HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
17 Ekim 2020 Cumartesi Saat: 08:36

BAŞ: MADEN VE ENERJİ İHALELERİ İPTAL EDİLSİN!

HAFTANIN RÖPORTAJI
BAŞ: MADEN VE ENERJİ İHALELERİ İPTAL EDİLSİN!

Ordu Mali Müşavirler Odası (OMMO) Başkanı Bahadır Baş, Altın arama, maden ve enerji ihalelerinin iptal edilmesine yönelik değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği özel röportajda SMMM ücretleri tahsilatlarının güvence altına alınmasını talep eden Başkan Baş, vergi ödemeleri, yeni süreç ve KDV İndirimleri konularında da bilgilendirmelerde bulundu.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Baş, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Ordu’da da sıkça gündeme gelen Altın arama ve altın madenini biliyorsunuz. Siyanürlü altın arama maden ve enerji ihaleleri iptal edilmesi yönünde beklentiler var. Bu beklentilere siz nasıl bakıyorsunuz?

Bahadır BAŞ: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Evet bu şehirde yaşayan bir insan olarak ürünümüzün çürümesini, suyumuzun zehirlenmesini istemiyoruz. Ordu-Fatsa-Ünye havzasında yaşayan vatandaşlar son beş yıldır dünyada “vahşi madencilik” olarak adlandırılan bir çevre felaketiyle karşı karşıyadır. Fatsa halkı bugün Avrupa Birliği ülkelerinde ve dünyada birçok ülkede yasak olan siyanürlü altın arama uygulamasıyla karşı karşıyadır.

Siyanür yöntemiyle yapılan bu madencilikte milyonlarca ton toprak düz bir zemine serilip üzerine binlerce ton siyanür püskürtülmekte, içindeki kum şeklindeki altın çekilip alınmaktadır. Geriye kalan zehirlenmiş haldeki milyonlarca ton atık topraksa gelişi güzel bir yere yığılmakta ve çevrede yaşayan canlıların hayatları için büyük tehlike yaratmaktadır. Ayrıca maden bölgesinin alt kısımlarında bulunun köyler için ciddi bir heyelan riski mevcuttur.

Fatsa, Ünye ve Çamaş için genişleyen siyanürlü altın arama maden ve enerji ihaleleri iptal edilsin...

Şafak DELİÇAKAR: Meslektaşlarınızdan önemli bir beklenti var. SMMM ücretleri tahsilatı güvence altına alınmalı diye. Bu hususta neler diyeceksiniz?

Bahadır BAŞ: Salgında çalışan biz vergi yapılandırma ve aflarını hayata geçiren biz,vergi ve SGK primlerini tarh ve tahakkuk ettiren biz, her yeni mevzuatı mükelleflere aktaran biz, kalp krizi ve covid’e yakalanan biz olduğumuz iş hayatında SMMM ücretlerinin tahsilatı kamusal güvence altında olmalıdır. Bu güvence çok kolay hayata geçebilir: “parasını ödemeyen mükellefin beyannamesi, e-beyanname sisteminde onaylanamamalıdır. Kamusal hizmet sunan SMMM’ler için çok şey mi istiyoruz? Hayır tabiki çok şey istemiyoruz. Ücretimiz devlet tahsil etsin bizlere ödesin değil. Kamunun güvencesi altında olsun demektir. 

Şafak DELİÇAKAR: Düşük faiz ve taksit imkanı sağlanması durumuna nasıl bakıyorsunuz?

Bahadır BAŞ: 'Türkiye'de, pandemi nedeniyle SGK ve vergi ödemelerini 6 ay ertelendi. Ekim-Kasım-Aralık ayında ertelenen ödemeler gerçekleşecektir. Mükellefler, bu dönemde hem Mart ayını ödeyecekler hem de mevcut Ekim ayında ödemesi gereken SGK ve vergi primlerini ödeyecekler. Devletin açıkladığı tahsilat rakamlarına baktığımızda, son 5-6 ayda devletin tahsilatının düştüğünü görüyoruz.

Bu şu anlama geliyor; demek ki mükellefler borçlarını ödeyemiyorlar ve yapılandırmaya ihtiyaçları var. Mecliste de böyle bir çalışma olacağıyla ilgili beklenti oluştu. Bu beklentinin hızlıca hayata geçmesi lazım. Mükelleflerin SGK, Bağ-Kur ve vergi borçlarını taksitle ve düşük faiz oranıyla ödeyebilmesi için bir imkan sağlanması,  Pandeminin olumsuzluklarıyla uğraşan esnaf, şirketler ve sanayici için önemli bir adım olacaktır.

Şafak DELİÇAKAR: Biraz da meslekte ki yeni bir süreçler hakkında bilgi verirmisiniz?

Bahadır BAŞ: Pandemi ve ekonomik krizi birlikte yaşadığımız bu süreçte, biz mali müşavirler müşterilerimizle ilişkilerimizde proaktif davranmak, müşterilerimizin işlerini ve finansal durumlarını doğru analiz ederek mantıklı ve hızlı çözümler üretiyoruz. İşletmelere yol göstermek bu yeni süreçte öncelikli amacımız haline geliyor. Dolayısıyla müşterilerimizin bu dönemde her zamankinden fazla bizlere ihtiyaçları var. Diğer yandan bizler için müşterilerimizi uzun süre yaşatmak için mesleğimizin önemini kavratabilmek için bir başka anlamda bu günler bir fırsat diyebiliriz. Kriz olan her durumda fırsat da var. İşin kaynağında olan, araştıran, piyasayı iyi analiz edebilen mali müşavirler bu dönemde birçok fırsat yakalayabilir. Kendimizi, işletme sahipleri için gerçekten güvenilir bir danışman olarak konumlandırmamız için önemli bir fırsat.

Şafak DELİÇAKAR: KDV İndirimi Bekliyor musunuz?

Bahadır BAŞ: Vergi gelirlerinin toplanmasında, her alanda dijital dönüşümün sağlanmasında ve mali politikaların tabana yayılmasında en önemli ve en ağır görevleri yerine getiren MALİ MÜŞAVİRLERİN yıllardır dile getirdikleri KDV oranlarının %18 ‘den %8 ‘e indirilmesi ve 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu md 1’e göre serbest meslek erbabı hizmeti ifa ettiği anda vergi doğmakta iken Gelir Vergisi Kanunu’na göre serbest meslekte verginin oluşması tahsilat esasına bağlanmıştır.

Bu çelişkili durumda meslek mensubu hizmet yaptığı ancak ücretini alamadığı mükellefler için serbest meslek makbuzu kesmekte, gelir vergisinde beyan etmez iken KDV’yi ise ödemektedir. Bu iki sorunun çözülmesinin zamanının geldiğini düşünüyoruz.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Baş, verdiğiniz bilgi ve değerlendirmeler için teşekkür ediyor, bundan sonraki çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Sağolun.

Bahadır BAŞ: Bende şahsınıza ve Ordu Yeni haber Gazetesi ailesine bana ve Odama bu fırsatı sağladığınız için teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

Anahtar Kelimeler : BAŞ:, MADEN, VE, ENERJİ, İHALELERİ, İPTAL, EDİLSİN!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız