HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
23 Nisan 2017 Pazar Saat: 13:01

“GEÇMİŞLE GELECEĞİ AYNI POTADA BULUŞTURUYORUZ”

2013 Yılında kurulan Ünye Kent Müzesini 6 Haziran 2016 tarihinde Yaşayan Kültürel Miras Müzesine çeviren Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Hacettepe Üniversitesi’nden “Türk Halk Kültürüne Hizmet” ödülü aldı. 21 Nisan 2016 Cu
“GEÇMİŞLE GELECEĞİ AYNI POTADA BULUŞTURUYORUZ”

2013 Yılında kurulan Ünye Kent Müzesini 6 Haziran 2016 tarihinde Yaşayan Kültürel Miras Müzesine çeviren Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Hacettepe Üniversitesi’nden “Türk Halk Kültürüne Hizmet” ödülü aldı.

21 Nisan 2016 Cuma günü Hacettepe Üniversitesinde gerçekleştirilen Yaşayan İdareler ve Halk Bilimi çalıştayındakonsept değişikliğine gidildiği Haziran 2016 tarihinden bu yana 11 binden fazla ziyaretçi ağırlayan ve Unesco logosu kullanmaya yetkili Türkiye’de ki tek Yaşayan Kültürel Miras Müzesi olan Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, örnek çalışma olarak değerlendirildi.

Çalıştaya Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Prof.Dr. Özkul Çobanoğlu, Prof.Dr. Nebi Özdemir, Prof.Dr. Metin Özarslan, Dr.Şirin Yılmaz ve çok sayıda kişi katıldı.

Ünye’de özellikle Kültür varlıklarının gün yüzüne çıkarılması ve hem kente hem de turizme kazandırılması doğrultusunda “Kültür Yolu Projesi” başlatan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, bu kapsamda Ünye Kent Müzesini Haziran 2016’da, Yaşayan Kültürel Miras Müzesine çevirmişti. Müze bu özelliği ile Türkiye’de ki 3 müzeden biri. Ayrıca geçtiğimiz aylarda yine yapılan girişimlerle Unesco logosunu kullanmaya başlayan Türkiye’de ki tek müze olmuştu.

BAŞKAN ÇAMYAR, TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASI KORUMAK HEPİMİZİN ORTAK SORUMLULUĞUDUR”

Çalıştay ve Ödül töreninde konuşan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “TarihibinlerceyılgeriyegidenAnadolutopraklarıbirçokkültüreevsahipliğiyaparken, gerideadetasomutvesoyutkültürgökkuşağıbırakmıştır. Bu kültüröğelerindengünümüzeulaşanlarınyanısıra, halakeşfedilmeyibekleyendahanicelerinin de mevcutolduğunainanıyorum.Somutolmayankültürelmirasbirtoplumdaaidiyetvedevamlılıkduygususağlamakta, diğeryandanyaratıcılığıteşviketmektevesosyalçevreninoluşumuna da katkısağlamaktadır. Bu kırılganmirasınkorunmasıvecanlılığınınsürdürülebilmesihepimizinortaksorumluluğudur” dedi.

BAŞKAN ÇAMYAR, “11 AYDA 11 BİN ZİYARETÇİ AĞIRLADIK”

Ünye Kent MüzesiniYaşayanKültürelMirasMüzesihalinegetirdiktensonraziyaretçisayısındagözlegörülürbirartışyaşandığınıkaydedenÜnyeBelediyeBaşkanıAhmetÇamyar, “Bizler de ÜnyeBelediyesiolarak 15 bin yıllıktarihigeçmişiolanilçemizdeyaşadığımıztopraklarınkültüröğeleriniortayaçıkarmak, yaşatmakvegeleceknesillereaktarmakadınaHaziran 2016’da önemlibirbaşlangıçyapmışolduk. Kent müzesiolarakhizmetverenmüzemizibutarihtegereklialtyapıyıhazırlayarak, YaşayanKültürelMirasMüzesihalinegetirdik.Yinebutarihtenitibarenmüzemizde 11 bin’inüzerindeziyaretçiağırlayarak, ne kadardoğrubirprojeyigerçekleştirdiğimizigörmüşolduk. “Geçmişinibilmeyengeleceğiniinşaedemez” düsturuilesomutolmayankültüreldeğerlerimizimüzemizdeziyaretçilerimizedeneyimleyerekyaşamaimkânısunuyoruz.Böyleceziyaretçilerimizbutopraklarınkültürelmiraslarınıhafızalarınıyaşayarakkazımaimkânıbuluyor” diyekonuştu.

Ünye’degörevegeldiğitarihtenitibarenkültürvarlıklarıüzerineönemliçalışmalaryapanÜnyeBelediyeBaşkanıAhmetÇamyar, “Somut olmayan kültürel miraslarımızı yenidengünyüzüneçıkartırken, kentimizindiğerkültürvarlıklarını da birerbirerortayaçıkarıyoruz.Bu kapsamdaTürkiye’deörnekprojelerarasındagösterilen “KültürYoluProjesini” başlattık.Ünye 129 adettaşınmazkültürvarlığıilebölgemizde ender yerleşimyerlerindenbirisidir.Ancak modern kentleşmeyi “Eskiyiyık, yeniyi yap” olarakanlayarak, çokdahafazlasayıdaolaneserlerimizitarihintozlumazisinemahkûmetmişiz.Görevegeldiğimiz ilk gündenitibarenbaşlattığımız “KültürYolu” projemizleelimizdekalantarihimiraslarımızıgeleceknesillerimizemirasbırakmakiçinyoğunçabasarfediyoruz” dedi.

Birkentin o toplumuntarihinivekültürünüyansıtmasıgerektiğininaltınıçizenÜnyeBelediyeBaşkanıAhmetÇamyar, “Ünye’nin tarihine baktığımızda, şehrin insan merkezli kurulduğunu, insanları bölen, onları ayıran değil, onları buluşturan, birbirine kenetleyen bir mekân olarak inşa edildiğini görmekteyiz. Bizler; Ünye’de Geçmişle geleceği aynı potada buluşturan, modern ile tarihi barıştıran, yeşil ile yapıyı kaynaştıran, insan ile şehri bütünleştiren bir şehircilik anlayışını hâkim kılmak gibi bir mesuliyet üstlendik. Yıllarca ihmal edilmiş, bilinçsizce yok edilmiş, hırpalanmış, tahrip edilmiş eserlerimizi restore etmenin mücadelesini veriyoruz” dedi.

KonuşmalarınardındanÜnyeBelediyeBaşkanıAhmetÇamyar’a, HacettepeÜniversitesiadına Prof.Dr. Özkul Çobanoğlu tarafından Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesinin kuruluşunda ki hizmetleri ve Türk Kültürüne yapmış olduğu katkılardan dolayı “Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülü” verildi.

ÖdülünkendileriiçinçokanlamlıolduğunuifadeedenÜnyeBelediyeBaşkanıAhmetÇamyar, “Bu ödülübaştaÜnyelihemşehrilerimolmaküzere, emeğigeçentümekibimadınaalıyorum” dedi. (Ordu Yeni Haber)

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız