HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
25 Aralık 2017 Pazartesi Saat: 07:52

MÜZE KABUĞUNA SIĞMIYOR

Ünye Yaşayan Kültürel Hazineler Müzesi Koordinatörü İhsan Akbulut, Adıyaman Üniversitesi Kültürel Hazine Topluluğu tarafından düzenlenen "Yaşayan Kültürel Hazineler Müzesine Doğru" paneline katılarak, Adıyaman Üniversitesi
MÜZE KABUĞUNA SIĞMIYOR

Ünye Yaşayan Kültürel Hazineler Müzesi Koordinatörü İhsan Akbulut, Adıyaman Üniversitesi Kültürel Hazine Topluluğu tarafından düzenlenen "Yaşayan Kültürel Hazineler Müzesine Doğru" paneline katılarak, Adıyaman Üniversitesi tarafından açılacak olan müze için Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’ni örneklerle anlattı.

Adıyaman’da düzenlenen panele panelist olarak katılan İhsan Akbulut, Uzman Müze Araştırmacısı Yasemin Güngör ve Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sunay Akkaya panel öncesi Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü'yü makamında ziyaret ederek davet için teşekkür etti.

Üniversitenin Merkez Külliyesi Vehbi Koç Konferans Salonunda düzenlenen panele Üniversite Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Aydın, üniversitenin akademik ve idari çalışanları ile öğrenciler katıldı.

- "Vitrinlerde nesnelerin değil hayatın sergilendiği müzelere ihtiyaç var"-

Panelin açılış konuşmasını yapan Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sunay Akkaya, üniversitede yaşayan kültürel müze kurma aşamasında olduklarını belirterek, "Bu kapsamda önce derleme çalışmaları yaptık. Saha çalışmaları, röportajlar ve söyleşiler gerçekleştirdik. Bu bizim için önemli bir arşiv kaynağı oldu.

Tabii ki yeterli değil, ilerde daha kapsamlı çalışmalar yapacağız. Görüyoruz ki halk bilimi müzeciliği eski müzeciliği bitirme aşamasına geldi. Artık insanlar kültürel transfer yapmak istiyor. Camekan ardından, dokunmadan değil dokunarak ve uygulayarak öğrenmek istiyor. Vitrinlerde nesnelerin değil hayatın sergilendiği müzelere ihtiyaç var." dedi.

- Akbulut: "Müzelerimiz önemli, ancak Yaşayan Kültürel Miras Müzeciliği Bambaşka" -

Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi Koordinatörü İhsan Akbulut, Ünye’deki Yaşayan Kültürel Miras Müzesini yıllık 30 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiğini belirtti.

Müzenin yetişkin insanları geçmişe götürürken, yeni nesile geçmişi öğrettiğini ifade eden İhsan Akbulut, “Kültürel bellekten beslenen müzemiz, bu belleği aktaran bir köprü görevi üstleniyor. Zaten 21. yüzyılın müzecilik anlayışı “nesne”yi değil “birey”i öne çıkarma üzerinedir. Sadece cam arkasından bakmak ve dokunmamaya dayalı müzecilik artık tarihe karışacak gibi görünüyor.

Ünye 21. yüzyılın müzecilik örneğinde diğer şehirlere öncülük yapıyor. Müzelerimiz önemli, ancak yaşayan kültürel miras müzeciliği bambaşka. Bu kapsamda ben Adıyaman Üniversitesi’nin önemli bir çalışmaya imza atacağını düşünüyorum." dedi.

Rektör Prof. Dr. Gönüllü, kültürel etkileşimin önemine değinerek, kültürlerin sonraki kuşaklara en sağlıklı şekilde aktarılması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

"Sosyal bir varlık olan insanların arasında etkileşim söz konusudur. Bu etkileşimin kültürler arası boyutta olması da yine insanlar sayesinde olur. Kültürel etkileşim insanların gelişmesine çeşitli açılardan katkıda bulunur. Bu etkileşimi sağlamak için bitmeyecek, yani sürekli gelişecek bir müze hayal ediyoruz. Bilgiyi verirken almalıyız da.

Şehrimiz Adıyaman'ın da desteğiyle projemizi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Biliyoruz ki eskiye her zaman bir özlem vardır. Gerek bu özlemi gidermek gerekse de kültürümüzü bizden sonrakilere aktarmak ve aramızda bir bağ kurmak amacıyla hedeflediğimiz yolda ilerleyeceğiz. Ünye bunu yapmış, bizler de yapacağız. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Panelin ardından Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Talha Gönüllü tarafından panelistlere kendi adlarına üniversitede dikilmiş fidanların sertifikalarını, Ünye Belediye Başkanı Av. Ahmet Çamyar adına Ünye Müzesi Koordinatörü İhsan Akbulut aldı. Yine Ünye Belediye Başkanı Av. Ahmet Çamyar adına Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sunay Akkaya’ya Ünye’nin simgelerinden fındık çotanağı figürü takdim edildi.

Ünye KENT Haber 

 

Anahtar Kelimeler : MÜZE, KABUĞUNA, SIĞMIYOR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız