HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
10 Eylül 2017 Pazar Saat: 13:08

FİLİZ GÜVESİ İLE MÜCADELEYE DİKKAT!

Fındıkta önemli bir zararlı olan ‘Fındık Filiz Güvesi’ ile mücadele zamanının geldiği bildirildi. Fındık filiz güvesi larvaları sonbaharda püs denilen erkek çiçeklere, göz diplerine ve kozalaklara geçtiğini belirten yetkililer, 
FİLİZ GÜVESİ İLE MÜCADELEYE DİKKAT!

Fındıkta önemli bir zararlı olan ‘Fındık Filiz Güvesi’ ile mücadele zamanının geldiği bildirildi. Fındık filiz güvesi larvaları sonbaharda püs denilen erkek çiçeklere, göz diplerine ve kozalaklara geçtiğini belirten yetkililer,  iki erkek çiçeği birbirine birleştirerek gelişmesini engellediğini açıkladılar.

İlkbaharda ise henüz gelişmekte olan sürgünlere girerek kurumalarına neden olduğunu belirten yetkililer, üreticileri uyararak şu bilgileri verdiler.

“Bir larva 5 ayrı sürgünü kurutabilmektedir. Tüm fındık üretim alanlarında yaygın olan bu zararlı yer yer çok büyük oranda zarara neden olmaktadır.

Mücadeleye karar vermek için bahçeyi temsil edecek en az 10 ocağın alt, orta ve üst kısımlarında rastgele alınan 100 yaprakta 15 ve daha fazla beslenme arazı bulunması gerekmektedir.

Yaprakların alt yüzeyinde orta damarla yan damarın birleştiği noktada üçgen biçiminde beslenme arazı görüldüğünde mücadeleye başlanmalıdır. Çiftçilerimizin bu zararlıya karşı zararlının mevcut olduğu bahçelerde mutlaka ilaçlama yapmaları ve ilaçlamanın Eylül ayı sonuna kadar bitirilmesi gerekmektedir.

İlaçlama başlamadan önce arıcıların arılarını ilaçlama sahaları dışına çıkarmaları gerekmektedir. İlaçlamada atomizör kullanılıyorsa ocak başına en az 1 litre ilaçlı su atılmalıdır.

İnsan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlama bitiminden 21 gün sonrasına kadar ilaçlı bahçelerde hayvan otlatılmamalı ve meyve yenmemelidir. Mücadelede tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması; herhangi bir kimyasal maddenin ilaçla kesinlikle karıştırılmaması gerekmektedir. Kullanılacak bitki koruma ürünleri,  bitki koruma ürünleri satış bayisinden alınarak ‘Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi’ sahibi kişiler tarafından atılmalıdır.

Üreticilerimiz, konu hakkında daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat edebilirler. (Ordu Yeni Haber)

 

Anahtar Kelimeler : FİLİZ, GÜVESİ, İLE, MÜCADELEYE, DİKKAT!

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız