HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
15 Nisan 2017 Cumartesi Saat: 11:06

"MAYIS’TAN İTİBAREN ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ"

  Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Zeybekci, 16 Nisanda yapılacak anayasa değişikliği halk oylamasının piyasalara etkisine ilişkin, Bu hafta yoğun şekilde pozitif yönde etkilenmeleri hep
"MAYIS’TAN İTİBAREN ENFLASYONDA DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ"

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Zeybekci, 16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylamasının piyasalara etkisine ilişkin, "Bu hafta yoğun şekilde pozitif yönde etkilenmeleri hep beraber yaşayacağız." dedi. 16 Nisan beklentisinin piyasalar tarafından satın alınıp, alınmadığı sorusuna karşılık Bakan Zeybekci, şunları kaydetti:

 

"16 Nisan'ın piyasalara net bir yansıması oldu mu, henüz değil. Geçtiğimiz haftayla ilgili dedim ki piyasalar bunu artık önümüzdeki haftadan itibaren pozitif anlamda satın almaya başlarlar. 7 Haziran seçimlerinde bunu birebir yaşamıştım. 7 Haziran seçimlerinde 20 Mayıs'tan itibaren negatife doğru dönmeye başlamıştı. Bu hafta içinde de pazartesi itibarıyla görmeye başladık. Bu gerçi geçen hafta itibarıyla başlamıştı. Borsa İstanbul'a ya da Türk kıymetlerine, hazine kağıtlarına, iç borçlanmaya, Türk şirketlerinin borçlanmalarına, borçlanma senetlerine, poliçelerine olan yabancı talep geçen hafta yoğun şekilde başladı. Kura da bunun geçen hafta yansımasını beklemiştim ama pazartesiden itibaren Türk lirasının yabancı paralar karşısında değer kazanmaya başlayacağı, pozitif yönde etkileneceği yönünde bir beklentimiz vardı.."

 

Türkiye'deki özel sektör yatırımlarının son 2 yılda artış olarak hemen hemen sıfır çektiğini belirten Bakan Zeybekci, tüketim ve yatırımda öteleme olduğunu, yabancı yatırımlarda bekleme dönemi yaşandığını söyledi. Her şeye rağmen Türkiye'nin geçen yıl 13 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım aldığını vurgulayan Nihat Zeybekci, "Bu sene doğrudan yabancı yatırımlarda, Türk kıymetlerine olan talebin yukarı doğru gitmesinde, dolayısıyla faizin aşağı inmesinde, yatırımların artmasında çok pozitif bir döneme gireceğimizi, 16 Nisan'dan sonra çok daha kalıcı şekilde göreceğiz. Bu hafta yoğun şekilde pozitif yönde etkilenmeleri hep beraber yaşayacağız." diye konuştu. 

 

“(Enflasyon) Yıl Sonunda Yüzde 8,5'ler Seviyesine Ulaşacağız”

 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, enflasyonun Mayıs ayından itibaren düşmeye başlayacağını belirterek, "Yıl sonunda yüzde 8,5'ler seviyesine ulaşacağımıza, belki bu seviyenin altına ineceğimize inanıyoruz." dedi. Enflasyonun çift hanelere çıktığının hatırlatılması ve gıda fiyatlarının enflasyona etkisi konusunda neden kalıcı tedbir üretilemediğinin sorulması üzerine Zeybekci, Türkiye'nin, gıda fiyatlarındaki oynaklık anlamında dünyada birinci sırada olduğunu, oynaklık konusunda en yakın rakibine iki kat fark attığını söyledi.

 

Oynaklığı bu denli fazla olan gıdanın enflasyon sepeti içindeki payının Yunanistan, Romanya, Bulgaristan gibi ülkelerde yüzde 17'ler seviyesinde olmasına karşın, Türkiye'deki payının yüzde 21'in üzerinde olduğunun altını çizen Nihat Zeybekci, "Dolayısıyla bunu sağlıklı bir şekilde tartışmamız gerektiğine inanıyorum." diye konuştu. Enflasyon sepetinin gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Zeybekci, şöyle devam etti:

 

"Bize öğretilen ve dayatılan, enflasyon, talebin arzdan fazla olmasından kaynaklanan bir olgudur. Dolayısıyla alınacak olan tedbirlerle ilgili bize öğretilen ezberler vardır. Bir talebin daraltılması, iki talebin daraltılmasıyla ilgili piyasalarda sıkı para politikası uygulanması, üç bunun için faizlerin artırılması... Böyle öğretilmedi mi? Biz de böyle yaptık. Çünkü finans dünyası böyle istiyor. Bu, kendi enflasyonunu yaratan bir olgudur.  Çünkü siz parasal daralma, disiplin, faiz artırma sebebiyle piyasadan faizleri artırarak parayı çektiğiniz anda bu yatırımcı ve üreticinin finans imkanlarına kolay ulaşma imkanını azaltır ve paranın maliyetini yükseltir. Paranın maliyeti yükselttiğiniz zaman üretim düşer, stok maliyetleri arttığı için hiç kimse stok yapmak istemez."

 

Dar stoklarla iş yapıldığı zaman talepteki en ufak bir artışın derhal üretime, bunun da maliyetleri yükselterek fiyatların spekülatif olarak çıkmasına neden olacağını anlatan Bakan Zeybekci, "Kısır bir döngüye girersiniz. Enflasyonu düşürmeye çalışırken enflasyonu yaratırsınız." ifadelerini kullandı.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "enflasyonun sonuç, faizin ise sebep" olduğuna ilişkin sözlerini hatırlatan Bakan Zeybekci, enflasyona talep fazlalığının değil, arz düşüklüğünün neden olduğunu kaydetti. Talep oranında üretim yapıldığı zaman Türkiye'nin ferahladığını belirten Nihat Zeybekci, bunun için insanların üretim yapmasının ve stok maliyetlerinin düşürülmesinin sağlanması, bunun için de faizlerin aşağı çekilmesi gerektiğini dile getirdi. Faizler artırıldığı zaman belanın satın alınacağının altını çizen Zeybekci, "Petrol yangınına su serpmiş gibi olacağız. Hafif serinleme yaratacak ama sonra sıvı arttığı için yangın büyüyecek." dedi.

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız