HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
10 Aralık 2017 Pazar Saat: 12:39

“Fındık bahçeleri yenilenmeli”

Fındık bahçelerinin yüzde 95’i yaşlandığını belirten Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ömrünü tamamlamış ağaçlarının sökülerek yenilenmesi, hem rekolteyi hem de kaliteyi arttırır” dedi. Sarıkahraman, yaptığı
“Fındık bahçeleri yenilenmeli”

Fındık bahçelerinin yüzde 95’i yaşlandığını belirten Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ömrünü tamamlamış ağaçlarının sökülerek yenilenmesi, hem rekolteyi hem de kaliteyi arttırır” dedi.

Sarıkahraman, yaptığı açıklamada, Türkiye’de son yıllarda fındık rekoltesinde ciddi düşüşler yaşandığını, bunun altındaki en büyük etkenin yaşlanan fındık bahçeleri olduğunu söyledi.

Sarıkahraman, 2014 yılında yaşanan don afeti sonrasında o yıl 300 bin ton civarında rekolte oluştuğunu belirterek, “2015’de 700 bin tona çıksa da 2016 yılında 400 bin tonlarda ürün oldu. Bunun nedeni bölgede son yıllarda kendini aşırı şekilde gösteren külleme hastalığı. Bu hastalık sonucu fındık dökülüyor ve dallar kuruyor. Ayrıca iklim şartları olumsuz seyrediyor. Bunların tamamı da rekolteyi olumsuz etkiliyor.” ifadelerini kullandı.

Osman Sarıkahraman, birçok üreticinin fındık tarımını atadan ve dededen kalan yöntemlerle yaptığını belirterek, şu açıklamayı yaptı:

“Artık modern tarımın gerekliliği yapılmalı, en baştan kökler yenilenmeli. Yaşlı fındık ağaçlarının sökülerek yenilenmesi rekolteyi artıracağı gibi kaliteyi de artıracak. Bölgemizde bahçelerin yüzde 95’i ömrünü doldurdu. Bahçelerin yenilenmesi için devlet politikası uygulanmalı. Üretici fındık bahçelerini söktüğü zaman 7 yıl mahsul alamayacak, bunun sonucunda gelir olmayınca da köyler boşalacak. Üreticinin bir yıl geçimini sağlayacak destek her yıl verilirse bahçelerimiz yenilenmiş olacak.”

 (Ünye Kent Haber)

Anahtar Kelimeler : “Fındık, bahçeleri, yenilenmeli”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız