HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
27 Ağustos 2023 Pazar Saat: 13:34

OKUL ÖNCESİ SIKI DENETİM

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim ve öğretim yılının yaklaştığı bugünlerde tüketicilerin okul alışverişlerini güvenle yapabilmeleri için denetimleri artırdı.
OKUL ÖNCESİ SIKI DENETİM

Ticaret Bakanlığı yeni eğitim ve öğretim yılının yaklaştığı bugünlerde tüketicilerin okul alışverişlerini güvenle yapabilmeleri için denetimleri artırdı.

Bu kapsamda, kırtasiye malzemeleri, çocuk ayakkabıları, okul kıyafetleri ve çantalarına yönelik gerçekleşen piyasa gözetimi ve denetimi faaliyetlerinde “güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans” ilkesiyle hareket ediliyor. Denetimlerde, kullanımı yasaklanmış kimyasalların yanı sıra, çocukların fiziki olarak zarar görebileceği kısımlar akredite laboratuvar testleriyle inceleniyor.

Bakanlık tarafından güvensiz bulunan ürünlerin bilgileri; “www.guvensizurun.ticaret.gov.tr” adresinden erişilebilen “Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi” aracılığıyla tüketicilerle paylaşılacak. Bununla birlikte bu ürünlerin piyasaya arzı yasaklanarak, toplatılması sağlanacak olup, imalatçı ve ithalatçı firmalarına idari para cezası da uygulanacak.

Bununla birlikte güvensiz bulunan ürünlerin “sağlığa zararlı madde içermez” gibi reklam ve tanıtımlarının olduğunun tespit edilmesi durumunda ise Bakanlık bünyesinde bulunan Reklam Kurulunca inceleme başlatılacağı bildirildi.

Bu arada tüketicilerin maruz kalabilecekleri risklerin azaltılması noktasında Bakanlıkça gerçekleştirilen denetimlerin yanı sıra, tüketicilerin de ürün satın alırken dikkat etmeleri gereken bazı önemli hususlar bulunduğu belirtilen açıklamada öncelikle satın alınan her ürünün ambalajı dikkatle incelenmesi uyarısında bulunuldu. Bakanlık ayrıca vatandaşlara ürün ambalajları ve üzerinde yer alan uyarılar dikkatle okunulması ve kullanım talimatları doğrultusunda hareket edilmesi uyarısında da bulundu.
Öte yandan Ticaret Bakanlığı vatandaşlara kırtasiye tekstil ve ayakkabı alırken nelere dikkat etmesi konusunda şu bilgileri verdi:

KIRTASİYE ÜRÜNLERİ:

* İmalatçı/ithalatçı açık isminin ve adresinin bulunduğu ürünler tercih edilmelidir. Markası ve modeli belli olmayan, üzerinde Türkçe uyarılar bulunmayan ürünler satın alınmamalıdır.
* Oyuncak şeklinde olan veya oyuncak niteliği taşıyan kırtasiye ürünlerinde ise, hangi yaş grubuna yönelik olduğuna dair ibarelerin ve diğer uyarıların bulunup bulunmadığına bakılmalıdır. Örneğin, 36 aydan küçük çocuklar için risk oluşturan kırtasiye malzemelerinde bulunan uyarılar dikkate alınmalıdır.
* Boya malzemelerinde, oyuncak görünümlü silgilerde, kalemtıraşlarda, oyun hamurlarında ve parmak boyalarında CE işaretinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmelidir.
TEKSTİL VE AYAKKABI ÜRÜNLERİ:
* Ürünlerin içeriğini gösteren etiketlerin ve işaretlemelerin Türkçe ve kolay okunabilir olması zorunludur.
Çocuk kıyafetlerinde bulunan kordon, bağcık, küçük parça içeren süslemeler gibi risk oluşturabilecek unsurlara dikkat edilmelidir.
Tüketicilerimiz, güvenli olduğundan şüphe duydukları ürünleri “Alo 175 Tüketici Danışma Hattı”“Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)” ve Bakanlığımızın web sayfası üzerinden ihbar ve şikâyet mekanizmalarını kullanarak Bakanlığımıza bildirebilirler.

Anahtar Kelimeler : OKUL, ÖNCESİ, SIKI, DENETİM

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız