HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
3 Eylül 2016 Cumartesi Saat: 11:47

FINDIK FİLİZ GÜVESİ MÜCADELESİ BAŞLIYOR

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık üreticilerini ‘Fındık Filiz Güvesi’ne karşı uyardı.
FINDIK FİLİZ GÜVESİ MÜCADELESİ BAŞLIYOR

Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık üreticilerini ‘Fındık Filiz Güvesi’ne karşı uyardı.

Bu zararlıya karşı ilaçlamaya karar vermeden önce bulaşık olan bahçelerde bir ön sayım yapılarak mücadeleye gerek olup olmadığına karar vermek gerektiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

Fındık Filiz Güvesi önemli fındık zararlılarından biri olup, fındığa özel bir zararlıdır. Daha çok ilkbaharda gelişen 2,5-3 cm'lik taze sürgünlerin içine girip beslenmek suretiyle zarar yapmaktadır. Bulaşmaya bağlı olarak % 50' ye varan oranda verim kaybı meydana getirdiği için uç kurumalarına neden olmaktadır. Zararlının en belirgin özelliği; zarar gören sürgünler yere düşmeyip bir ağ ile dala yapışmış olarak durmasıdır.

Fındık filiz güvesinin ilk erginleri fındık bahçelerinde mart ayı sonlarında görülmeye başlar. Ergin çıkışı 50 gün kadar devam eder. Dişi, yumurtalarını çıkıştan 5-6 gün sonra genellikle yaprakların üst yüzüne tek tek koyar. Yumurtadan çıkan larva (kurtçuk), yaprağın alt yüzüne geçerek iki damarın birleştiği yerde 4-4,5 ay beslenir, bu sırada üzeri ağ ve pisliklerle kaplanır. Larva, yaprağın üst yüzünde beslenmediği için, bu kısım üçgen şeklinde bir zar görünümü kazanır. Sonbaharda erkek organ veya kozalak akarlarının meydana getirdiği kozalaklara geçmeye başlar ve kışı burada geçirir. Larva ertesi yıl mart ayı başlarından itibaren göz ve sürgünlerin özüne girerek galeri açar. Larvaların ilk zararı temmuz ayında yapraklarda görülür. Larvalar, ( kurtçuklar ) yaprak alt yüzünde orta damarla yan damarların birleştiği yerde beslenerek üçgen şeklinde kahverengi lekeler meydana getirirler. Bu lekeler, larvanın ördüğü ağ ve beslenme artıklarından meydana gelir. Yaprağın üst kısmı daima sağlam kalır.

Sonbaharda larvalar erkek organlara (püs), göz diplerine ve kozalaklara geçer. İki erkek organı ağlarla birbirine birleştirerek, aralarında koyu renk pisliklerle karışık bir kabarıklık meydana getirir. Kemirilen erkek organ gelişemediği için kıvrılır.

Mart ortalarında, kozalaklarda beslenenler dışındaki bütün larvalar, sürgünlerin dip muhafaza yaprakları arasında ördükleri kabarık ağ içerisinde bulunur. Henüz gelişmekte olan sürgünler zarara uğrayınca kurur, ancak ağ ile dala yapıştırılmış olduklarından düşmezler. Bu şekilde ilkbaharda kurumuş sürgünler filiz güvesinin tipik zarar şeklidir. Bu şekildeki göz ve sürgünler koparılınca ortada larva giriş deliği görülür. Sürgünler gelişince larvalar, sürgün özünde uca doğru galeri açarak sürgün uçlarının kurumasına sebep olurlar. Bir larva 5 ayrı sürgünü kurutabilir. Bu zararlı tüm fındık üretim alanlarında görülmektedir.

Kültürel mücadele olarak; larvaların ördükleri ağlar ile kuruyan sürgünler kesilip bahçeden uzaklaştırılmalıdır.

Bu zararlıya karşı ilaçlamaya karar vermeden önce bulaşık olan bahçelerde bir ön sayım yapılarak mücadeleye gerek olup olmadığına karar vermek için 1-10 da olan bahçelerde 10 ocak, 11-30 da olan bahçelerde 20 ocak ve 30 da'dan büyük bahçelerde 30 ocak işaretlenir. Her işaretli ocaktan alt, orta ve üst kısımlarından 10'ar olmak üzere toplam 30 yaprak alınıp, zarar belirtisi olanlar sayılır. Zarar görmüş yaprak sayısı % 15 olduğunda kimyasal mücadele yapılır. Larvaların erkek organlara veya kozalaklara göç ettiği yaprak döküm başlangıcına Eylül sonları kadar ilaçlama yapılmalıdır.

Fındık filiz güvesine karşı etkili bir mücadele için çiftçilerin İl ve İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine müracaat ederek teknik tavsiyelere uygun olarak ilaçlama yapmaları, mücadeledeki başarıyı artıracaktır.

(HABER MERKEZİ)

Anahtar Kelimeler : FINDIK, FİLİZ, GÜVESİ, MÜCADELESİ, BAŞLIYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız