HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
2 Ekim 2021 Cumartesi

ÜRETİCİ KÖYLÜ, TARIMA DESTEK BEKLİYOR

ÜRETİCİ KÖYLÜ, TARIMA DESTEK BEKLİYOR  TÜM KÖY SEN Genel Başkanı Sadık Turan, 2021 yılında kuraklık nedeniyle pek çok yerde hasadın yapılamadığını ve üreticinin mağdur olduğunu söyledi.  50 ilde yaşanan kuraklık karşısında
ÜRETİCİ KÖYLÜ, TARIMA DESTEK BEKLİYOR

ÜRETİCİ KÖYLÜ, TARIMA DESTEK BEKLİYOR

 TÜM KÖY SEN Genel Başkanı Sadık Turan, 2021 yılında kuraklık nedeniyle pek çok yerde hasadın yapılamadığını ve üreticinin mağdur olduğunu söyledi.  50 ilde yaşanan kuraklık karşısında üretici köylüleri zor günler beklemektedir. Bir ay sonra başta buğday ve arpa olmak üzere ekim işleri yapılacak olmasına rağmen tohumluk, mazot ve artan gübre fiyatları karşısında kara kara düşünmekteyiz. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı, yaşanan kuraklık nedeniyle, üreticilerin tarımsal borçlarının ertelendiğini ve dekar başına 100 TL ye kadar kuraklık desteği vereceklerini söylemişti. Geçen bunca zamana rağmen henüz somut bir adım atılmadığını söyleyen Başkan Turan,  Çiftçi, 2021’de kuraklık nedeniyle pek çok yerde başta buğday ve arpa başta olmak üzere kimi ürünlerde hasat yapamadı. Kimisinde de verim kaybı yaşadı. Şimdi de tohum ve gübre fiyatlarındaki artış karşısında çiftçiler tarlasını ekemez duruma geldiler. Geçen yıl 3100 TL’ye aldığımız DAP gübrenin bu yılki fiyatı 6700 TL’ye çıktı. Kompoze gübreyi 2000 TL’ye alırken şimdi 4 bin TL’nin üzerinde fiyat istiyorlar. Gübre hammaddesinde dışa bağımlıyız ve dolara endeksli fakat, dolar artınca artan gübre fiyatları, dolar yerinde sayarken yada düşerken de artıyor. Mahsulünü kuruş kuruş artan fiyatlara satan üretici köylüler ilaç, gübre, mazot ve tohumluk fiyatlarındaki artışla baş edemiyor. Gübre firmaları kardan zarar etmeyi bile istemezken, fatura üretici köylüye ve artan tarım ürünleri fiyatı nedeniyle halka kesilmiş oluyor” dedi.

Artan girdi maliyetlerinin tarımsal üretime olumsuz etkilerini sadece üretici köylüler değil halkımızda yakıcı bir şekilde hissedeceğini de belirten Başkan Turan konuşmasının devamında şunları söyledi:  Yaşanan bu sürecin pek çok sonucu olacaktır. Birincisi; artan gübre fiyatları baş gelemeyen üretici köylü yeteri kadar gübre alamadığı için daha az gübre verecek ve bu durumda da 2022 yılında üretim düşecektir. İkincisi; fiyatlardaki yüksek artış nedeniyle gübre alamayacağını düşünen üretici köylüler gübre istemeyen nohut ve mercimek gibi ürünlere yönelecek ve bu durumda da buğday, arpada üretim azalacaktır. Üçüncüsü; kuraklıktan gördüğü zararı karşılanmayan ve gübre, mazot vb tarım girdileri karşısında yeteri kadar destek göremeyen üretici köylüler zar zor ürettiği mahsülü de değerinde satamadığı için üretime küsecek ve tarımdan kopacaktır” Sonuç olarak yaşanan bu süreç; tarımsal üretimi düşüren, üretici köylüyü tarımdan kopararak büyük şehirlere göçe zorlayan, ekilebilir arazileri boş bırakan, tarım ürünleri ithalatını artıran, üretici köylü ürününü ucuza satarken halkın da pahalıya tükettiği bir süreci doğuracaktır. 

Kuraklık desteği artırılmalı ve acil olarak ödenmelidir. 

Üretici köylü ekime başlayacak ama tarım desteklemeleri hala açıklanmadı. Yani üretici köylü hangi ürüne ne kadar destek verilecek bilmeden ekime başlayacak ve bu durumda tarım üretiminde plansızlığı beraberinde getirmektedir. Tarım desteklemeleri bir önce açıklanmalıdır.

Tarım ürünlerinde taban fiyat uygulanarak üretici köylünün emeğinin aracılar ve tüccarlar tarafından sömürülmesi engellemelidir.

Tarım üretiminde başta çay, şeker pancarı ve tütün olmak üzere kota ve kontenjan uygulamasına son verilmelidir

Başta ilaç, mazot, gübre ve yem olmak üzere tarım üretiminin girdi maliyetleri düşürülmeli. Tohumluk ücretsiz dağıtılmalıdır. Köylünün kullandığı mazottan ÖTV kaldırılmalıdır. Tarım üretiminin planlı şekilde devamı için girdi desteği sağlanmalıdır.

Hayvancılığın geliştirilmesi için yem desteği verilmeli; çayır, mera ve yaylaların talan ve tahribi engellenmelidir. Yem bitkileri üretimini artırmak için destekler artırılmalıdır.

Tarım üretiminin devamı için üretici köylülere ucuz kredi sağlanmalıdır. Uygulanan tarım politikaları nedeniyle emeğinin karşılığını alamayan köylüler borçla üretim yapmaya çalışırken bir yanda kuraklık diğer yanda don felaketleri nedeniyle ürün alamadığı gibi borçları da katlanarak artmaktadır. Tarım kredi kooperatifi ve bankalara olan borçları nedeniyle traktörü, hayvanı, tarlası, bağı bahçesi haczedilen köylülerin haciz işlemleri durdurulmalı, üretici köylülerin bankalara ve Tarım Kredi Kooperatifleri’ne olan borçları silinmelidir.

Tarım ürünlerde harman, hasat dönemi ithalat durdurulmalı, ülke içi üretimi olan tarım ürünlerinde kıtlık yada yetersizlik sorunu olmadığı sürece ithalat yasaklanmalıdır.

Tarım alanları ve ormanlık alanların tarım dışı kullanımı durdurulmalı. Tarım ve ormanlık alanların imara açılması başta olmak üzere inşaat, enerji ve maden şirketlerinin talan ve tahribine son verilmelidir.

Bugün yaşadığımız don ve kuraklık afetleri nedeniyle zarar gören üretici köylülere üretime devam edebilmeleri için nakdi yardım yapılmalı, kuraklık olan bölgelerde DSİ bedava su vermeli, DEDAŞ başta olmak üzere elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik borcu nedeniyle köylünün sulama suyunda kullandığı elektriği kesmesine izin verilmemelidir. Yeni dönem için ücretsiz tohumluk başta olmak üzere girdi desteği sağlanmalıdır. Sulama suyunda kullanılan elektriğin KDV’si yüzde 18’den, yüzde 1’e indirilmelidir.

 

Anahtar Kelimeler : ÜRETİCİ, KÖYLÜ, TARIMA, DESTEK, BEKLİYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız