HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
24 Aralık 2016 Cumartesi Saat: 08:08

MÜTEAHHİTLER NE İSTEDİ?

İnşaat sektörünün; 51 Birlik ve 120 bin üyeli federasyon ve konfederasyon temsilcileri İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından Ankara’da düzenlenen İnşaat Sektörü Çalıştayı’nda bir araya geldiler.
MÜTEAHHİTLER NE İSTEDİ?

İnşaat sektörünün; 51 Birlik ve 120 bin üyeli federasyon ve konfederasyon temsilcileri İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) tarafından Ankara’da düzenlenen İnşaat Sektörü Çalıştayı’nda bir araya geldiler.

Toplantıya, Ordu Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Yönetim Kurulu Üyesi Kadem Bacaksız da katıldı.

İki gün süren çalıştayda Müteahhitlik Hizmet Yasası’nın çıkarılması, Müteahhitlik mesleğinin bir odaya kavuşturulması gibi konular ele alındı. Tüm bu alanda faaliyet gösteren firmaların, bir Mesleki teşekkülle kayıt altına alınmasının, sektörün birçok problemini daha hızlı çözeceği düşüncesi konuşuldu.

3. İnşaat Sektörü Çalıştayı’nda öne çıkan başlıklardan birisi de TOKİ’nin sektöre karşı haksız avantajları oldu ve bu haksız rekabetin ortadan kaldırılması istendi. Sektörün; Türkiye’nin toplam bütçesinin %20’sini, toplam istihdamın da % 25’ini karşıladığı hatırlatıldı. Çalıştay öncesinde, TİMFED Yönetim Kurulu yaptığı toplantısında sektörün sorunlarını ve çözüm önerilerini de masaya yatırdı.

Yapılan sunumlarda; ruhsat ve iskan alımında ülkemizdeki belediyelerin aldığı harçların yüksekliğine, mevzuatta yer almamasına rağmen belediyelerce alınan ücretlere, ülkemizdeki Belediyelerin ruhsat ve iskan vermeleri sürecinde tüm OECD ülkeleri arasında 94. sırada bulunduğuna ve bu durumun sektörün sırtında ağır bir kambur olarak durduğuna dikkat çekildi.

Çalıştayda; Belediyelerin uygulamalarındaki farklılıklar, Bölgesel İmar Master Planlarının hazırlanması, Mesleki Yeterlilik Belgelerinin alınmasında kolaylık sağlanması, Ödeme kolaylığı sağlanması, Mesleki Yeterlilik Kanunu konuları başlıklar halinde İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu tarafından derinlemesine anlatıldı. Tellioğlu inşaat sektörünün gelişmesinin önünde duran devasa engellerin kaldırılması halinde; ülkenin büyüyen ekonomisinin önünde duran engellerin de kaldırılmış olacağına vurgu yaptı.

Talepler; Çalıştay sonrasında İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ile TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na da birer dosya halinde iletildi.

Ordu Müteahhitler Birliği Derneği Başkanı ve Tüm İnşaat Müteahhitleri Federasyonu (TİMFED) Yönetim Kurulu Üyesi Kadem Bacaksız da çalıştayda yaptığı sunumda; “Sektör kendisini halen lokalde dernekler seviyesinde temsil edebiliyor. Acilen Müteahhitlik Hizmet Yasası çıkarılmalı, bir oda şemsiyesi altında yasal bir statüye kavuşturulmalı. Bu dönüşüm sektörün pek çok problemini çözecektir. TOKİ ile müteahhitler arasındaki imkanlar dikkate alındığında TOKİ lehine çok ciddi avantajlar vardır. TOKİ bugün kuruluş amacının dışında faaliyet göstermektedir. Özellikle bu konuya yerel yönetimler son vermeli. Yaptıracakları işleri o bölgenin müteahhitlerine yaptırmalılar. Çünkü; müteahhitlik hizmetleriyle o ile daha fazla katma değer sağlanması mümkün olacaktır. TOKİ ve İller Bankası’nın müşavirlik destekleri ile müteahhitlik hizmetlerini yurt dışına taşımalıyız. Bu hamle sektörün önünü açacaktır. Özellikle Afrika ve Ortadoğu’da bu alanda büyük bir boşluk bulunmaktadır. Bu boşluğu Türk müteahhitlerinin doldurabilmesi hem sektörü hem de ülkemizi rahatlatacaktır. Bu konuda Hükümetten destek istiyoruz.” dedi.

Ayrıca; çalıştaya katılan Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı da yeterlilik belgesinin alınmasındaki en büyük problemlerden birisi olan parasal konunun çözümüne yönelik düzenlemelerin yapılacağına dair söz verdi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da inşaat sektörünün önemine değinerek sektörün talebi olan Müteahhitlik Yasasının acilen gündeme alınması gerektiğini hatırlatarak talebe destek verdi.

evre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki ise çalıştayın kapanış bölümünde yaptığı konuşmasında imar planlarının önümüzdeki 6 ay içerisinde değiştirilerek Bölgesel İmar Planlarının uygulamaya konulacağını, kentsel dönüşümün tamamıyla yeniden gözden geçirileceğini, uygulamaların önünün açılarak hızlandırılacağını, ülkenin buna acil ihtiyacının bulunduğunu söyledi.

Bakan Özhaseki; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak önümüzdeki 6 aylık süreçte inşaat sektörünün sorunlarını gidermek için uygulamaya koyacağımız çalışmalar hakkında sektör temsilcilerini bilgilendirdik

İnşaat sektörünün sorunlarını çok iyi biliyoruz. Bakanlık olarak İmarın değişmez kurallarını hazırlıyoruz. Şehirlerimize diyeceğiz ki, “ Siz de kendi şehrinizdeki ilgili kurumlar  ile imar yönetmeliğini hazırlayın bize gönderin” sonrasında şehirlerimizden gelen imar yönetmeliğini onaylayarak bölgesel imar uygulamasına geçeceğiz.

Her şehrin planı imar yönetmeliği ayrı ayrı olacak Sivas Şarkışla ile İstanbul’un imar planı aynı olamaz. 6 ay içinde bu hazırlığı yapıp her şehre has özel bir imar yönetmeliği çıkaracağız.”dedi.

Özhaseki; Sektörün en önemli gündem maddesi olan Müteahhitlik Hizmet Yasası ve sektörün temsil noktasında yasal bir statüye kavuşması için gerekli olan Odalaşma düzenlemelerinin yapılması konusunda katılımcılara söz verdi. (Ordu Yeni Haber)

 

Anahtar Kelimeler : MÜTEAHHİTLER, NE, İSTEDİ?

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız