık toplama hasadının son haftalarına girdiğimiz bu günlerde araştırmacı gazeteci Savaş Çelebi, sahaya indi. Çelebi, başta fındığın neden erken pazara indiği ve son günlerde TMO 50 randıman fiyatı 16.50 Lira açıklamışken, serbest piyasada bu fiyatın neden altında alımların yapılmaya devam ettiği ve emanete fındık bırakma konuları üzerine araştırmalar yaptı.

Avrupa’da özellikle İtalya’da fındığın kilosunun üreticiden bugünlerde 3.95 Avro’ya alındığına da dikkat çeken Çelebi, fındık fiyatları üzerine oynanan spekülasyonlar üzerinde de çalışmalara başladığını belirtti.

 Dünya çikolata sanayisinin en kaliteli fındığının Ordu ve Giresun’da yetiştiğini ve bunun yüzde 70’nin de Ordu’dan çıktığına dikkat çeken Çelebi, İtalyanların yetiştirdikleri fındığın kalitesi ile bizim fındığımızın arasında kalite bakımından uçurumlar var. Buna rağmen orada kilosunu 3.95 Avro’ya alan tekelcinin burada 2.40 Avro’ya nasıl fındık alabildiğini ve bu arada ki muazzam farkın kimlerin cebine gittiğinin sorgulanması gerektiğini kaydetti.

Serbest piyasada da tüccar ve manavın, tekelci firmanın değirmenine su taşıdığını da sözlerine ekleyen Çelebi, yerli sanayicilerin, tüccar ve manavların TMO ile birlikte hareket etmelerinin daha doğru olacağını savundu.

TMO’nun tekelci firmayla çalışmak istemeyen tüccarında fındığına sahip çıkmasını isteyen Çelebi, bu durum gerçekleşirse fındığın erken pazara inmesi ve emanete fındık bırakma durumunun da en aza indirilebileceğini söyledi.

Fındık fiyatlarında üreticinin umduğunu bulamadığını da sözlerine ekleyen Çelebi; “Kaç gündür bahçelerdeyim. Üretici hiç göründüğü gibi memnun değil. Özellikle orta ve yüksek kesimlerde hem fındık maliyetlerinin yüksek hem de şu an ki fiyatın maliyeti kurtarmadığına üretici isyan ediyor. Kendi kalitesiz fındığını İtalya’da 3.95 Avro’ya alan tekelci firma, burada gözümüzün içine baka baka yarı fiyatına yani 2.40 Avro’ya fındık alıyor. Arada muazzam bir fark var. Bu farkın kimlerin cebine gittiği de bir an önce araştırılmalıdır.

Bunun yanı sıra izinlerin bitmesi ve fındığın erken pazara gelmeye başladığı bugünlerde de TMO randevu sistemini yeniden düzenleyerek alımları daha da hızlandırması gerektiğini düşünüyorum. Tarım Kredi Kooperatifleri de yetkilendirilmiş onlarında fındık almaya başlaması güzel bir adım olur. Ancak bu alımları tekelciye fırsat vermeden hızlandırmak gerekiyor” dedi.

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız