HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
5 Ekim 2019 Cumartesi Saat: 08:37

BAŞ: MESLEĞİMİZLE İLGİLİ ARABULUCULUK YAPABİLMELİYİZ

Ordu Sorumlu Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası (OSMMMO) Başkanı Bahadır Baş, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda, Türkiye’de uygulamaya konulan Arabulucuk Hizmetleri konusunda bilgilendirmelerde bulundu. KDV oranlarında ki
BAŞ: MESLEĞİMİZLE İLGİLİ ARABULUCULUK YAPABİLMELİYİZ

Ordu Sorumlu Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası (OSMMMO) Başkanı Bahadır Baş, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda, Türkiye’de uygulamaya konulan Arabulucuk Hizmetleri konusunda bilgilendirmelerde bulundu. KDV oranlarında ki düzenlemelere de dikkat çeken Başkan Baş, ayrıca Oda bünyesinde düzenlenen 4 günlük eğitimlerin sonuçlarını değerlendirdi.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Baş, haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Gündemimizde Arabuluculuk Hizmetleri var. Dolayısıyla Türkiye’de adalet sistemi, mali müşavirlere neden arabuluculukta pek güven duymuyor?

Bahadır BAŞ: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Evet maalesef Hukuk sistemi uzlaştırıcı olarak bilir kişi olarak mali müşavirlere güvenirken, arabulucu olarak ta güvenmiyor. Bu aslında kabul edilebilir bir durum değil. Bazen yanlış anlaşılıyor. Muhasebeciler ekmek parası kazansın yeni bir iş kapısı olsun bizim talebimiz asla böyle bir şey değil.

Arabulucuk yasası meclise ilk geldiğinde sadece hukukçulara tanınması bütün herkes 4 yıllık fakülte mezunu hukuk eğitimi ve arabulucuk eğitimi almış herkesin yapabilmesi ile alakalıdır. Dünya’da da bu uygulama bütün herkesin yapabileceği bir uygulama sadece Yunanistan ve Türkiye bunu hukukcu ve avukatlara bağladı.

Bunu kabul edemeyiz. Neden bir mali müşavir, bir boşanma davasında ya da tapu davasında arabulucuk yapamaz böyle bir talebimiz de yok. Mesleğimiz ile ilgili alanlarda arabulucuk yapabilmeliyiz.

Özellikle muhasebecilerin 2017 yılında işçi işveren uyuşmazlığı ile bu arabulucuk gündeme geldi. 2018 yılında ise ticari uyuşmazlık ta arabulucuk dava ön şartı yani herhangi bir ticari uyuşmazlığınız varsa dava açamıyorsunuz. Önce bir arabulucuk olması gerekiyor.

Ben diyorum ki sadece bu iki uyuşmazlıkta mali müşavirlere arabulucuk yetkisi tanınmalı. Böylelikle adalet sistemi daha hızlı işler. Bir hırsızın adi suç işlemiş birinin arabuculığunu yapıyoruz ama bir ticari defter uyuşmazlığının arabulucuğunu yapamıyoruz.

Bu makul değil bence. Ticari mahkemelerde mali müşavirlere kararları hakimler için yardımcı kararlar ama işçi işveren davalarında mali müşavirlere bu yetkiyi vermiyorsunuz. Biz bu çelişkiyi ortaya koyuyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Arabulucuk hizmetini nasIl tanımlarız?

Bahadır BAŞ: Arabulucuk 2011 yılında TBMM de yasalaştı başlangıçta sadece hukukcuların yapacağı şekilde sınırlıydı çeşitli olaylar mahkemeye gitmeden önce ön değerlendirmeye tabi tutularak sorunların daha hızlı çözülmesi için devlet tarafından uygulanan alternatif uyuşmazlık çözüm yönetimi yani çok doğru bir uygulama. Sistem diyor ki on binlerce dosya birikeceğine önceden tarafları bir araya getirelim yargı boyutuna belki hiç taşınmadan yargının da üzerindeki yükü kaldıralım diyor

Şafak DELİÇAKAR: Arabulucuk hizmetleri hangi meslek gruplarına yayılmalı?

Bahadir BAŞ: Bütün meslek gruplarına yayılabilir. Fakat bu demek değil ki herkes arabulucu olacak. Bu eğitimleri tamamlayan kendi mesleği ile ilgili herkese bu hak tanınmalı. Bunu yapabilmek için de 5 yıl kıdemli olarak çalışma şartı ve eğitim şartı var.

Şafak DELİÇAKAR: Avrupa ülkelerinde uzlaştırmacılık konusunda daha fazla açık kapı bırakıldığı halde Türkiye'de neden böyle bir uygulama yok?

Bahadır BAŞ: Uzlaştırmacılık arabulucuğa göre daha eski bir geçmişe sahip. Bizde 2005 yılında itibaren başladı son yıllarda gündemde olan bir alan iz zaten sokaktan geçen herkes bunu yapsın demiyoruz bunun eğitimini almış donanımlı insanlar bunu yapmalı arabulucuk ta uzlaştırmacılık ta eksikleri olsada çok doğru bir uygulama. Ama meclisten buradaki haksızlığın giderilmesini istiyoruz

Bazı miletvekileri bu konuyla ilgili meclise önerge sundu ama kabul edilmedi neden kabul görmedi bununla ilgili bir gerekçe sunuldu mu

Neden geçmedi çünkü bu AKP nin ortaya koyması ve sahiplenmesi gereken bir düşünce biz ilimiz milletvekillerine bunu anlattık bizim gibi düşünüyorlar ama önemli olan hükümeti aynı yönde düşünmesi bu konuyla ilgili birlikte hareket etmemiz gerekiyor taşın altına hepimiz elimizi koymalıyız

Şafak DELİÇAKAR: Ordu’da ki bu dört günlük eğitimden bahseder misiniz. Ne gibi eğitimler yapıldı?

Bahadır BAŞ: Aslında bu benim çok istediğim bir konuydu bu eğitimi vermek ama partner üniversite bulamamıştık sağolsun İstanbul dan bir üniversite ile anlaştık meslek çalışanlarına düşük bir eğitim düzenledik bu eğitimler bittiğinde 30 kasımda uzlaştırmacılık alanında bir sınav açılmasını bekliyoruz sınavda başarılı olan ceza muhakemesinde gerek savcılık aşamasında gerek mahkeme aşamasında da uzlaştırmacılık yapacaklar bu konuda da Türkiye de oldukça bir talep söz konusu. Ben buradan bu belgesi almayan arkadaşlarımıza almalarını öneriyorum bizde 30 kişilik bir eğitim açtık inşallah sertifikalarını da vereceğiz

Şafak DELİÇAKAR: KDV oranlarında yapılan düzenlemelerle ilgili neler söyleyeceksiniz?

Bahadır BAŞ: Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Mal ve Hizmetlerde Uygulanacak Katma Değer Vergisi Oranlarının Tespitine İlişkin Kararda Değişiklik yapılarak, bazı avukatlık faaliyetlerindeki KDV oranlarında indirime gidildi.

Serbest meslek faaliyetlerinde yüzde 18 olarak uygulanan KDV oranı 1594 sayılı Karar uyarınca sadece bazı avukatlık hizmetlerine yönelik olarak yüzde 8 oranında uygulanacak.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile vergilendirmede adalet ve eşitlik ilkesi bozulmuştur. Serbest meslek erbapları yüzde 18 oranında KDV öderken bazı avukatlık faaliyetlerinde bu oranın düşürülmesi vergi sistemini bozmaktadır. Tüm serbest meslek faaliyetlerinde KDV uygulanabilir makul bir orana düşürülmelidir.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Baş, verdiğiniz bilgiler ve yaptığınız değerlendirmeler için teşekkür ediyor, önümüzde ki süreçte de çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

 

Bahadır BAŞ: Sayın Deliçakar, bende şahsıma ve Odamıza bu fırsatı sağladığınız için teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız