HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
11 Şubat 2024 Pazar Saat: 13:46

YENİ SAYACA’DA MADENE GEÇİT YOK

Ordu’nun Ulubey ilçesinde Yeni Sayaca ve Çatallı Mahallerini kapsayan bentonit madeni için başlatılan ÇED için açılan davada Ordu İdare Mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Ordu Çevre Derneği ve Yeni Sayaca halkının benton
YENİ SAYACA’DA MADENE GEÇİT YOK

Ordu’nun Ulubey ilçesinde Yeni Sayaca ve Çatallı Mahallerini kapsayan bentonit madeni için başlatılan ÇED için açılan davada Ordu İdare Mahkemesi “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

Ordu Çevre Derneği ve Yeni Sayaca halkının bentonit madeni için alınan “ÇED Gerekli Değildir” kararına açtıkları davada Bilirkişi Heyeti incelemesi yapılmış ve Heyet maden işletmesinin aleyhine rapor hazırlamıştı. Mahkeme de “telafisi olanaksız zararlara neden olacağı” gerekçesiyle “yürütmeyi durdurma” kararı verdi.

         Dava öncesi yöre insanları Ordu Çevre Derneğiyle yaptıkları toplantılarda maden işletmesini istemediklerini vurgulayarak çeşitli eylemler yapmışlardı. Madene karşı mücadeleyi Ordu Çevre Derneğiyle birlikte yürütürken kendi aralarında birliği ve dayanışmayı sağlamak için Sayaca Çevre Platformu kurdular.

ÖNLENEMEZ ZARAR VERİR

         Ordu İdare Mahkemesi’nin verdiği “yürütmeyi durdurma” kararı üzerine Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, “Yöre halkıyla birlikte açtığımız dava sonucu mahkeme Bilirkişi Heyeti’nin hazırladığı rapora göre “yürütmeyi durdurma” kararı verdi. Halk istemiyor. Bunu, Bilirkişi Heyeti incelemesinde de belirttiler. Yüzlerce köylü, heyeti karşılayarak madene karşı tepkilerini dile getirdiler. Bilirkişi Heyeti de incelemesini yaptı. Hazırladığı raporda, dere yatağı taşkınlarına karşı önlem alınmadığı, su kaynaklarının dikkat edilmediği, yol durumunun uygun olmadığı, tarım alanlarının ve arıcılıkla ilgili araştırma ve incelemenin yapılmadığı, ormanlık alanlarla ilgili Orman İşletme Müdürlüğünden izin alınmadığı, bentonit madeniyle ilgili oluşacak olumsuzlukların göz ardı edildiği vurgulanmıştır. Mahkeme de bu görüşler doğrultusunda, dava konusunun uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğuracağından itiraz yolu kapalı olarak “yürütmeyi durdurma” kararı vermiştir. Bu karar, sevindiricidir. Ormanların, tarım arazilerin, su kaynaklarının hoyratça yok edilmesine izin verilmemelidir” denildi.

TOPRAĞIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ

         Sayaca Çevre Platformu Sözcüsü Resul Ses de, “Köyümüz tek vücut oldu. Ormanlarımıza, tarım arazilerimize, suyumuza sahip çıkıyoruz. Maden olayını duyduğumuz ilk günden bugüne halk olarak karşıyız. Ordu Çevre Derneğiyle birlikte dava açtık. Haklıydık, kazanacağımızı biliyorduk. “Yürütmeyi Durdurma” kararı haklılığımızı gösterdi. Toprağımıza sahip çıkacağız. Buradan geçimimizi sağlıyoruz. Başka yere gitme olanağımız yok. Şirketler para kazanacak diye köyümüzü talan ettirmeyeceğiz” dedi.

 

Anahtar Kelimeler : YENİ, SAYACA’DA, MADENE, GEÇİT, YOK

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız