HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
30 Haziran 2020 Salı Saat: 13:59

EMEP: “FINDIK KONUSUNDA ÜÇ MAYMUNU OYNUYORLAR”

            Fındık politikasının üreticileri mağdur ettiğini belirten Emek Partisi Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, “Her yıl aynı oyun sahneleniyor. Fındık fiyatı üzerinden yapılan tartışmaların amacı sorumluları gö
EMEP: “FINDIK KONUSUNDA ÜÇ MAYMUNU OYNUYORLAR”

            Fındık politikasının üreticileri mağdur ettiğini belirten Emek Partisi Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, “Her yıl aynı oyun sahneleniyor. Fındık fiyatı üzerinden yapılan tartışmaların amacı sorumluları göz ardı etmektir” diyerek tepki gösterdi.

            Kaya, “Her yıl olduğu gibi geçen dönem de anımsanırsa aynı oyunla karşı karşıya kaldığımız görülecek. Sezon biterken fiyatlar birdenbire aşağıya çekilir ki, yeni sezonun fiyatını düşük başlatılabilsin.

2019-2020 fındık sezonunda fındık fiyatı 26TL ile başlaması gerektiğini biz de üretici örgütleri de dile getirmiştik. Ancak sezon sonunda bu fiyatı gördük. Demek ki, oluyormuş. Şimdi de birdenbire 19 TL ye düşürüldü. Bu, kapitalizmin kurallarına göre tarım politikaları belirleyen iktidardan kaynaklanmaktadır. Sermaye grubuna bu olanağı tanırsanız, sermayeden merhamet bekleyemezsiniz.” diyerek asıl sorumluluğun iktidara ait olduğunu vurguladı.

            Topu taca atmayın

            Kaya açıklamasını sürdürerek, “Üreticileri mağdur eden iktidar üç maymunu oynuyor. Kendi sorumluluklarını başkasına yıkmaya çalışıyorlar. Tarım ve gıda şirketleri, alivreciler üreticinin ürününü ucuza kapatmaya çalışıyor. Üreticinin ürününü, emeğini sömürüyorlar da buna zemin hazırlayan, yasaları, politikaları oluşturan iktidarın suçu yok mu?

Üreticilere kulaklarını tıkayanlar “serbest pazar” politikalarıyla fındık baronlarının, sermaye gruplarının destekçisi olduklarını gösteriyorlar. Bir de yabancı tekellere suç atıyorlar. Yabancı tarım ve gıda şirketleri izinsiz mi geldiler, zorla mı fındık alıyorlar, fiyatı düşürüyorlar? Kapitalist tekellerin sömürüsüne kimler olanak tanıyor? Hükümettir tek sorumlu.” dedi.

            Çözüm var

            Üreticilerin sorunlarının çözümün kolay olduğunu belirten Kaya, “Çözüm var. Öncelikle fındık fiyatının belirlenmesi yönetimini ortaya koymak gerekir. Alıcının yani ihracatçının değil, üretenin fiyat belirlemesi gerekir. Fiyat şu olsun demekle olmuyor. Maliyet hesabı yapılmalı. Yani, maliyet + enflasyon + geçim standarttı + kar = fiyat yönetimi uygulanmalıdır. Farklı bir yöntem, üreticiyi aldatmaya; ürününe ve emeğine el koymaya gider. Ayrıca, serbest piyasa kuralında vaz geçilmeli, tartışarak demokratik halkçı tarım politikası belirlenmeli, fındık stratejik ürün kapsamında değer görmelidir.” dedi.

            Devlet fındık almalı

            Bugün açısından devlet göstermelik değil, üreticiyi koruyan bir fındık alımı yapmalıdır” diyen Kaya, “TMO’nun göstermelik fındık alımının üreticiye yararı olmuyor. Devlet sezon başında başlayarak, sürekli ve sınırsız alım yapmalı. Fiyat da maliyete göre hesaplanmalıdır. Bugün açısından 26 TL olan fındık fiyatının 19 TL’ye düşürülmesinin nedenini gizleyemezsiniz. İpin ucu, tarım ve gıda tekellerin elinde olunca başka sonuç da beklenemez.” diyerek üreticileri örgütlenerek emeğine ve ürününe sahip çıkmaya çağırdı.

Anahtar Kelimeler : EMEP:, “FINDIK, KONUSUNDA, ÜÇ, MAYMUNU, OYNUYORLAR”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız