HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
20 Ekim 2019 Pazar Saat: 10:43

ISIRKAN; “ODA OLARAK FAALİYET YAPMAK İSTİYORUZ”

KANTİNCİLER HEDEF BÜYÜTÜYOR!
ISIRKAN; “ODA OLARAK FAALİYET YAPMAK İSTİYORUZ”

Ordu Kantinciler Derneği Başkanı Kadir Isırkan, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda Ordu’da kantincilerin Oda bünyesinde faaliyet yapmak istediklerini ve bütün çalışmalarında bu yönde olduğunu söyledi.

Başkan Isırkan, Ordu genelinde yaklaşık 170 okul kantininin mevcut olduğuna da dikkat çekerek kantincilerin sorunlarını da masaya yatırdı.

 

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Isırkan, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Öncelikle Ordu ilinde 20 ilçemizde toplam kaç kantinimiz mevcut? Buradan başlamak istiyorum röportajımıza.

 

Kadir ISIRKAN: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Ordu Kantinciler Derneği olarak 2010'dan bu yana kadar daima hizmet verme gayreti içinde olduk. İnsanların bize karşı yaklaşımları hep çok güzeldi.

Büyük şehir olduktan sonra da Büyük Şehir Belediye başkanımız, Altınordu Belediye Başkanımız başta olmak üzere herkes dernek olma vasfımızı karşılarına alıp bizi bir Oda gibi görerek bizleri yüceltti ve ellerinden geldiğince yardımcı oldu.

Derneğimize bağlı 170 tane kantin var ama Ordu ilinde 320 tane kantin olduğu tespitimizde var. Biz bu çalışmalarımızı yapmaya devam edeceğiz. Milli Eğitimle beraber kaç tane kantin kayıtlı, kaçı kayıt dışı öğrenmek için. Biz dernek olarak faaliyetdeyiz ama Oda kurmak istiyoruz. Odamızı kurduktan sonra kantincilerimize ve öğrencilerimize daha iyi hizmet vereceğimiz umuyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Kantincilerde meslek olarak ne gibi standartlar ortaya koyuldu?

Kadir ISIRKAN: Meslek dalında bazı standartlara ulaşmak tabi ki istiyoruz. Bu konuyla ilgili bazı çalışmalarımız var. Oda başkanımız buraya geldiğinde sesimizi çıkartmak durumundayız. Çünkü kantinciler herhangi bir meslek grubu değil. Biz çocuklara hizmet veriyoruz. Her çocuk bizim evladımız gibi hizmet veriyoruz. Daha iyi hizmet vermek için de işte o yüzden Oda olmak istiyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Peki bu konuda hükümetten ne gibi bir destek bekliyorsunuz?

Kadir ISIRKAN: Bizim kantinciler olarak Türkiye genelinde bir federasyonumuz var. Bize maddi anlamda destek olmasalar bile manevi anlamda çok destek oluyorlar. Bunu asla göz ardı edemeyiz. Biz hükümetten bazı kısıtlayıcı nedenlerden dolayı tam hizmet veremiyoruz. Ne kadar eğitim yapsakta Oda bazında olmadığımız için gereken desteği veremiyoruz.

Devletimiz bize Oda kurma yetkisi verirse elimizden geleni yapacağız. 2012 yılında çıkan yönetmelik 14 tane ili yukarı geçmiyor. Oda bazında bizim dernek başkanımız o yönetmeliğe göre herhangi birşey yapamıyo. Biz bunu istiyoruz ya bunu yönetmeliğe yazsınlar ya da bizi Oda olarak sistemin içine soksunlar. Bunu talep ediyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Kantin ihaleleri konusunda her yıl okul idareleri bu konuda muzdarip. Size göre bu usül nasıl işlemeli?

Kadir ISIRKAN: Yeni açılan bir kantin ihalesinde hiçbir şeye müdahil olamıyoruz. Çünkü her vatandaş ihaleye girebiliyor. Tamam girsinler ama Ordu ilinde 6 ay ikamet şartı yazsalar bu şartnameye biz de rahat etsek. Ordulu olmayıpta başka ilden gelen vatandaşa ihale için 2 bin lira yeterken 4-5 bin lira ile ihaleyi alıyor.

Bu bize sıkıntı yaratıyor. Bizim böyle bir sistemde çalışmamız doğru değil. Biz kantinci belgesi olan arkadaşlarımızın bu işi yapmasını istiyoruz. Çünkü bizimde çocuklarımız var. Öyle kolay yoldan herkes kantincilik yapmamalı diye düşünüyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Kantinciler geçen ay Ordu’da ve Ankara’da yaptıkları toplantılarda ne gibi çalışmalar yaptınız? Çocukların daha iyi beslenmesi için neler koydunuz ortaya?

Kadir ISIRKAN: Biz çocuklarımızın en sağlıklı beslenmeli için çabalıyoruz bu konuda milli eğitimle birlikte ortaklaşa çalışıyoruz bununla ilgili de neden kantin adı altında bir broşür hazırladık.

Daha güvenli çünkü denetimi yapılıyor daha sağlıklı çünkü çalışanlar her türlü eğitimi almış kişilerdir. Daha ekonomik çünkü uygun fiyata satıyoruz. Daha hijyenik çünkü her kantin akşamları baştan aşağı tenimizleniyor, daha kontrollü çünkü sürekli denetleniyor.

Şafak DELİÇAKAR: Okullarda çocuklara yemek kartı verilmesi konusunda neler söyleyeceksiniz? Sizce bu sistem nasıl olmalı?

Kadir ISIRKAN: Biz bunu velilere öneriyoruz zaten Türkiye genelinde bu konuda bir pilot bölge seçilmişti. İstanbul biz bu sistemin alt yapısını hazırladı. Uygulamalı olarak ilçelerimizde bizde devam ettireceğiz.

Bunlar düşünüldü ama artısını da eksisinide düşünüyoruz. Her zaman sadece pilot bölgelerde sınırlı kalmamalı. Bütün Türkiye’ye yayılmalı. Bu sayede artık çocuğun eline para vermek zorunda kalınmyacak. Kartlı sistem olduğunda daha yüksek fiyatlarda verilmeyecek. Çocuk o gün ne kadar fiyat tutan yemek yiyecekse karttan ona göre çekilecek. Velinin maddi durumuna göre. Bizim buradaki amacımız çocukların dışarıda ne olduğu belli olmayan bir şeyi yemesini engellemek.

Şafak DELİÇAKAR: Çağımızın hastalığı obezite, kanser ve birçok hastalığı önlemek için kantinciler olarak ne gibi uğraşlar veriyorsunuz?

 

Kadir ISIRKAN: Çocukları daha organik şeylerin tüketimine yönlendirmek üzere bakanlık tarafından gönderilen kısıtlayıcı düzenlemelerin uygulanmasına hizmet etmeye çalışıyoruz.

Birçok kantinci arkadaşımız bu yönetmelik ve düzenlemelerden haberdar olmuyor yahut da yeterli bilgiye sahip olmayabiliyor. Bunların yanı sıra uygulamalarda bazı aksaklık ve dengesizliklerle de karşılaşılabiliyoruz.

Kantinci görevini yerine getiremiyor, idare görevini yerine getiremeyebiliyor, işler çıkmaza sürüklenebiliyor. İl tarım müdürlüğü ile birlikte hijyen eğitimi gibi çeşitli birçok kurumla ortak eğitimlerimiz de bulunuyor. Bizim derneğimiz tüm bunların yürütülmesini kapsıyor.

 

Şafak DELİÇAKAR: Okul gıda logosu hakkında neler söyleyeceksiniz?

Kadir ISIRKAN: Bakanlık bazı tebliğler bize gönderdi. Bizim bunlara vakıf olmamız gerekiyor. Bunun tek muhatabı biz değiliz. İmalatçılar, toptancılar var. Bize gelene kadar başka kişiler var. Logolu ürün bize gelmedi ki o yüzden biz uygulamaya geçemedik.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Isırkan, yaptığınız değerlendirmeler ve verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyor, önümüzde ki, eğitim-öğretim sürecinde çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

 

Kadir ISIRKAN: Bende şahsıma ve derneğimize bu fırsatı sağladığınız için size ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız