HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
10 Mayıs 2017 Çarşamba Saat: 09:23

“FINDIĞINIZI KENDİNİZ TOPLAYIN”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Ordu ili Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yaklaşan 2017 fındık sezonu için mevsimlik ve çocuk işçiliği konularında fındık üreticilerine önemli uyarılarda bulundu. Fındık sezonunda başta Güne
“FINDIĞINIZI KENDİNİZ TOPLAYIN”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Ordu ili Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, yaklaşan 2017 fındık sezonu için mevsimlik ve çocuk işçiliği konularında fındık üreticilerine önemli uyarılarda bulundu.

Fındık sezonunda başta Güneydoğu, Gürcistan ve son yıllarda da Suriyeli vatandaşların fındık toplama işçiliğine soyunmalarına karşı gazetemize özel açıklamalarda buluna Soydan, fındık üreticilerine bahçelerinde ki fındıkları öncelikle kendilerinin toplamalarını tavsiye etti.

“FINDIĞI KENDİMİZ TOPLAMAMIZ LAZIM”

Soydan, yaptığı açıklamada; “Bölgemize ciddi anlamda bölgemizin haricinde bir tarım işçisi giriyor. Özellikle Güneydoğu bölgesinden zaman zaman da diğer Gürcistan üzerinden insanlar fındık toplamak için bölgemize geliyor. Hatta son zamanlarda Suriyelilerden gelenler de var.

Bizim üreticilerimiz üzerlerinde ki önemli gördüğümüz şey şudur, öncelikle fındık bahçelerinde özellikle fındığı kendimiz toplamamız lazım. Şu açıdan hem fındığımızın daha kaliteli, dalımızın daha sağlıklı devam etmesi için ayrıca kendi fındığımızı toplarken de maliyetin aşağıya doğru düşmesi açısından kendimiz toplamamız lazım” dedi.

“FINDIK TOPLAMAK BİR SANATTIR”

Fındık toplamanın bir sanat olduğuna da dikkat çeken Soydan; “Bunu sağlayamıyorsak da tabi ki, Güneydoğu’dan insanlarımız bölgemize tarım işçisi olarak geliyor. Biz tüm insanlara kucak açıyoruz. Ama şu var, fındık toplamak bir sanattır. Fındık toplamak ayrı bir beceri ve birikime bağlı olan bir şekildir.

Bunun yanında tabi fındık toplarken o fındığın tutulma, aşağıya doğru eğilme, dalı yerine bırakma önemlidir. Çünkü gelecekte ki yılın verimi ona göre şekillenecektir. Bahçede ki diğer otların ayıklanması, yere düşen fındıkların seçilmesi, çuvala doldurulması bunların hepsi bir bütün sanattır. O açıdan bahçe sahipleri bu hususlara dikkat etmelidirler.

Bahçe sahiplerinin sürekli aldığı işçiler vardır. Onların üzerinde yoğunluk çalışılır. Kimler fındığı daha iyi toplayabiliyorsa onları çağırır. Yoksa bizim gelen insanlarımıza her hangi bir tepkimiz yok. Tabi ki fındık toplanması hem maliyet açısından, hem fındığın geleceği açısından önemlidir. Bu hususta daha ehil işçilerin tercih edilmesi de yerinde olur” diye konuştu.

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİ KONUSUNDA CİDDİ ÇALIŞMALAR VAR”

Çocuk işçiliği konusuna da değinen Soydan; “Çocuk işçiliği konusunda başta Valiliğimiz olmak üzere ilgili bütün birimler ciddi bir çalışma içerisindeler. Bizde üretici temsilcileri olarak üreticilerimize her zaman söylüyoruz. Çocuk işçilerini işçi olarak çalıştırmayın. Bu sadece fındıkta değil, kivi var veya başka işler var, onun için çocuklarımızı oralarda çalıştırmamamız lazım. Ama özellikle bölgemizde fındık üzerinde bu çalışmalar yapıldığı için kesinlikle bahçe sahiplerinin buna dikkat etmeleri gerekir.

“ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN GAYRET EDİYORUZ”

Çocuklarını özellikle Güneydoğu’dan getiren işçiler, çocuklarıyla sürekli geldikleri için burada bahçeye sokarak bu çocuklar üzerinden bir yevmiye, bir para kazanmaya gayret ediyorlar. Onun için bu konuda da dikkat etmemiz lazım. Kesinlikle başta Valiliğimiz olmak üzere, sivil toplum örgütleri, diğer kurumlar olarak bunun önlenmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz ve göstermeye de devam edeceğiz” şeklinde konuştu. (Haber Şafak DELİÇAKAR)

 

Anahtar Kelimeler : “FINDIĞINIZI, KENDİNİZ, TOPLAYIN”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız