HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
29 Ekim 2017 Pazar Saat: 09:52

OGM BİTKİ HASTALIKLARINA SAVAŞ AÇTI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ülkemize ithal edilen fidanlar ile gelen bitki hastalıklarına karşı harekete geçti. Bu hastalıklarla biyolojik olarak mücadele edildiği gibi aynı zamanda ithalatı azaltmak için
OGM BİTKİ HASTALIKLARINA SAVAŞ AÇTI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) ülkemize ithal edilen fidanlar ile gelen bitki hastalıklarına karşı harekete geçti. Bu hastalıklarla biyolojik olarak mücadele edildiği gibi aynı zamanda ithalatı azaltmak için yerli üretimi destekleyici tedbirler alınıyor.

Ülkemizde süs bitkisi adı altında park ve bahçelerde dikilen fidanların büyük çoğunluğu tarafından ithal ediliyor. İthal edilen bu ürünlerden ise zaman zaman ülkemize bitki hastalıkları girebiliyor. Bu çerçevede Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu ithal fidanlarla gelen hastalıkların önüne geçmek maksadıyla tedbirler alıyor. Ülkemize giren bu hastalıklarla biyolojik olarak mücadele eden Bakanlık, ayrıca ithalatı azaltmak için yerli üretime d

Bu çerçevede 2017 yılı başına kadar 156 gerçek ve tüzel kişiye fidanlık kurması için 13 milyon lira kredi desteği verildi ve bu destekle toplamda 2.600 dekar alanda 24 milyon adet fidan üretildi. Ayrıca özel sektöre destek maksatlı olarak orman fidanı üretimi programlarına göre ihtiyaç fazlası olan İzmit Orman Fidanlığı’nda 826 dekar alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yönetiminde 20 ayrı alt yüklenici fidan üreticisine çalışma alanı olarak ayrıldı.

Altlık Fidan Desteği Veriliyor

Özel fidanlık tesis etmek isteyenlerin tesis maliyetlerinin toplamı üzerinden belli bir üst sınıra kadar yüzde 25 oranında hibe desteği de veren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, diğer yandan özel sektörün ihtiyaç duyduğu her türlü altlık fidanı üreterek cüz-i bir bedelle gerçek ve tüzel kişilere veriyor. Bu manada 2016 yılında 4 milyon 500 bin adet altlık fidan verilerek, özel sektöre 1 ila 2 yıl gibi avantaj sağlandı.

iğer yandan özel sektör fidancılığının en yoğun olduğu bölgelerden biri olan Sapanca’da sektöre öncülük yapılması, sektörün ürünlerinin iç ve dış pazara tanıtım ve pazarlanmasında katkı sağlaması gayesiyle 5,5 milyon TL yatırım ile fidan borsasının alt yapı ve üst yapısı kuruldu. Toplam 179 dekarlık alanda kurulan Sapanca Tanıtım ve Sergileme Fidanlığı’nda şu anda 119 fidan üreticisi borsa alanında ürünlerini sergiliyor. Açık fidan sergileme alanında yaklaşık 300.000 adet fidan bulunuyor ve borsanın iş hacmi her geçen yıl artıyor. Açıldığı tarihten bu tarafa geçen süre olan üç yılda iş hacmi 1 milyon 250 bin TL’den 6 milyon TL’ye yükselerek 5 kat arttı. Yapılacak MEZAT’la birlikte borsa işlem hacmi daha da artacak olup fiyat istikrarı sağlandığında Ortadoğu için cazip bir pazar olacağı öngörülüyor.

İthal Ürünlerle Bitki Hastalıkları Ülkemize Giriyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen bu destekler ile ithal fidanların önüne geçilmesiyle, hem ülke kaynakları yurtdışına gitmiyor hem de bu ürünlerle ülkemize girecek bitki hastalıklarının önüne geçiliyor. Çünkü geçmişte yapılan ithal fidanlar ile ülkemizde daha önce görülmeyen bitki hastalıkları görülmüştü. Bu hastalıklar ile mücadele için ise Orman ve Su İşleri Bakanlığı ormanlarda biyolojik mücadelesini sürdürüyor.

Hastalıklarla Mücadelede Faydalı Böcekler Kullanılıyor

Bu mücadele yönteminde ormanlara zarar veren organizmalar ve meydana getirdikleri tabii afetlere karşı faydalı böcekler kullanılıyor. Ülkemiz genelinde bulunan biyolojik mücadele laboratuvarında yılda ortalama 500 bin adet yırtıcı ve avcı böcek üretiliyor ve ormanlarımıza zararlılar ile mücadele gayesi ile salınıyor.

Ormanlara Dikilen Fidanların Tamamı Ülkemizde Üretiliyor

Ormanlara dikilen fidanların tamamının kendi fidanlıklarında üretildiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “İthalatı azaltmanın yolu ülkemizdeki yerli üreticilerimizin güçlendirilmesinden ve desteklenmesinden geçiyor. Ben her gittiğim yerde bunu söylüyorum. Bizim park ve bahçelerde kullanılacak boylu fidan ve süs bitkilerini üretecek bilgi ve kapasitemiz var. Yaptığımız destekler ile bu bitkilerin ithalatının önüne geçmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Ülke Ekolojisine Uygun Olmayan Fidanlar Kurudu

Geçmiş yıllarda denetimsiz ithal edilen pek çok fidan ve park-bahçe bitkisinin ülkemiz ekolojisine uygun olmadığı halde ülkeye girdiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bu yüzden bu bitkiler kurudu veya hastalandı. Netice itibarıyla milyonlarca dolarlık maddi zararın yanında emek ve zaman kaybına uğradık. Bunlar yetmezmiş gibi bu bitkilerden ülkemize bizde görülmeyen hastalıklar geldi ve bunlarla da uğraşmak zorunda kaldık” dedi.

Hedef İthalattan İhracata Geçmek

Son yıllarda verdikleri destekle de ülkemizde fidan sektörünün hızla geliştiğini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “Bundan büyük memnuniyet duymaktayız. Türkiye artık fidan ithalini bırakmalıdır.  Süs bitkisi üreticileri yeterli bilgi birikimine sahiptir. Belli bir plana bağladıktan sonra her türlü çap ve boyda fidan yetiştirecek kapasitemiz var. Özellikle boylu fidan ihtiyacının yurt içi kaynaklardan karşılanması için özel sektör fidancılığının geliştirilmesine Bakanlığımız büyük ehemmiyet vermektedir. Hedefimiz fidan ithal eden ülke durumundan fidan ihracat eden ülke haline gelinmesidir” diyerek sözlerini tamamladı.

Bakanlık olarak fidan üretimi konusunda büyük gelişme kat ettiklerini belirten Prof. Dr. Eroğlu “1992-2002 yılları arasında ortalama yıllık 75 milyon fidan üretimi gerçekleştirilirken, şimdi ortalama yıllık bu rakamı 5 katına yükselttik. Ayrıca ağaçlandırma yapmak isteyen kamu kurum kuruluş ve derneklere projelerini getirmeleri halinde ücretsiz olarak fidan veriyoruz. Diğer yandan özel günlerde vatandaşlara kurduğumuz stantlarda ücretsiz olarak fidan dağıtıyoruz. Vatandaşlarımıza dağıttığımız bu fidanlar ile onlarda yeşile sahip çıkma duygusunu yerleştirmek istiyoruz. Özellikle gençlerin ve çocukların fidan dikerek tabiat sevgisini kazanacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler : OGM, BİTKİ, HASTALIKLARINA, SAVAŞ, AÇTI

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız