HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
13 Temmuz 2023 Perşembe Saat: 16:20

“ORDU’NUN ESAS DERDİ HEYELAN”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Bizim selden ziyade heyelanı konuşmamız lazım. Ordu’nun esas derdi heyelan. Su akıp geçiyor ama heyelan öyle değil. Yaşadığımız son olaylar bunu gösterdi. Biz iş makinalar
“ORDU’NUN ESAS DERDİ HEYELAN”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Bizim selden ziyade heyelanı konuşmamız lazım. Ordu’nun esas derdi heyelan. Su akıp geçiyor ama heyelan öyle değil. Yaşadığımız son olaylar bunu gösterdi. Biz iş makinalarımızı iyi ki önlem olarak oralara koymuşuz” dedi.

Başkan Güler, Ordu’da görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları ile birlikte aşırı yağışlar sonrası oluşan heyelan ve taşkınların röntgenini çekti. Yağışların ilk anından itibaren yapılan çalışmaları görsellerle birlikte bir bir anlatan Başkan Güler, gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Ordu’da geçtiğimiz günlerde meydana gelen yoğun yağışların ilk anından itibaren tüm ekip ve ekipmanları ile seferber olan Ordu Büyükşehir Belediyesi, afetin izlerini büyük oranda sildi. Yağışların yol açtığı hasarların onarıldığı Ordu’da, afetin ilk anından itibaren sahada olan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Ordu’da görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları ile düzenlenen basın toplantısında bir araya geldi.

Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda Başkan Güler, aşırı yağışlarda yapılan çalışmalar ile ilgili basın mensuplarına bilgiler verdi. Toplantıda ayrıca Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdülkadir Hatipoğlu, OSKİ Genel Müdürü Murat Us ve daire başkanları hazır bulundu.

BAŞKAN GÜLER: “GÖRÜLMEMİŞ BİR DURUM İLE KARŞILAŞTIK”

Toplantıda önemli konulara değinen Başkan Güler, konuşmasına yağışlarla ilgili olarak “Yıllardır görülmemiş bir durum ile karşılaştık” ifadelerini kullanarak başladı.

Planlı ve programlı bir çalışma yaptıklarının altını çizen Başkan Güler, “Yıllardır görülmemiş bir durum ile karşılaştık. Planlı bir çalışma ile normale dönüyoruz. Tüm ekibimiz, kurum ve kuruluşlarımız bu sorunları birlikte çözdük. Bugünde bir durum değerlendirmesi yapmak ve basın mensuplarımıza bilgi vermek amacıyla bir araya geldik” dedi.

“ORDU’NUN ESAS DERDİ HEYELAN”

Ordu’nun asıl sorununun sel değil heyelan olduğuna dikkat çeken Başkan Güler, birçok ilçenin dereler üzerine kurulduğunu belirtti. Her yağış öncesi bu bilinçle her derede önlem aldıklarını kaydeden Başkan Güler, “Altınordu 14 dere üzerine kurulmuş. Ünye 16 ve Fatsa 12 dere üzerine kurulmuş. Altınordu’da 14 derenin 12’si kapalı 2 tanesi yarı açık. Bunlarda Bülbül ile Civil dereleri. Aslında 14’te değil 64 dere üzerine kurulmuş. Bunlardan bazıları birleşmiş, bazıları kapanmış, bazıları da beton ile kapanmış. Çocukluğumuzda seller olurdu, sahil ile birleşirdi. Ama çocukluğumuzdan bu yana bu denlisini görmemiştik. Biz her uyarı yapıldığında her derenin başına bir ekip koyuyoruz. Anında müdahale etmek amacıyla bu çalışmaları yapıyoruz. Bizim selden ziyade heyelanı konuşmamız lazım. Ordu’nun esas derdi heyelan. Su akıp geçiyor ama heyelan öyle değil. Yaşadığımız son olaylar bunu gösterdi. Biz iş makinalarımızı iyi ki önlem olarak oralara koymuşuz” diye konuştu.

“BALÇIK VE TAŞLARI İKİ GÜN İÇİNDE ŞEHİRDEN TEMİZLEDİK”

Ordu Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin sahada yaptığı çalışmalara da değinen Başkan Güler, kısa sürede şehri temizlediklerine vurgu yaptı.

“Şehri adeta sil baştan temizledik” diyen Başkan Güler, şöyle konuştu: “Ordu’da yaşanılan ve şehri balçık içinde bırakan sel sonrası bütün ekiplerimiz ile sahada etkin mücadele örneği sergiledik. Tüm ekibimiz fedakârca mücadele ederek selin izlerini şehirden kaldırdı. Cumartesi ve pazar günü esnaflarımızın kapalı olması işlerimizi hızlandırdı. Şehri adeta sil baştan temizledik. Mesainin başladığı ilk gün olan pazartesi günü hiçbir şey olmamış gibi şehir temizlenmiş ve balçıklardan kurtulmuştu. Aslında bu tamamen işimize nasıl konsantre olduğumuzu gösteriyor”

“BOZTEPE’DEN KOPAN KAYA VE BALÇIK SÜLEYMAN FELEK CADDESİ’NE GELDİ”

Aşırı yağışların meydana getirdiği tahribatın kısa süre içinde ortadan kaldırmak için yoğun çaba gösterdiklerinin altını çizen Başkan Güler, Boztepe’den patlayan derenin önüne kattığı her şeyi Süleyman Felek Caddesi’ne getirdiğini belirtti.

Başkan Güler, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Süleyman Felek Caddesi’nin giriş kısmında yoğunlaşan ve şehri adeta çamur deryası içinde bırakan durum sel falan değil. Bu şehrimizde pek rastladığımız bir şey değil. Bu adeta bir kömür cürufu gibi. O kadar malzeme gelmiş ki, inanılır gibi değil. Bu gerçekten şehrin normal bir toprağı da değil. Sanki birileri oraya kamyon kamyon malzeme getirmiş de yolları kapatmışlar gibi. Ancak görünen durum başka. O durumu da ekiplerimiz canla başla çalışarak ortadan kaldırdı. Oradaki durumun öncesi ve sonrası fotoğrafları arasında sadece bir günlük süre var. Buda bizim ekiplerimizin başarısını ortaya koyuyor. Ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum”

“DERE ÜSTÜNE TARİHİ BİNA YAPISI VAR. BUNA EK OLARAK BU BİNAYA KAÇAK YAPI YAPILMIŞ”

Sel afetinin bütün boyutları ile ele alındığı toplantıda Zaferi Milli Mahallesi’nde bulunan ve tarihi ev kapsamına giren bir yapının altından dere geçtiğini belirten Başkan Güler, şehrin içine akan ve çoğu esnafı zor durumda bırakan yapıya kaçak yapılaşma yapıldığının altına çizdi.

Başkan Güler, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “İlimizde meydana gelen sel afetini her yönüyle araştırdık. Ortaya farklı sonuçlar çıkıyor. Bunlardan biri de Zaferi Milli Mahallemizde bulunan tarihi yapı. Tarihi yapının hemen altından dere geçiyor. Altınordu ilçemizde meydana gelen sel afetinin bir sebebi de bu dere. Buraya Belediye olarak dokunamıyoruz. Ancak buranın mülk sahipleri boş durmamışlar ve hemen yanına kaçak yapı çıkmışlar. Öyle ki sel olduğu zaman bu binanın içinde adeta su fışkırdı. Yine de buna rağmen ekiplerimiz bu zor duruma karşı çalışma yaptılar ve buraya müdahale ettiler. Eğer müdahale biraz daha gecikmiş olsaydı. Daha farklı bir durum söz konusu olabilirdi. Şimdi hem bu yapı hem de kaçak yapılan bölüm için çalışma başlattık”

“ORDU’NUN O GÜNKÜ HALİ ACİLE KALKMIŞ HASTA GİBİYDİ”

Yaşanan afetin ilk anından itibaren şehirde hayati müdahaleler gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Güler, “Ordu’nun o günkü hali acile kalkmış hasta gibiydi. Biz oraya operasyon yaptık. Damarını açtık, ameliyatını yaptık. Onun için işin protokolüne bakmadan acilen müdahale gerekti yoksa daha kötü bir durumla karşılaşılabildi. Allah’tan iş makinalarımız vardı, hazırdık ve iş makinaları işin başındaydı. Eğer alt yapımız da sağlam olmasa bu su şehirde kalırdı. Hepsi denize geçti. Daha önce sel olan yerlerin alt yapısını yapmamış olsak benzer durum o mahallelerde de yaşanacaktı. Fındık yatağı deresi nedeniyle umut hastanesinin oralar hep patlıyordu. Oraları yapmamış olsak ayrı bir facia olurdu. Bu selde yapılanların önemini de ayrıca görmüş olduk. Selden önce yer altından 2400 kamyon malzeme çıkardık. Bunları temizlememiş olsak bu sular denize gitmezdi” açıklamasında bulundu.

“SU SORUNUNU 24 SAAT GEÇMEDEN ÇÖZDÜK”

Ordu genelinde 1200 heyelanın meydana geldiğini ve durumun su kesintilerine de yol açtığına değinen Başkan Güler, bu sorunu 24 saat geçmeden çözdüklerini belirtti.

 

Başkan Güler, “Selin etkisi nedeniyle borular koptu ve Altınordu ve Fatsa’da su kesintileri meydana geldi. 24 saat geçmeden sorun giderilerek evlere yeniden su iletimi sağlandı. 175 kamyon taş getirerek Altınordu’da akşam 5 gibi çalışmalarımızı gerçekleştirdik. 5 ekskavatör, yaklaşık 50’nin üzerinde kamyonumuzla burada çalışmaları kısa sürede tamamladık.  Gülyalı’da da 3 yerden patlak verdi dereler. Giresun yolu kapandı. Kilisenin önündeki dere nedeniyle Samsun yolu kapandı. Fatsa’nın yüzde 20’sinde su kesintisi yaşandı. 19 ilçede çalışmalar yaptık. 1200 heyelan meydana geldi. 3 noktada büyük heyelanlar meydana geldi. Diğer alanlarda yolu ulaşıma açtık. Allah’tan can kaybımız yok. Fatsa’da da belediye mühendisleri önemli bir çalışma gerçekleştirdi. Akan suyun üzerinden 10 ton ağırlığındaki boruyu karşıdan karşıya ırmak akarken taşımak kolay bir şey değildi. Biz bunu yaptık ve su iletimi sağladık. Fatsa’da su kesintisi yaşanan bir yer kalmadı”

“SEL KAPANLARI YAPACAĞIZ”

Ordu’nun en önemli sorununun heyelanlar olduğunu ve bu heyelanların taşkına sebep olmaması için sel kapanları yapacaklarını aktaran Başkan Güler, “Bu bölgeyi tanıyoruz. Bakanlığımız döneminde de KÖYDES Projelerini başlatmıştık. Ordu hep ilk 3’ü aldı. Ordu çok zor şartları olan bir yer. 27 bin 500 km yol ağı var. Heyelan riski fazla. Dereler üzerine kurulmuş. Altınordu’da 9 bin 410 metre kapalı baks, açık dere 3 bin 850 metre. Burada DSİ’nin istediği gibi ya kapalı yerleri açacağız ya da başka bir şey yapacağız. O başka bir şeyde şu; sel kapanları yapacağız suyun başına. Daha öncesinde yapmayı düşündüğümüz şeydi şimdi aciliyet gerektiriyor. Suyu yukarda tutacağız. Başladığımız yerlerde yeni istimlaklar ve kamulaştırmalar yapılacak. Belki bazı yerleri yıkacağız. Fatsa ve Ünye’de de durum benzer. Sel kapanları konusu önemli bir konu. Bunu yapacağız. Hayatı daha yaşanılabilir bir hale getireceğiz ki Türkiye’deki belki de ilk tedbiri alan illerden birisi olacağız. Biz sel oldu diye bu çalışmayı yapmıyoruz öncesinde de bunun alt yapısını hazırlamıştık. Şimdi aciliyet gerektirdiği için bunu yapacağız. Ordu’nun meselesi heyelan ve dereler” şeklinde konuştu.

“DERELERİN TEK ELDE TOPLANMASI GÜNDEMDE”

Derelerin, Devlet Su İşleri (DSİ) veya belediyeler tekelinde olmasının gündemde olduğunu da söyleyen Başkan Güler, şu ifadeleri kullandı:

“Ordu’nun meselesi heyelan ve dereler. En son Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız geldi. Bakanlarımız buraya sadece görmek için değil fikirlerini beyan etmek için geldiler. Onların görüşleri de bir yerde uyarı ve direktif seviyesinde. Dolayısıyla DSİ baktığı dere ve ırmaklarla belediyelere bırakılanlar farklı. Bu tanımın kalkması lazım. Bunları ele almamız lazım. Şuan kesin bir karar yok. İyi ki Topçam barajını yapmışız, iyi ki Melet’in kenarından çöpleri temizlemiş. Eğer onları yapmamış olsaydık Melet’te patlayabilirdi. Bunlar işin tedbir kısmı.”

BAŞKAN GÜLER SORULARI YANITLADI

Toplantıda daha sonra soru-cevap kısmına geçildi. Söz alan basın mensupları genel olarak Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin kısa sürede önemli bir çalışma gerçekleştirdiği vurgusu yaptılar.

Toplantı, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in gazetecilerin sorularını yanıtlamasının ardından sona erdi.

 

Anahtar Kelimeler : “ORDU’NUN, ESAS, DERDİ, HEYELAN”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız