HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Ağustos 2023 Çarşamba Saat: 13:13

ŞAHİN: ÜRETİCİNİN ASIL SAHİBİ ZİRAAT ODALARIDIR

Ordu Ziraat Odası ve Ordu İli Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Eski Başkanı
ŞAHİN: ÜRETİCİNİN ASIL SAHİBİ ZİRAAT ODALARIDIR

Ordu Ziraat Odası ve Ordu İli Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Eski Başkanı Onur Şahin, açıklanan fındık fiyatı üzerinden Ziraat Odalarına çağrıda bulundu.

 

Üreticinin asıl sahibi Ziraat Odalarının olduğuna önemle dikkat çeken Şahin, yaptığı açıklamada; “Fındık fiyatları açıklanmadan önce günlerce basılı ve görsel medyada olması gereken ve üreticinin de beklentisi olan fiyatı deklare ettiniz.

 

“ÖNEMLİ OLAN BUNDAN SONRAKİ HAREKET TARZINIZ”

 

Asgari 100 TL rakamını her ortamda söylediniz ve kırmızıçizgimiz dediniz. Bu ana kadar her şey güzel. Ve fiyat açıklandı. Ordu fındığı 82,5 TL. Şimdi önemli olan bundan sonraki hareket tarzınız. Sizler sessiz kaldıkça hiçbir şekilde dikkate alınmayacaksınız” dedi.

 

2 ÖNEMLİ ÖRNEK!

 

Örneklerle açıklamasını sürdüren Şahin; “Dikkate alınmadığınız sürece de üreticinin hak ve menfaatlerini koruyamayacaksınız.

2 örnek. Yıl 2004 Fındıkta don afeti yaşandı ve Ordu ilinde tüm fındıklar soğuktan yandı. Hasar komisyonları kuruldu 2090 sayılı Yasa kapsamında hasar tespitleri ve ödeme icmalleri oluşturuldu.

 

Ancak zaman geçmesine rağmen ödeme için kaynak aktarılmadı. Ziraat Odaları olarak tepkimizi  Başbakan Erdoğan'ın Nefise Akçelik Tünelinin açılışı için Ordu Ziraat Odalarını İktidar milletvekili ve il başkanı davet ettiği halde don hasar ödemesi için ödenek gönderilmediğine tepki olarak katılmama kararı aldık ve kendilerine de söyledik ayrıca  tepkilerimizin devam edeceğini söyledik ve açılışa gitmedik. 2 ay içinde don hasar ödemelerinin ilk %15’lik dilimi ödenmeye başladı..

 

Yıl 2006. Fiskobirlik’e diğer Kooperatiflere kredi verilmesine rağmen kredi verilmemesi nedeniyle üreticiye borcunu ödeyemez duruma düşünce 7 TL den başlayan fiyatlar 2,5 liraya kadar düştü. Zamanın Başbakanı Erdoğan Ordu mitinginde "kime verdiyseniz onlardan paranızı alın "diyerek devletin fındık alımı yapmayacağını açıklaması üzerine ziraat Odaları devreye girdi.

 

30 Temmuz 2006 da Ordu Fındık Mitingi yapma kararı alındı. Tertip komitesi başkanlığını da Ordu Ziraat Odaları yaptı.

 

Sonuç; AKP iktidarı en fazla oy oranı olan Karadeniz’deki bu tepkiye kayıtsız kalamadı ve mitingden 5 gün sonra 5 Ağustos 2006 tarihinde TMO’yu Fındık alımıyla görevlendirdi ve 2,5 TL ye düşen Fındık fiyatına karşı 2007 ürünü alım fiyatını 3,6 TL olarak açıkladı. Ve tepkisine olumlu cevap veren AKP ye desteğini sürdürmeye devam etti. Zira tepkisine cevap almıştı.

 

Ziraat Odalarının tepkisi fındığı tamamıyla serbest piyasaya bırakmayı planlayan Devleti fındığa sahip çıkamaya, Müdahale alımı yapmaya mecbur bıraktı. AKP iktidarı  fındıkta var ise nedeni 2006 Fındık Mitingidir.

 

Her 2 olayda da amacımız iktidara muhalefet etmek değildi. Üreticilerimizin hakkını korumak için demokratik tepki koymaktı amacımız. Zira her 2 olayın sonrasında da gazetelere ziraat Odaları olarak ilan vererek teşekkür yayınladık. Arşivler ortada” diye konuştu.

 

“ZİRAAT ODALARINA ASIL ŞİMDİ GÖREV DÜŞÜYOR”

 

Üreticinin asıl sahibi Ziraat Odalarının olduğunu anımsatan Şahin; “Şimdi gelelim bugüne. Ziraat Odalarına asıl şimdi görev düşüyor. Gazetelere  verilen fiyatlar hayal kırıklığı yarattı söylemleriyle bu konuyu geçiştiremezsiniz.

 

Demokratik yollardan tepkinizi koyun. Özetle, göreviniz asıl şimdi. Ordu' ya Tarım Bakanı geliyor yazıyor ajanslar. Sayın bakanı protokol olarak sizler  değil, gerçek üreticilerle karşılayın. Siz değil, bırakın üreticiler konuşsun.

 

Bu talebi bildirin. Fındık üreticileri doğrudan Bakan beyle görüşmek istiyor diye. Öyle bir iki seçimlik üretici değil, gerçek  üreticiler. Yok, talebiniz kabul görmedi mi? Aslın kabul edilmediği yere vekili gitmez. Siz üreticilerin vekilisiniz. Protesto eder sizlerde gitmezsiniz.

 

“ÜRETİCİNİN ASIL SAHİBİ ZİRAAT ODALARIDIR”

 

Bu tespit ve önerileri üreticin hak ve menfaatini korumak adına Ordu Fındık Mitinginin tertip komitesi Başkanlığı yapmış, bunu içinde Cumhuriyet Savcısına ifade vermek durumunda kalmış bir eski Oda Başkanı olarak bilginize sunuyorum. Üreticinin sahibi Ziraat Odalarıdır” şeklinde konuştu.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız