HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer
21 Nisan 2016 Perşembe Saat: 09:49

AVUKATLARIN SORUNLARI DİZ BOYU

Ordu Barosu Başkanı Avukat İlhan Kurt, avukatlık mesleğinin sorunları ve çözüm önerileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu.
AVUKATLARIN SORUNLARI DİZ BOYU

Ordu Barosu Başkanı Avukat İlhan Kurt, avukatlık mesleğinin sorunları ve çözüm önerileri konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Kurt, mesleğin yapılmasını zorlaştıran uygulamalara son verilmesini beklediklerini ve ilgili bakanlık ile kurumların çözüm noktasında yapılan girişimlerin sürdürülmesini istedi.

Gazetemize yaptığı özel açıklamada önemli konuların altını çizen Başkan Kurt; “Ordu Barosu olarak yargının asli kurucu unsuru ve kutsal savunma hakkının teminatı olan avukatlık mesleğinin yapılmasını zorlaştıran düzenleme ve uygulamaların Bakanlık tasarrufunda olabilenleri için Adalet Bakanlığının, tasarrufu ile çözülmesi imkanı bulunmayan kısımlarının da, bu yönde gerekli çalışmalar yapılmak üzere ilgili bakanlıklara-kurumlara gönderilerek düzenleme yapılması için girişimde bulunulması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Bu kapsamda ve öncelikli olarak  bazı hususlara düzenleme istediklerini de sözlerine ekleyen Kurt şöyle devam etti; “Avukatlık mesleğinin alanları, mali müşavir ve noterlere devredilmemelidir. Avukata verilen vekaletnameler noterler tarafından değil avukatlar tarafından düzenlenebilmelidir. Avukata verilen vekaletname avukatın bağlı bulunduğu Baro tarafından düzenlenerek, gelirinin bir kısmı avukatlara ödenmek üzere oluşturulacak havuza aktarılmalıdır.

Adli Yardım Ve CMK Ödemeleri: adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan, tarifenin; TBB Başkanlığı tarafından kabul edilen Avukatlık Asgari Ücret tarifesindeki asgari tutar düzeyinde çıkarılmalı ve CMK gereği Avukata ödenecek meblağlar, hiçbir verginin konusu olmamalı, dosya örneği resen ve ücretsiz olarak verilmelidir.
Avukatlık şirketine dair düzenlemeler kaldırılmalı avukatlım mesleğinin ticari faaliyet olmadığı ve bağımsız ve serbest meslek olduğu gerçeği karşısında, buna aykırı her düzenlemenin haksız rekabete yol açacağı emeğin sömürülmesi sonucu doğuracağı gibi sakıncaların önüne geçmek için avukatlık mesleğinin bir şirket faaliyeti olarak öngörülmemesi ve düzenlenmemesi gerekir” diye konuştu.

Yabancı avukatların Türkiye’de çalışmalarına da karşı olduklarını ifade eden Kurt; “Yabancı avukatların ülkemizde çalışmasına izin verilmemelidir. Öncelikle yabancı avukatların ülkemizdeki danışmanlık faaliyetlerine son verilmeli, yabancı avukatlık şirketlerinin kanuna karşı hile yolunu kullanarak bazı meslektaşlarımız aracılığıyla ülkemizde şubeleşmesi engellenmelidir” şeklinde konuştu.

Avukatlık hizmeti ve hukuki korunmanın lüks bir hizmet olmadığına da dikkat çeken Başkan Kurt; “Avukatlık faaliyeti sonucu elde edilen avukatlık ücreti KDV'nin konusu olmamalı, gelir vergisi oranı makul bir seviyeye çekilmelidir Özellikle mesleğe yeni başlayan genç avukatlar için vergi indirimi ya da istisnası sağlanmalıdır. Avukatların mesleklerini ifası sırasında kullandıkları her türlü şahsi giyim, v.b harcamamalarının gider olarak işlenebilmesidir.

Avukatlık sınavı Avukatlık mesleğine kabul şartlarının yeniden düzenlenerek bu hususta avukatlık sınavının adil, eşitlik ilkesine uygun, nicelikten ziyade niteliği ölçü alacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir. Hem avukatlık stajına kabulüne hem de avukatlık mesleğine girişte avukatlık sınavı getirilmelidir.

Kamu avukatlarının özlük hakları ve ücretleri hakim ve savcılarla eşitlenmeli kamu avukatlarının statü sorunu çözümlenmelidir. Yasal değişiklikler yapılmalı Bankalar Kanunun avukatlık kimliğini tanımayan hükmü yeniden düzenlenmelidir” diye de konuştu.

Hukuk Fakültelerinin açılması, mesleğin niteliği, vergi, ruhsat ve harç konuları ile tanınması gereken istisna haklara da değinen Bşakan Kurt daha sonra şunları kaydetti; “Hukuk fakültelerinin açılmasına ve her yıl alacağı öğrenci sayısına göre fakültenin açılacağı TBB, HSYK, Noterler Birliği ve Adalet Bakanlığı oybirliği ile karar vermelidir.

Avukatların faaliyetinin niteliğinin kamu hizmeti olması sebebi ile kıdemlerine bakılmaksızın kamu çalışanları gibi yeşil pasaport hakkına sahip olmalıdır. Ruhsatname vergi ve harçları avukatlardan alınmamalıdır.  Hakim ve savcılara tanınan istisnalar avukatlara da aynen tanınmalıdır.

Adliyelerin idaresi Başsavcılık. Adli Yargı Komisyon Başkanlığı ve Baro Başkanlığı tarafından ortak olarak kurulacak yönetimle sağlanmalıdır.”

(ŞAFAK DELİÇAKAR/OYH)

 

 

Anahtar Kelimeler : AVUKATLARIN, SORUNLARI, DİZ, BOYU

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız