HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
11 Ağustos 2017 Cuma Saat: 09:23

YÜKSEK CEZALARLA KARŞILAŞABİLİRSİNİZ

Ordu Serbes
YÜKSEK CEZALARLA KARŞILAŞABİLİRSİNİZ

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır BAŞ; idari para cezaları ile karşılaşmamak için yabancı işçi çalıştırmada yasal zorunluluklara uyulması gerektiğini belirtti.

Çalışma izni olmayan veya çalışma izni olup SGK’ya bildirilmeyenler işçileri çalıştıran işverenler için  cezayi yaptırımların söz konusu olduğuna dikkat çeken Baş; “Mevsimlik tarım işçilerine özellikle bölgemizde ve ilimizde yoğun ihtiyaç duyulduğu fındık hasat döneminde ürünün zamanında toplanabilmesi için geçici koruma sağlanan yabancılar ile Gürcistan Uyruklu yabancıların

ÇALIŞMA İZİNLERİNDE MUAFİYET UYGULANMASINA BAŞLANMIŞTIR.  

Bu uygulamadan yararlanmak için bazı basit prosedürleri yerine getirmek yeterli olacaktır.

Mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların (Suriye, Irak vb)  geçici koruma kapsamında olduğunu belirten geçici koruma kimlik belgesinin/yabancı tanıtma belgesinin ve yabancı kimlik numarasının olması, çalışma izni muafiyeti başvurusunun yapıldığı tarih itibarıyla en az altı aylık geçici koruma süresinin doldurulmuş olması koşulu ile yabancıya kalma hakkı sağlanan ilde ve sadece mevsimlik tarım ve hayvancılık işlerinde çalışmak üzere her seferinde en fazla 1 (bir) yıl süreli çalışma izni muafiyeti hakkı sağlanmıştır” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nca yayınlanan genelge ile Gürcistan Uyruklu yabancıların, Türkiye’de kalma sürelerini geçmemek kaydıyla bir takvim yılında en fazla 90 gün süre ile çalışma izninden muaf sayılacakları belirtildiğini de anımsatan Baş, şöyle devam etti;

“Fındık bahçesinde çalışacak Gürcü işçilerin yapması gereken işlemler şunlardır. 

İçişleri Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı’na bağlı bir sistem olan Yabancı işçilerin çalışmalarına yönelik YUMİ sistemine müracaat edecekler. Kendilerine sistem tarafından bir başvuru numarası verilecektir. Bu başvuru numarası ile birlikte fındık işinde çalışmak istediklerini belirterek Kaymakamlıklara müracaat edeceklerdir. Ve bu belge ile fındık bahçelerinde çalışabileceklerdir.

 

 

 

Ayrıca geçici koruma altındaki Suriyeli ve Iraklı işçilerin fındık mevsiminde veya tarım işlerinde çalışması için İşkur Müdürlüklerine müracaat ettikleri taktirde buradan alacakları belge ile tarım işlerinde çalışmaları söz konusu olacaktır” diye konuştu.

Bu yükümlülüklere uymayanlar işçileri çalıştıran işverenler için cezai işlemler söz konusu olacağının altını da çizen Baş; “Yabancıların ve işverenlerin Kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirip getirmedikleri Bakanlık iş müfettişleri ve SGK müfettişleri ve SGK denetmenleri tarafından denetlenir ve uygunsuzluk tespit edilmesi halinde bakanlığa bildirilir. İlgili Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünce de idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

UYGULANACAK İDARİ PARA CEZA TUTARLARI; (01.01.2017-31.12.2017 Dönemi İçin) 

Çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işveren veya işveren vekillerine her bir yabancı için 6.229,00 TL, 

Çalışma izni olmaksızın bağımlı çalışan yabancıya 2.491,00 TL, 

Çalışma izni olmaksızın bağımsız çalışan yabancıya 4.983,00 TL, 

Bildirim yükümlülüğünü süresi içinde yerine getirmeyen bağımsız veya süresiz çalışan yabancı ile yabancı çalıştıran işverene her bir yabancı için 415,00 TL cezayi müeyyide söz konusudur. 

Çalışma izni bulunmadan çalıştığı tespit edilen yabancılar sınır dışı edilmek üzere İçişleri Bakanlığına bildirilir. İşveren veya işveren vekili, çalışma izni bulunmayan yabancının ve varsa eş ve çocuklarının konaklama giderlerini, ülkelerine dönmeleri için gerekli masrafları ve gerektiğinde sağlık harcamalarını karşılamak zorundadır. 

Bölgemiz ve ilimiz için Fındık hasat sezonu olması nedeniyle fındıkta yabancı işçi çalıştıranlara karşılaşabilecekleri riskleri hatırlatmak istedik.  Özellikle çalışma izni olmayan veya geçici koruma sağlanan yabancıların (Suriye, Irak v.b) İŞKUR üzerinden, Gürcü uyruklu yabancıların ise YUMİ sisteminden alacakları başvuru numarası belge ile Kaymakamlıklardan almayan işçilerin çalıştırılması durumunda 6.229 TL işçi başı ceza ile karşılaşabileceklerini kamuoyu ile paylaşmak istedik” şeklinde konuştu (Ordu Yeni Haber)

 


Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız