HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
17 Ağustos 2020 Pazartesi Saat: 10:03

ARSLANTÜRK: SERBEST PİYASA MAKUL BAŞLADI

Ordu’da baba mesleğini 5 yıldır devam ettiren Hekimoğlu Fındık sahiplerinden Tüccar Metin Arslantürk, Ordu’da serbest piyasanın 21 TL ile makul bir fiyattan başlangıç yaptığını söyledi. Gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röport
ARSLANTÜRK: SERBEST PİYASA MAKUL BAŞLADI

Ordu’da baba mesleğini 5 yıldır devam ettiren Hekimoğlu Fındık sahiplerinden Tüccar Metin Arslantürk, Ordu’da serbest piyasanın 21 TL ile makul bir fiyattan başlangıç yaptığını söyledi.

Gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda, fındık üreticilerinin okullarında ertelenmesiyle birlikte pazara fındık getirmelerinde acele etmemelerini, fiyatların ise ilerleyen günlerde artabileceğini belirten Arslantürk, önemli tavsiyelerde bulundu.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Arslantürk, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. 2020 yılı fındık sezonuna serbest piyasa 21 Lira’dan başladı. Bu başlangıcı nasıl buluyorsunuz?

Metin ARSLANTÜRK: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Evet öncelikle başta bütün üreticilerimiz olmak üzere bütün sektöre de hayırlı ve bereketli bir sezon diliyorum. Bildiğiniz gibi TMO 24 Ağustos’ta 22 Liradan alımlara başlayacak. Serbest piyasanın da fındığın yavaş yavaş pazara inmesiyle birlikte 21 Liradan başlaması şu an için makul diye düşünüyorum. Bu sene fındık fiyatlarının önü açık görülüyor. Durum ve şartlara göre fiyatlar da her an tırmanışa geçebilir.

Şafak DELİÇAKAR: Fındığın yavaş yavaş pazara inmesi yine gurbetçiler mi? İzni bitip geri dönmek zorunda kalanlar veya sadece fındık için gelip de geri dönmek zorunda olanlar mı? Fındık getirmeye başladı?

Metin ARSLANTÜRK: Çoğunlukla dediğiniz gibi yurt dışından ve il dışından gelip fındığını toplayanlar geri dönmek zorunda kaldıkları için fındıklarını pazara indiriyorlar. Şu anki ilk belirlenen 21 Liradan da satıp geri dönüyorlar. Bunun haricinde de çok acil ihtiyacı olan üreticilerimiz şimdilik ihtiyaçları kadar fındık getirip ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Eylül ayının başlarında biraz daha hareketlilik bekliyoruz. Bildiğiniz gibi orta ve yüksek kesimler daha yeni yeni fındık toplamaya başladılar. Esas hareketlilik ve yoğunluk Eylül’de olur diye düşünüyorum.

Şafak DELİÇAKAR: TMO geçen senelerde fındık alım kriterlerinde oldukça çok tepki almıştı. Bu sene aynı tepkilerle karşılaşmaması için TMO’ya tavsiyeleriniz nelerdir?

Metin ARSLANTÜRK: Bu dediğinize bende katılıyorum. TMO geçen senelerde fındıkla alakalı ehil olmayan kişileri görevlendirerek bazı gerginliklerin yaşanmasına da neden olmuştu. Fındığın randımanından anlamayan kişiler görevlendirilince ortaya da bazı tartışmaların çıkması kaçınılmaz olmuştu. Örneğin üreticinin randımanı her yıl 56 gelirken, TMO’nun görevlisi 52 randıman çıkarıyordu. Bir randımanın bile çok önemli olduğu dönemde ehil olmayan insanların görevlendirilmesi bana göre de çok yanlıştı. Umarız bu hatayı bu sene de yine tekrar etmezler.

Şafak DELİÇAKAR: Fiskobirlik’te piyasa girdiğini duyurdu. Bir yandan TMO, bir yandan Fiskobirlik, bir yandan Tekelci firma ve diğer taraftan da siz sanayici ve tüccarlar. Bu piyasayı nasıl etkiler?

Metin ARSLANTÜRK: Fiskobirlik’te alımlarda her hangi bir sıkıntı olmaz diye düşünüyorum. Onlarda randıman hatası da olmaz. Çünkü deneyimli personeller görev yapıyor. Ancak Fiskobirlik hangi kriterlerde fındık alıyor? Onu da bilmiyorum. Yani peşin mi? Taksit mi? Veya başka türlü mü? Bu konuda net bir fikre sahip değilim.

TMO’ya gelince onlar zaten kriterlerini açıkladılar. 24 Ağustos’ta da başlayacaklar. O zaman alım ve ödeme şekillerini hep birlikte görmüş olacağız. Tekelci firmanın şu an fiyat belirlememesi de normal diye düşünüyorum. Tekelci firmanın aracıları bugünlerde 21 Liradan alım yaptıklarını biliyoruz.

Biz sanayici, tüccar ve manavlar da bu fiyat üzerinden piyasaya giriş yapmış olduk. Gönül ister ki, yerli sanayicimiz daha çok söz sahibi olsun. Buda yeni bir süreçtir. İnşallah herkes için hayırlı bir sezon olur. Bu sene rekolte pek yüksek olmasa da fındığın verim ve kalitesinde biraz daha artışın olması bizi memnun etti. Bu üretici açısından da bizim açımızdan da iyi bir gelişme oldu. Önümüzde ki yıllarda bu verim ve kalitenin daha da çok artmasını bekliyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Geçen yıl bazı tüccar ve manavlar, TMO’ya fındık satmıştı. Bu da tepkilere neden olmuştu. Bu durumu etik buluyor musunuz? Yine aynı düşünce ve hesap içerisinde olanlara karşı neler söylemek istersiniz?

Metin ARSLANTÜRK: Ben bu durumu asla etik ve doğru bulmuyorum. Tamamen haksız bir kazanca girer. Üreticinin hakkını alıp, haksız bir şekilde TMO’ya satarak haksız kazanç elde edilmesi üretici adına da, ticaret ahlakı adına da hoş bir durum değildir. Geçen sene bende duymuştum. Üç beş tane manav arkadaşımız böyle bir işlem gerçekleştirmiş diye duyduk. Ama TMO’da uzman ve işini bilen bir ekip olursa bu duruma asla geçit vermezler. O yüzden görev alacak olan personellerin önemi burada da karşımıza çıkacaktır. Başka türlü bunun önüne geçmek çok zor diye düşünüyorum.

Şafak DELİÇAKAR: Emanete fındık bırakma konusunda neler diyeceksiniz?

Metin ARSLANTÜRK: Zaruretten bırakıp gidenler oluyor. Ancak bu sene emanete fındık bırakmalarına gerek yok. Piyasalar şu anda makul bir giriş yaptılar. Emanete bırakacaklarına direkt satış yaparak gitmeleri daha doğru olur. İlla da fiyatların yükselmesini beklemek isteyenler var ise o zaman ürünlerini çok güvendiği kişilere teslim ederek gidebilirler. Emanete fındık bırakma konusunda da hükümetimizin köklü bir çözüm bulacağını ümit ediyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Son olarak üreticilere neler söylemek istersiniz?

Metin ARSLANTÜRK: Evet hala fındık toplayan üreticilerimiz var. Öncelikle hasatta acele etmemelerini ve fındığı yerden toplamalarını tavsiye ediyorum. Az önce de dediğim gibi okulların da ertelenmesiyle birlikte pazara fındık indirme konusunda acele etmesinler. Özel durum ve aciliyeti olanlar için de zaten piyasa makul. Dilediklerinde ürünlerini değerlendirebilirler. Bu vesile ile de tekrar bütün üreticilerimize gönüllerince diledikleri şekilde hayırlı bir sezon diliyorum

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Arslantürk, verdiğiniz bilgiler ve yaptığınız değerlendirmeler için çok teşekkür ediyor, hayırlı bir sezon diliyorum.

Metin ARSLANTÜRK: Bende şahsım adına başta size ve tüm Ordu Yeni Haber ailesine teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

 

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : ARSLANTÜRK:, SERBEST, PİYASA, MAKUL, BAŞLADI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız