HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
28 Mart 2020 Cumartesi Saat: 11:34

ÇORUH: SAHTE MASKE DİYE BİR ŞEY YOK!

ÖZEL HABER
ÇORUH: SAHTE MASKE DİYE BİR ŞEY YOK!

Son günlerde yazılı ve görsel basında gündeme gelen sahte maskeler konusu vatandaşları olumsuz yönde tedirgin etti. Bunun üzerine gazetemiz konunun uzmanına başvurarak akıllarda kalan soruların cevaplarını aldı.

Maske konusunda nelere dikkat etmeliyiz? Nereden maske almalıyız ve Maskenin sahte olup olmadığını nasıl anlarız? Sorularının cevaplarını Eczacı Ömer Çoruh’tan aldık. Çoruh, yaptığı açıklamada; “Ben, öncelikle halkımızın kafası bu konuda çok karışık, anlıyorum. Özellikle maske korona virüse karşı sizi yüzde yüz korumayacaktır. Bundan emin olabilirsiniz. Fakat buna rağmen neler yapmalıyız? Hiç mi koruma yapmamalıyız? Hayır(!)

Kullandığımız basit kulaktan taktığımız cerrahi maskeler sizi korona virüse karşı korumaz. Korona virüs o maskelerin içinden geçebilecek kadar küçüktür. Keza bu maskelerin kenarında kalan boşluklardan da girecek havayla korona virüse maruz da kalabilirsiniz.

Ancak hapşırık ve öksürük durumunda bu maskeler bu virüsün çevreye yayılmasını engeller. Bu durumda hastalığın çevreye yayılmasını engellemiş olursunuz. Onun için maskenin takılması dolaylı olarak şarttır” dedi.

Maske fiyatlarına ve sahte maske konularına da değinen Çoruh; “Öncelikle sahte maske diye bir şey yok. Özellikle bunun altını çizmek istiyorum ki sahte maske diye bir şey yok. Hastalara neredeyse ücretsiz dağıttığımız maskeleri şu anda 4, 4.5 tl ye satıyoruz 1 tane basit cerrahi maskeyi. Onun dışında N95 sertifkalı ve FFP sertifikalı maskeler ki bunlar aynı maskelerdir, N95 sertifikası Amerika standartıdır.

FFP Avrupa standartıdır. FFP’ler kendi içinde 3’e ayrılır, 3 numara en yüksek oranda koruma sağlar, yüzde 90’lar oranında. 2 ve 1 buna oranla daha az koruma sağlar, fakat bu maskeler bile kenarlarından hava kaçıracağı için yüzde yüz koruma sağlamaz.

Bu durumda ne yapacağız sorusuna da yapmamız gereken çok önemli iki şey var: Birincisi zorunlu olmadıkça sokağa çıkmayalım, İkincisi el ve yüz hijyenimize azami özen gösterelim, yanımızda dezenfektan bulunduralım” diye konuştu. (HABER: ŞAFAK DELİÇAKAR)

 

 

Anahtar Kelimeler : ÇORUH:, SAHTE, MASKE, DİYE, BİR, ŞEY, YOK!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız