HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
28 Aralık 2023 Perşembe Saat: 11:31

SÖNMEZ; “BİR İŞÇİNİN MALİYETİ 23 BİN 500 TL”

Ordu Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası (OMMMO) Başkanı Ender Sönmez, yeni belirlenen asgari ücret rakamı için değerlendirmelerde bulundu. Sönmez, yaptığı açıklamada; “Yaklaşık 8 milyon emekçiyi ilgilendiren asgari ücret %49 art
SÖNMEZ; “BİR İŞÇİNİN MALİYETİ 23 BİN 500 TL”

Ordu Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası (OMMMO) Başkanı Ender Sönmez, yeni belirlenen asgari ücret rakamı için değerlendirmelerde bulundu.

Sönmez, yaptığı açıklamada; “Yaklaşık 8 milyon emekçiyi ilgilendiren asgari ücret %49 artış oranı ile açıklandı. 01/01/2024 tarihinden itibaren uygulanmak üzere asgari ücret 17 Bin 2 TL olarak belirlendi. Böylelikle 1 Şubat 2024 de ödenecek Ocak ayı maaşları yeni belirlenen tutarlardan gerçekleşecektir.  Çalışanın eline net 17 Bin 2 TL geçecek iken işverene toplam maliyeti 23 Bin 500 TL olacaktır” dedi.

Sönmez, açıklamasının devamında ise; “İşveren belirlenen şartları sağlaması halinde kişi başı 700 TL asgari ücret desteğinden faydalanacaktır. Tamamlanan süreç ile çalışanlar bu artış ile satın alma güçleri biraz olsun düzeltme beklentisinde, işverenler ise yeni artışlarla beraber bütçelerini oluşturabilme çabasında olacaktır.

Açıklanan asgari ücrete göre brüt tutar 20,002.50 TL’ye yükseldi. Asgari ücret ile beraber bir çok  kalemde de tutarlar değişmiş oldu. Bir yıllık Kıdem tazminatı karşılığı 20 Bin TL, Bağ-Kur Primi en düşük 5 Bin 900 TL, İşsizlik maaşı en az 7 Bin 940 en çok 15 Bin 880 TL, rapor ücretleri ayakta tedavide günlük 446 TL, yatarak tedavide de 334,7 TL, GSS primi aylık 600 TL, askerlik ve doğum borçlanması en düşük 213 TL, en yüksek 1600 TL, stajyer maaşı 5 bin 100 TL oldu” diye konuştu.

Sıkı para politikalarının etkileriyle durağanlaşan ticari ortamda işverenlerin en önemli beklentisi yeni artışlarla beraber işveren toplam maliyetinin bir kısmında teşvik sağlanması idi diyen Sönmez; “2024 yılı belirlemelerinde de bu beklenti gerçekleşmedi. Sağlanan asgari ücret desteği işverenin bir önceki yıl aynı ayında çalıştırdığı işçiden fazla sigortalı olması durumunda uygulandığından bazı işverenler 700 TL destekten faydalanamama durumuyla karşı karşıya kalabilecektir.

Son yıllarda ilave istihdama dayalı SGK prim teşvikleri süresi uzatılmadığından işverenlerin prim maliyetleri yükselmiştir. İlimizde uygulanan %6 bölgesel teşvik sona ermiştir. Böylelikle de SGK primleri her geçen gün daha da fazla gider unsuru olarak maliyetlere yansımıştır. İş dünyasının beklentisi olan SGK destekleri devreye alınmalıdır. İşletmelerin ücret giderlerinin artışına bağlı olarak ürettiği veya pazarladığı ürünlere zam yapması ile asgari ücretlinin ücret artışı ile satın alma gücünü tekrar kazanması daha uzun süreçlerde gerçekleşebilecektir.

Emekçiler açısından asgari ücretin ne olduğundan ziyade zorunlu ihtiyaçları için ne aldığının önemli olduğu bir yıla giriyoruz. Enflasyonun düşmesi halinde olarak yeni asgari ücret anlamlı hale gelecektir. Emekçilerin satın alma gücünün yeniden kazanıldığı bir yıl olmasını temenni ederiz” şeklinde konuştu.

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : SÖNMEZ;, “BİR, İŞÇİNİN, MALİYETİ, 23, BİN, 500, TL”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız