HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
11 Aralık 2020 Cuma Saat: 09:04

AZERBAYCAN, NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ!

Sahrada Açan Güller Derneği Başkanı Nurten Kelebekli, gazeteci Şafak Deliçakar’a Karabağdaki yaşanan son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Azerbaycan’ın neden önemli bir ülke olduğuna da dikkat çeken Kelebekli, Türkmen
AZERBAYCAN, NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ!

Sahrada Açan Güller Derneği Başkanı Nurten Kelebekli, gazeteci Şafak Deliçakar’a Karabağdaki yaşanan son gelişmeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Azerbaycan’ın neden önemli bir ülke olduğuna da dikkat çeken Kelebekli, Türkmençay Antlaşması, İslam Ordusu kurulması ve Hocalı Katliamı konuları üzerinde de önemli bilgiler verdi.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Kelebekli, haftanın röportajı sayfamıza hoşgeldiniz. Öncelikle Azerbaycan ve Ermenistan arasında ki, Karabağ meselesi hakkında kısa bir görüş almak istiyorum. Karabağ’ın eski günlerine geri dönmesi hakkında neler dersiniz?

Nurten KELEBEKLİ: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Karabağ meselesinde kısa dönemde yaşanan savaşta tarihi ve siyasi bir geçmişi var elbette. Bugün Türkiye’nin de etkisiyle Azerbaycan iktidarlarında bulunanların barışçıl politikalarından bir sonuç çıkmayınca savaş olma durumunda oldu. Ama tabi ki zulüm her zaman sürmez sonu gelir. Artık karabağ yine eski günlerini yaşayacak inşallah.

Şafak DELİÇAKAR: Peki, Azerbaycan neden bu kadar önemli?

Nurten KELEBEKLİ: Azerbaycan’ın olduğu yer kilit noktasında olan stratejik bir noktada. Bu coğrafyada yaşayan insanların çoğunun Türklerden oluşuyor. Oradaki vatandaşlar da biz Türk’üz diyor. Bir nevi geçiş yolu yer altı ve üstü zenginlikleri var ve dengeleri kuran bir unsur.

Azerbaycan’da bu nedenle savaşlar katliamlar son bulmuyor. Geçmişe bakacak olursak Osmanlı devletinin son zamanlarda zayıflaması ve Rusya’nın güçlenmesi Rusların Ermenileri kullanması örnekleri çokça da önümüzde duruyor zaten.

Birinci dünya savaşında yenilen devletler tarafında olduk. Sonra Mondros Mütarekesi sonucunda söz söyleme hakkımız elinden alındı. Daha sonra Çarlık Rusya yıkılınca SSCB kuruldu ve başta SSCB önce özgürlük vereceğeni söyledi ama kendilerine bağlı bir devlet yapmak istediler.

Daha sonra türklerin güçlenmesinden korktukları için Karabağ da özerk bir bölge oluşturdular ama Ermeniler daha çok söz sahibi oldu. Daha sonra Ermenileri karabağa yerleştirmeye başladılar. Nüfus sayımı yapılırsa ermeni nüfusunun daha fazla çıkması için. Böylece Ermeni nüfusu arttı, Türk nüfusu azaldı.

Şafak DELİÇAKAR: Türkmençay antlaşması var birde. Bu antlaşma hakkında ki görüşleriniz nelerdir?

Nurten KELEBEKLİ: Bu İran’la yapılan bir sözleşme. Rusya hem İrana hem Türkiye’ye baskı kuruyor. İran’ın içerisinde de Türkler var bu Türkler Selçuklular dönemine kadar gider. İran bu antlaşmayla haklarından vazgeçti. Bizi ilgilendiren asıl Edirne Antlaşması çünkü Osmanlı zayıf olduğundan buralardan vazgeçtik. Çünkü mücadele edemedik. Aynı anda bir çok devletle savaştığımız için.

Şafak DELİÇAKAR: İslam ordusu kurulması ile bugünkü ordunun bağı hakkında ne dersiniz?

Nurten KELEBEKLİ: Nuri Paşa Anadolu toprağından gelmiş savunmasız kalmış bir millet var ve Osmanlıdan gelen bir destek var ki halen bu etkinliğini korur. Bizim orada destek birliği olmaması üzerine bu görev Nuri Paşaya verilmştir. Osmanlı aynı zamanda da bir çok cephede savaşıyor çünkü. Toparlayıcı olan bir ruh olmuştur o dönemde İslam Ordusu. Bugünde bu özelliğini sürdürüyor.

Şafak DELİÇAKAR: Son olarak Hocalı katliamı hakkında neler söyleyeceksiniz?

Nurten KELEBEKLİ: Hatırladığımız zaman hala canımızı yakan bir katliam. Hocalı katliamının yaşandığı dönem Azerbaycan’ın yeni oluşumlarını yaptığı zaman Ermenilerin yaptığı toplu katliamı unutmak söz konusu olamaz. Toplamda o zaman 613 kişi katledildi. Kadın erkek çocuk yaşlı fark etmeden.

Şu anda bile Ermeniler çekilirken yakıp yıkıyorlar. Geleceğe doğru adım atmamız için unutmamamız gereken bir durum. Birlik be beraberliğimizi korursak dünyaya adaleti öğretebiliriz. Hac ve hilalin kavgası devam ediyor. Bunu unutmamalıyız.

Anahtar Kelimeler : AZERBAYCAN, NEDEN, BU, KADAR, ÖNEMLİ!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız