HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Nisan 2021 Perşembe Saat: 11:50

SAĞLIKÇILARIN “PANDEMİ” KİTABI, BAKAN KOCA’YA TESLİM

HAFTANIN RÖPORTAJI
SAĞLIKÇILARIN “PANDEMİ” KİTABI, BAKAN KOCA’YA TESLİM

Türk Sağlık Sen Ordu Şubesi Başkanı Fatih Galender Zengin, sağlık çalışanlarının taleplerini içeren bir rapor ile  “Pandemi Dönemi Sağlık Çalışanları” araştırmalarının kitabını Genel Başkanları Önder Kahveci tarafından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya sunulduğunu belirtti.

Zengin, gazeteci Şafak Deliçakar’a verdiği röportajda sağlık çalışanlarının ücretler konusunda ki sorunlarını Bakan Koca’nın da bildiğine dikkat çekerek Bakanın, Maliye Bakanlığı ile de bu konuları görüştüklerini kaydetti.

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Zengin, Haftanın röportajı sayfamıza hoş geldiniz. Evet uzun bir araştırma ve çalışmalar sonucunda meydanı getirdiğiniz “Pandemi Dönemi Sağlık Çalışanları” kitabını Sağlık Bakanına ilettiniz. Genel Başkanınız Önder Kahveci ve Bakan Koca arasında ki diyalogla alakalı izlenimleriniz ne oldu?

Fatih Galender ZENGİN: Hoşbulduk sayın Deliçakar. Genel Başkanımız Önder Kahveci, Genel Başkan Yardımcılarımızla birlikte Sağlık Bakanı Sayın Dr. Fahrettin Koca’yı ziyaret ettiler. Ziyarette sağlık çalışanlarının taleplerini içeren bir rapor ile  “Pandemi Dönemi Sağlık Çalışanları” araştırmamızın kitabı Genel Başkanımız tarafından Sayın Bakana sunuldu.

Ziyarette Genel Başkanımız Önder Kahveci tavandan ek ödemeler ve döner sermayeleri gündeme getirerek sağlık çalışanlarının maaşa zam şeklindeki tek ödeme taleplerini Sayın Bakana bir kez daha iletti. 

Sayın Bakan’da ücretler konusunda sağlık çalışanlarının sorunlarını bildiğini belirterek Maliye Bakanlığı ile bu konuları görüştüklerini kaydetti.

Danıştay’ın verdiği bir karar sonucunda riskli birimlere hizmet veren sağlık çalışanlarına ödenen %50 artırımlı nöbet ücretleri Sağlık Bakanlığı tarafından geri istenmesini gündeme getiren Genel Başkanımız Önder Kahveci sağlık çalışanlarından geçmişe dönük ücretlerin tahsilatının yapılmamasını talep etti. 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’da bu konuda aynı düşünceye sahip olduğunu ifade ederek bunun için neler yapılabileceğinin araştırılması talimatını verdiği ifade etti.

Şafak DELİÇAKAR: Sağlık çalışanlarının aile bireylerinin aşı programına dahil edilmesi beklentilerinde bir gelişme oldu mu?

Fatih Galender ZENGİN: Sağlık çalışanlarının aile bireylerinin de aşı programına dahil edilmesi talebimiz ile ilgili olarak da Sağlık Bakanı Koca bu konunun gündemlerinde olduğunu ifade ettiler. Önümüzde ki süreci de birlikte takip edeceğiz.

Şafak DELİÇAKAR: Yönetici atamaları konusunda ne gibi gelişmeler oldu?

Fatih Galender ZENGİN: Genel Başkanımız Önder Kahveci tarafından ziyarette ayrıca yönetici atamaları gündeme getirilerek taşrada orta düzey yöneticilerin çalışanlara sendikal baskı uyguladığı, bazı yöneticilerin millete ve devlete hizmet yerine başka yerlere hizmet etmeyi görevi saydığı örnekler verilerek aktarıldı. 

Genel Başkanımız idarecilerin bu tür tutumlardan vazgeçirilmeleri, sözleşmeli yöneticiliğin kaldırılması gerektiğini ifade ederek,  ehliyet ve liyakat esas alınarak yönetici atamalarının merkezi bir sınav sistemiyle yapılması istedi.

Şafak DELİÇAKAR: Sözleşmeli personellerin kadroya geçiş talepleri konusu da Bakan Koca’ya iletildi mi?

Fatih Galender ZENGİN: Evet ziyarette ayrıca  tüm sözleşmelilere kadro ve süresiz sözleşmelilerden 3 yılını tamamlayanların kadroya geçirilme talepleri ile ilgili mahkemelerde kazandıkları davalar hatırlatılarak kamu zararının önüne geçilmesi adına kadro işlemlerinin gerçekleştirilmesi talep edildi.

Covid-19 salgını sebebiyle vazife malulü sayılanların kapsamının 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun hükümlerine göre düzenlenmesi, kreş sorunun çözülmesi, personel eksikliklerinin yeni atamalarla giderilmesi gibi taleplerde bunun yanı sıra sayın Bakana iletildi. 

Şafak DELİÇAKAR: Nöbet ücretlerinde ne gibi ilerlemeler kaydettiniz? Bu konuda Bakan Koca’dan talebiniz ne oldu?

Fatih Galender ZENGİN: Ne yazık ki nöbet ücretlerinde bir belirsizlik yaşanmakta, Danıştay’ın verdiği bir karar sonucunda riskli birimlere hizmet veren sağlık çalışanlarına ödenen %50 arttırımlı nöbet ücretleri Sağlık Bakanlığı tarafından geri istenmektedir. 

Konu ile ilgili olarak Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın ve  Bakanlık Hukuk İşleri Genel Müdürü Av. Adem Keskin’le Genel Başkanımız Önder Kahveci birer görüşme gerçekleştirmişti. Bakanlığın geriye dönük ödemeleri talep etmemesini istemiştir.

Pandemi döneminin zor koşulları ve çalışanların yaşadıkları mali kayıplara da vurgu yapılarak  bu yönde talepte bulunan kurumlarında bundan vazgeçirilmeleri gerektiği kendilerine iletildi. 

Sağlık Bakanlığı’na açıkça çağrıda bulunduk; Sağlık çalışanlarının emeği ve alın terinin karşılığı verilmez iken üstüne birde geriye dönük olarak tahsilata geçilmesi kabul edilemezdir. 

Tavandan ek ödemelerin yavandan olduğu, döner sermayenin yok edildiği bir çalışma düzeninde sıranın nöbet ücretlerine geldiğini görmek çok hazindir. Tutulmuş nöbetin alınmış ücretini bile geri istemekle ne yapılmak istendiğini anlamak mümkün değildir. Sağlık Bakanlığı’ndan inisiyatifini bir kerede çalışanlar lehine kullanmasını istiyoruz.

Ayrıca söz konusu bu duruma itiraz edecek olan her üyemize hukuki destek sağlanacak, bu konuda mücadeleden taviz verilmeyecektir. 

Şafak DELİÇAKAR: Sayın Zengin, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyor, bundan sonra ki süreçte çalışmalarınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

Fatih Galender ZENGİN: Bende şahsıma ve sendikam adına bize bu fırsatı sağladığınız için size ve Ordu Yeni Haber Gazetesi ailesine teşekkür ediyor, yayın hayatınızda başarılarınızın devamını diliyorum.

 

 

Anahtar Kelimeler : RÖPORTAJ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız