HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
18 Ekim 2023 Çarşamba Saat: 15:02

KENDİ KENDİNE YETEN ORDU!

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, uyguladıkları projelerle yeni bir Ordu modeli ortaya çıkardıklarını belirterek, “Aktif karbon üretimi başlatacağız. Kapsülden yem ürettik. 11 ay boş kalan fındık bahçelerini
KENDİ KENDİNE YETEN ORDU!

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, uyguladıkları projelerle yeni bir Ordu modeli ortaya çıkardıklarını belirterek, “Aktif karbon üretimi başlatacağız. Kapsülden yem ürettik. 11 ay boş kalan fındık bahçelerini üretime açtık. Fındıkta verimliliği arttıran çalışmalar yaptık. Tarımı, turizmi geliştirdik, kıyı kenar çizgisini koruduk. Kuraklığı karşı önlemlerimizi aldık, göletler inşa ettik. İnovasyona yeniliklere açık bir yapımız var” dedi.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, ulusal bir televizyon kanalında Büyükşehir Belediyesinin çalışmalarının masaya yatırdı. Programda Başkan Güler, önemli açıklamalarda bulundu.

Klasik belediyecilik dışında hayata geçirilen yatırımlarla yeni bir Ordu modelinin ortaya çıktığını belirten Başkan Güler, “İnovasyona yeniliklere açık bir yapımız var. Ordu’da buna çok müsait bir yer. Cumhurbaşkanımız bizi Ordu’ya görevlendirirken ‘Ordu’yu havza yaklaşımı ile yönet’ demişti. Bizde klasik belediyeciliğin dışında önemli çalışmalar yaptık. Kendi kendine yeten bir kent olması noktasında çalışmalar yaptık. Çünkü gıda krizi enerji krizi kadar önemli. Yaptığımız tüm bu çalışmalarla ortaya yeni bir Ordu modeli çıktı” diye konuştu.

FINDIKTAN BİR DOKUNUŞLA ÜÇ ÜRÜN ÇIKTI

Ordu’da tarıma ağırlık verdiklerini ifade eden Başkan Güler, yenilikçi bir yaklaşım getirerek fındıktan alternatif gelir kalemleri oluşturduklarının altını çizdi.

Fındığın kabuğu da dahil olmak üzere çok çeşitli ürünlere yöneldiklerini ve gelirleri katlama hedefi içinde olduklarını ifade eden Başkan Güler, şöyle konuştu:  “Fındık Türkiye’nin en önemli ihraç kalemlerinden bir tanesi. Dünya’da bir numarayız. ORTAR adıyla bir tarım şirketi kurduk ve fındığa el attık. 200 yıldır fındıkta hiçbir yenilik yapılmamıştı. Yapılan tek yenilik patozdu. Biz buna yeni bir şey katılım istedik. Fındığı fındık olarak satarsanız Türkiye’nin geliri 2 milyar dolar oluyor. Ama bunu çikolataya çevirirseniz 8 milyar dolar oluyor. Öte yanda fındığın kabuğu var. Bu kabuklar yakılıyordu. Şimdi biz bundan aktif karbon tesisi kuruyoruz. Fındığın kabuğu 3,5-4 TL arası, aktif karbon 5 dolar. Bu alana ağırlık verdik”

“11 AY BOŞ KALAN FINDIK BAHÇELERİ ÜRETİME AÇILDI”

Fındık bahçelerinin de üretim sahası haline geldiğine dikkat çeken Başkan Güler, sözlerine şöyle devam etti:  “Fındık bahçeleri hasat sonrası 11 ay yemyeşil boş halde duruyordu. Biz o alanlarda gezen tavuk çalışmaları başlattık ve 35 milyon yumurta üretiyoruz. 900 kadar merkezde de bunları pazarlıyoruz. Otlar kesilip atılıyordu. Biz şimdi 5’li karma yem ektik. Hayvancılığa kazandırdık. Süt evleri oluşturduk. Oradan da başka bir gelir elde etmeye başladık. Fındığın kapsülünü de yeme dönüştürmek için çalışma başlattık”

“FINDIKTA VERİMLİLİĞİ ARTTIRIYORUZ”

Fındıkta verimi arttırmak amacıyla projeler yaptıklarını vurgulayan Başkan Güler, Fındık Verimliliği projesini hayata geçirdiklerini kaydetti.

Proje ile bakımsız bahçelerin kiralanarak bakımının yapıldığını ve verimin arttığını söyleyen Başkan Güler, şu ifadelere yer verdi:

“Bunların en önemlisi ise Fındık Verimliliği (FINVER) adı altında bir proje başlattık. Bakılmayan, imkanı olmayanların yerini kiralayarak 565 dönümlük üretici haline geldik. Bu anlamda da en büyük bahçeye sahip şirketlerden biri olduk. Biz bu bahçelerin bakımını yapıyoruz, sahiplerine de ücretini veriyoruz. Bizim şimdiki amacımız bu rakımı 1000 dönüme çıkarmak. Ordu’da bir Biyoinavasyon Merkezi kurduk. Burada tıbbi aromatik bitkilerle birlikte fındık alanında da önemli çalışmalar yapıyoruz. Buradan 8 milyon kişi ekmek yiyor. Tüm bunları yaparken alt ve üstyapıda da rekorlar kırıyoruz”

“ORDU İZLENMEYE DEĞER BİR YER HALİNE GELDİ”

Tarımda yapılan çalışmaların gelecek vaat ettiğine dikkat çeken Başkan Güler, “Şu anda Ordu’da bütün kaynaklarımızı devreye sokuyoruz. Özellikle tarımda yaptığımız çalışmalar çok gelecek vaat eden çalışmalar. 19 kadın kooperatifi kurduk. Yemek Akademisi açtık. Coğrafi ürünler geliştirdik. Ata tohumları tesisi kurduk. Bu bir zihniyet değişimi. Asfalt plentimiz var. Kendi makinamızla iş yapıyoruz. Rekorlar kırıyoruz. Yazılımda 30 ürün yaptık. Kendi sayaçlarımızı üretip kullanıyoruz. Ordu izlenmeye değer bir yer haline geldi” diye konuştu.

“TURİZMİ GELİŞTİRMEYE DEVAM EDİYORUZ”

Tarım gibi turizme de büyük önem verdiklerini aktaran Başkan Güler, yeni turizm destinasyonları oluşturduklarını belirtti.

Başkan Güler, “Denize sırtımızı dönmedik ve hayatımıza dahil ettik. Tekne üretimine başladık. Ünye Limanına ağırlık verdik. Ro-Ro seferleri başladı. Şu anda kruvaziyerler sefer düzenliyor. Fatsa’da denizin ortasındaki kayalığı düzenleyerek turizme açtık. Yoroz’a seyir terası kurduk. Ordu’yu ve Giresun’u aynı anda izleyebiliyorsunuz. Dağcılık faaliyeti ile ilgili alanlar oluşturduk. Tam bir destinasyon alanı oluştu. Kabadüz ilçemizde bulunan Göndeliç tepesine yeni bir kayak merkezi oluşturmak için çalışma başlattık. Turizm gelirlerinin de artması için çalışıyoruz. Ordu’da sörf yapılıyor. Kano ve tekne üretiyoruz. Havalimanının yanı başında çok güzel bir tesis inşa ettik. Ordu’da denizin de toprağın da hakkını vermeye çalışıyoruz”

“KIYI KENAR ÇİZGİSİNİ KORUDUK”

Altınordu ilçesine bağlı Kirazlimanı Mahallesinde yapımı tamamlanan Çamlı Köşk Sosyal Tesisleri ile ilgili de açıklamalarda bulunan Başkan Güler, tesisin yapım süreci ile ilgili bilgiler verdi.

Yapılan çalışmanın memnuniyetle karşılandığını dile getiren Başkan Güler, “Kıyı kenar çizgisini ihmal etmiş yapılar vardı. Biz o 3 tane bloğu yıktık ve halka açtık. Şimdi orada aileler, çocuklar keyifli zamanlar geçiriyor. O alanı yeşil alana çevirdik. Yeni yapılacak olan binaları engellemiş olduk. Halk da memnun bizler de memnunuz” şeklinde konuştu.

“KURAKLIĞA KARŞI ÖNLEMLERİMİZİ ALIYORUZ”

İklim değişiklikleri ve kuraklık ile ilgili aldıkları önlemleri anlatan Başkan Güler, yağmur suyu hasadı ve gölet inşası gibi çalışmalara imza attıklarını vurguladı.

Altyapıda yapılan temizliklere ve sel kapanlarına da değinen Başkan Güler, “Belediye olarak kuraklığa karşı önlem alıyoruz. Dere yatağını genişleterek gölet yapıyoruz. Su gibi önemli bir kaynağı tutmuş oluyoruz. Yağmur Suyu Hasat Sistemini binalarda mecbur hale getirdik. Sellere sebep olacak kadar yağmur yağan bir şehirde su sıkıntısı yaşanıyordu. 272 mahallenin suyu yoktu. Bu rakamı 30’a düşürdük. Suyu iyi kullanmaya çalışıyoruz. Şimdi de selleri önlemek amacıyla sel kapanları kurmayı planlıyoruz. Altyapıda 4600 kamyon temizlik yaptık” şeklinde konuştu.

Anahtar Kelimeler : KENDİ, KENDİNE, YETEN, ORDU!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız