HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
16 Şubat 2018 Cuma Saat: 08:23

ODÜ ANTARKTİKA’DA

 
ODÜ ANTARKTİKA’DA

 

ODÜ Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen “İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi Uğurlama Töreni” ne katıldı.

Bilim sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Antarktika’ya 2. Bilim Seferini yapacak Bilim Heyetini bakanlıkta kabul etti. Ekibe başarılar dileyen Özlü, 10 gün kadar sonra başlayacak 2. Seferde, bilim üssünün fizibilite çalışmalarının tamamlanacağını ve Ulusal Kutup Programı çerçevesinde, çeşitli bilimsel çalışmalara imza atılacağını söyledi.

Antarktika’da yapılacak bilimsel çalışmaların yol haritası niteliğindeki ‘Ulusal Kutup Bilim Programı’nın yaklaşık 40 farklı kurumdan, 100 civarında katılımcının katkılarıyla hazırlandığını hatırlatan Özlü; programın, yer bilimleri, fiziki bilimler, canlı bilimleri ve sosyal ve beşeri bilimler başlıklarından oluştuğunu ve 2018 – 2022 yıllarını içeren 5 yıllık dönemi kapsadığını söyledi.

2. Antarktika Seferinin vizyon projelerinden biri olduğunun altını çizen Bakan Özlü, şöyle devam etti; “Bu proje ve program; Tük bilim dünyasının, bilim insanlarımızın ve bilimsel tecrübemizin kat ettiği büyük mesafeyi göstermektedir. Bilimin ve bilimsel gelişmelerin sınırı yoktur. Bilim; ülke sınırlarını ve kıta sınırlarını aşan bir karaktere sahiptir. Türkiye, her alanda olduğu gibi, bilim ve teknolojide de, kendini aşan, dünya ile yarışan bir ülke olmaya kararlıdır. Bilim insanlarımız; Türk’ün bilim bayrağını, dünyanın her yerinde gururla dalgalandırmaya devam edeceklerdir. 2.Antarktika seferimizi, sadece bilimsel bir sefer olarak değerlendirmek, eksik bir bakış açısı olacaktır. Antarktika seferimiz, bizim vizyonumuzu, gücümüzü, bilimsel tecrübemizi, bilim insanlarımıza olan güvenimizi ve kararlılığımızı ortaya koyan, büyük bir adımdır. Bugün, aynı zamanda Türk Bilim Tarihi açısından da, çok özel bir gündür.”

Cumhurbaşkanlığı himayesinde,  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uyg – Ar Merkezi koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan İkinci Ulusal Antarktik Bilim Seferi’ne (TAE-II) Üniversitemiz Fatsa Meslek Yüksek Okulu Su Ürünleri Programı Öğretim Görevlisi Müge Yaşar’ın bu kapsamda yürütücülüğünü yaptığı ‘’Antarktika Kıtasının Endemik Notothenioid Alt Takım Üyelerinde Soğuk Adaptasyon Mekanizmalarının Filogenetik Kökeni’’ adlı projesi Türk Antarktik Bilim Seferi-II için uygun bulunarak kabul edildi.

Antarktika’da yapılacak bilimsel çalışmaların yol haritası belirlendiği toplantıya katılan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç konuyla ilgili olarak, “ 1. Bilim Seferi’nin başarıyla tamamlanmasının ardından 2. Antarktika Bilim Seferi’nde yer alacak heyeti uğurlamak için iştirak ettiğimiz bu toplantıda Türkiye, büyük bir ülke olarak dünyanın kalan kısmına yönelik bilimsel çalışmalarını sürdürdüğünü, bunun yanı sıra dünya üzerindeki bilimsel gelişme ve değişmelere uzak kalmadığını göstermektedir. Küreselleşen dünyada politika, ekonomi, bilim gibi toplumsal alanlarda değişimler ve gelişmeler oldukça hızlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Buna bağlı olarak sürdürülebilir kalkınmayı sağlayabilmeleri için toplumların, bilim ve teknoloji çağının gereksinimi olan bu değişime aynı hızla ayak uydurmaları gerekmektedir. Bu sebeple, toplumu oluşturan bireyler ile toplumu oluşturacak olan gelecek nesillerin de yaşadıkları çevreyi, bilimsel ve teknolojik olayları anlayabilecek, yorumlayabilecek, yorumlardan hareketle bilimsel çıkarımlarda bulunarak harekete geçebilecek kapasite ve algılama yeteneğine sahip olmaları ve hayatı bilimsel bakış açısıyla değerlendirmeleri önemlidir. Bu bağlamda Üniversitemizin Türk Antarktika Bilim Seferi-II projesinin içinde yer almasını ve uluslararası alanda gerçekleştirilen bir akademik çalışmayla adından söz ettirmesini kurumumuz adına önemli bir adım olarak görmekteyiz. Bilim tarihimiz açısında önem arz eden Antarktika projesinde görev alan bütün bilim insanlarına çalışmalarında başarılar diliyor, bu çalışmayı himaye eden Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarımı sunuyorum.” şeklinde konuştu.

Toplantı sonrası Başbakan Binali Yıldırım Antarktika’ya 2. Bilim Seferini yapacak Bilim Heyetini Çankaya Köşkü’nde kabul etti.

 

Anahtar Kelimeler : ODÜ, ANTARKTİKA’DA

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız