HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
14 Ağustos 2017 Pazartesi Saat: 06:50

‘FINDIKTA VERİM’ TIRMANIŞA GEÇTİ

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin TÜBİTAK destekli projeleri ile yaptıkları çalışmalar sonucu fındıkta bir dekardan elde edilen verim 60 kilogramdan 250 kilogram seviyelerine ulaştı.
‘FINDIKTA VERİM’ TIRMANIŞA GEÇTİ

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinin TÜBİTAK destekli projeleri ile yaptıkları çalışmalar sonucu fındıkta bir dekardan elde edilen verim 60 kilogramdan 250 kilogram seviyelerine ulaştı.

Karadeniz Bölgesi’nde yağışa dayalı olarak yetiştirilen fındıktan elde edilen verim son yıllarda yağış rejimin düzensizliği nedeniyle azalmış bu durum da fındık yetiştiriciliğinde sulama uygulamalarını gündeme getirmiştir.

Ziraat Fakültesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, Prof. Dr. Saim Zeki Bostan ve Prof. Dr. Kürşat Korkmaz’dan oluşan ekip, TÜBİTAK destekli olarak 2014 yılında, “Fındıkta Destekleme Sulamanın Verim ve Kalite Parametrelerine Etkilerinin İrdelenmesi” konulu proje başlattı. Proje kapsamında düzenli toprak nem takibi yapılarak toprak su içeriği kritik seviyeye düştüğünde sulama yapıldı. Proje kapsamında sulama ve gübrelemenin yanı sıra düzenli bakım ve ilaçlama gibi kültürel uygulamalar da gerçekleştirildi.

Birim alanından elde edilen fındık 60 kilogramdan 250 kilograma çıktı

Üç yıllık uygulama sonucunda, güneye bakan yamaçta bulunan proje sahasında, diğer komşu bahçelere göre görsel olarak önemli farklılıklar olduğu net olarak gözlendiği yapılan ölçüm ve analizler de proje sonucundaki kazanımları bilimsel olarak ispatlamıştır. Birim alandan elde edilen fındık miktarı 60 kilogramdan 250 kilogram seviyelerine ulaştı. Bahçe yaşı da göz önüne alındığında elde edilen değerlerin tombul fındık için oldukça tatminkâr düzeyde olduğu gözlemlenerek yapılan sulamanın incelenen birçok fındık kalite parametresi üzerinde olumlu etkiler yaptığı sonucuna ulaşıldı. Projeden elde edilen fındıklar Gıda Mühendisliği Bölümü Araştırma ve Uygulama laboratuvarlarında analiz edilerek sulanan fındık bahçelerinden elde edilen fındıklardaki antioksidan miktarının yağışa dayalı yetiştirilen fındıklara oranla iki kat daha fazla olduğu belirlendi.

Diğer taraftan, Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği öğretim üyesi ve Yenilenebilir Enerji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tahsin Tonkaz, fındıkta sulama için gerekli enerjinin karşılanması için üniversitenin Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) desteği ile fotovoltaik sistem de kurduklarını ifade etti.

Tonkaz, “Kurulan sistem, sulama için basıncı sağlayan 2.2 Kwh pompanın çalıştırılması için 5 Kwh’lık olarak tercih edilmiştir. Fotovoltaik sistem, 6 adet panel, depolama için aküler ve invertörü de içeren kontrol ünitesinden oluşmaktadır. Bir sulama sezonu boyunca test edilen fotovoltaik sistemin, sulama için gerekli enerjiyi, Karadeniz bölgesinde bile sağlayabildiği ortaya konulmuştur. Modern tarım teknikleri kullanılarak fındık verim ve kalite parametrelerinin artırılması mümkün olup birim alandan elde edilen verimin artırılması ve daha sağlıklı ve besleyici ürün elde edilecektir.” diye konuştu.

Tonkaz ayrıca, “Projelerin yürütülmesi aşamasında desteklerinde dolayı Ordu Üniversitesi Rektörlüğüne ve TÜBİTAK’a teşekkür ederim” dedi.

Tarımda modernleşmeye gidiliyor

Konuyla ilgili olarak ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, “Tarımda uygulanan bazı klasik yöntemlerden vazgeçilerek tarımın modernleştirilmesinin ve tarımsal faaliyetlerle ilgili olarak değişen iklim şartlarına göre yeni arayışlara gidilmesinin gerekliliği, Üniversitemiz bünyesine yürütülen bu çalışma ile yeniden görülmektedir. Üniversitemizde yapılan bu önemli araştırma; bölgemizin en önemli tarımsal ürünü olan fındığın verimini yükseltmeye yönelik fındık ürünüyle ilgili söz sahibi paydaşları yakından ilgilendiren kayda değer bir bilimsel çalışmadır.

Yürüttüğümüz akademik çalışmalarla bölgemizde yetişen tarım ürünlerinin verimini artırmak amacıyla yapılan yayın ve araştırmalar fındık üreticileri açısından önemli bulgulara yer vermektedir. Bölgemizin önemli bir tarım kaynağı olan fındık ile ilgili Üniversitemiz bünyesinde gerçekleştirilen bu ve benzeri uygulamalar kaliteli üretimin yapılabilmesi yönünde üreticilere de rehberlik edecektir” dedi. (Ordu Yeni Haber)

 

Anahtar Kelimeler : ‘FINDIKTA, VERİM’, TIRMANIŞA, GEÇTİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız