HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
27 Temmuz 2020 Pazartesi Saat: 09:56

“MAL DELİYE KALDI...”

  -         Fındık ülkemizin dünyadaki en ö
“MAL DELİYE KALDI...”

 

-         Fındık ülkemizin dünyadaki en önemli markası ve tekel ürünüdür. Dünya fındık üretiminin yarısından fazlasını ben üretiyorum. Üretiyorsun ama satıp ta kar edemiyorsun. Her yıl ama her yıl aynı şeyler yaşanır. 1 ay hasadı 11 ay da fiyatı konuşulur tartışılır vurulur kırılır.

-         Yıl 2014 İtalyan firması bizim en büyük ihracatçı firmamızı satın almak için başvurur. Top rekabet kurulunda iken topyekûn tüm yerli paydaşlar ayaklanacakları yerde hepsi sus pus olurlar ve yönetim iradesine muhalif görünmemek adına ve bu sessiz ortamda rekabet kurulu satışı onaylar.

-         Devir yılı 2014/2015 yılında bir kilo iç fındık ihracatından Türkiye 11 dolar kazanırken maalesef yıllar geçtikçe bu 6 dolarlara kadar gerilemiş durumdadır. Yani daha fazla satıyorsun ama yıllar geçtikçe daha az kazanıyorsunuz.

-         Rekolte üzerinden kurumlar ve fındığı savunmaya çalışan vekiller arasında çıkan çatışmalardan sonra daha bir içinden çıkılmaz hal alan bu durumlar bizleri ziyadesiyle üzmüştür.

-         Asla partizanlık yapılmamalıdır.

 

 

Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, fındıkta son günlerde yaşananları özetledi.  Konuyu özellikle üretici açısından değerlendiren Şensoy, “Fındık ülkemizin dünyadaki en önemli markası ve tekel ürünüdür. Dünya fındık üretiminin yarısından fazlasını ben üretiyorum. Peki, üretiyorum da ne oluyor? İlk basamak üretici ayağı. Memnun mu? Hayır…” dedi.

 

“HER YIL AYNI ŞEYLER.”

 

Fındığın, 40 derece sıcakta duvar eğiminde bir Ordu veya Karadeniz coğrafyasında böyle değerli bir ürünü, yani 100 milyar dolarlık çikolata sanayiini içerik olarak domine eden bir ürün olduğunu ifade eden Şensoy,” Üretiyorsun ama satıp ta kar edemiyorsun. Gelişmiş bir ülke bir ürünü yetiştirdiğinde analizini yapar, üzerine de karını koyup tüm dünyaya satıp para kazanır ve üreticilerinin refahıyla birlikte o ürünün sürdürülebilirliğini de sağlamış olur. Peki ya fındıkta böylemidir. Asla.. Her yıl ama her yıl aynı şeyler yaşanır. 1 ay hasadı 11 ay da fiyatı konuşulur tartışılır vurulur kırılır. Fındığın sorunları kendim dâhil ilgililerce yönetime yıllarca ve binlerce kez rapor yazılmasına rağmen aynı şekilde devam ediyor” şeklinde konuştu.

 

“HERKES YENİLGİYİ KABUL ETTİ.”

 

Şensoy, “Anlattıklarımızdan sonra gelelim tam asıl meseleye. Burayı vatanını milletini seven herkes iyi okumalıdır. Hiç kimseler değinmediği veya değinemediği için bir tek biz yıllar içerisinde yalnız ve kısık ses kaldık.  Yıl 2014 İtalyan firması bizim en büyük ihracatçı firmamızı satın almak için başvurur. Top rekabet kurulunda iken topyekûn tüm yerli paydaşlar ayaklanacakları yerde hepsi sus pus olurlar ve yönetim iradesine muhalif görünmemek adına ve bu sessiz ortamda rekabet kurulu satışı onaylar. Artık o firma resmen Türk fındığının işlenmesi veya pazarlamasında değil bizlerin bahçelerinde tekniğinde bile söz sahibi olacaklardır. Psikolojik olarak ta zaten herkes yenilgiyi kabul etmişti. Bu aziz vatanın aziz evlatları yegâne tekel ürününü bile yetiştirilmesi işlenmesi ve pazarlamasını başaramamış her yönden çok güçlü olan o firmaya devredilmişti.  Bizlere bu söylemlerimizden sonra çok kızacak olan paydaşlar olabilir. Ama onlara rakamlarla cevap vereceğim belki Haluk Şensoy haklıymış derler. Devir yılı 2014/2015 yılında bir kilo iç fındık ihracatından Türkiye 11 dolar kazanırken maalesef yıllar geçtikçe bu 6 dolarlara kadar gerilemiş durumdadır. Yani daha fazla satıyorsun ama yıllar geçtikçe daha az kazanıyorsunuz. Bunun sebebi kesinlikle piyasanın tek aktörü durumuna getirilen o devir olayıdır.” Diye konuştu.  

 

“ASLA PARTİZANLIK YAPILMAMALIDIR.”

 

Son günlerde fındık üzerine yaşananları da değerlendiren Şensoy, “ Rekolte üzerinden kurumlar ve fındığı savunmaya çalışan vekiller arasında çıkan çatışmalardan sonra daha bir içinden çıkılmaz hal alan bu durumlar bizleri ziyadesiyle üzmüştür. Şöyle ki, fındık ve ekonomisi konuşulup hak aranacak iken tüm enerji kişilerin hak mahrumiyetine veya kahramanlığına harcanmış, sistem yine galip gelmiş görüntüsüne bürünmüştür. Geçen yıl ilan edilen 16,5 liraya bu üretenleri ayakta alkışlattıktan sonra bu sene çok mücadele ediyorum görüntüsüne de gerçekten inanabilsek. Ama ne olursa olsun kim bu fındık için hasbii mücadelesini veriyorsa, tüm kesimler destek vermelidir. Asla partizanlık yapılmamalıdır. Sonuç olarak tüm anlattıklarımızdan çıkan tek bir cümle. Mal deliye kalmıştır...” dedi. HABER/UFUK ERSOY

 

 

Anahtar Kelimeler : “MAL, DELİYE, KALDI...”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız