HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
22 Mart 2018 Perşembe Saat: 08:23

ARI SOKMASI ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Medical Park Ordu Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, Arı Alerjisi ve tedavisi hakkında bilgi vererek önemli açıklamalarda bulundu.
ARI SOKMASI ÖLÜMCÜL OLABİLİR

Medical Park Ordu Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu, Arı Alerjisi ve tedavisi hakkında bilgi vererek önemli açıklamalarda bulundu.

ARILARLA TEMAS İHTİMALİ ARTMAYA BAŞLIYOR

Medical Park Ordu Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu yapmış olduğu açıklamada, ‘’ Özellikle bahar mevsiminin yaklaşması ve havaların ısınmasıyla birlikte insanların arılarla temas ihtimali artmaya başladı. ‘’ diyerek şöyle konuştu: ‘’Arı sokmasına bağlı ciddi alerjik reaksiyonlar (anafilaksi reaksiyonları ) alerjiye bağlı ölümlerin önemli sebeplerinden biridir.  İnsanların   yaklaşık  %2’sinin   arılara alerjik olduğu düşünülmektedir.  Arı sokmasına bağlı bildirilen ölüm vakalarının gerçek rakamın çok altında olduğu düşünülüyor.  Kırsalda  kalp krizine bağlı olduğu düşünülen bazı ölüm olaylarında  sebep aslında arı alerjisidir. ‘’

BOYUN, DİL VE DUDAK BÖLGELERİNE DİKKAT

Kutlu, açıklamalarına devam ederek, ‘’ Bölgemiz arıcılık faaliyetlerinin   yoğun yapıldığı  bir bölge olup özellikle yazın acil servislere çok sayıda arı alerjisi vakası  müracaat etmektedir.  Arı sokması sonrası genelde sokulan yerde kaşıntılı  hafif bir kızarıklık ve şişme ortaya çıkar. Ağrı kesici ilaç  ve buz uygulamaları ile bu reaksiyonlar geriler. Bal arıları soktuktan sonra genelde venom keseleri deride kalır. Deriye en yakın yerinden 10-15 dakika içinde kese sıkılmadan çıkarılmalıdır. Yaban arıları ise birkaç kez sokabilir. Bazı hastalarda ısırılmadan 12-24 saat sonra 20 santimden büyük  geniş şişlik kızarıklıklar oluşur. Bunlar genelde 1 hafta içinde gerileyerek kaybolur. Boyun, dil, dudak gibi  bölgeler sokulmadıkça tehlike oluşturmazlar. Bu geniş lokal reaksiyonlar ilerideki şiddetli reaksiyonların habercisi değildir. ‘’ dedi.

MUTLAKA ALERJİ UZMANINA BAŞVURULMALI

‘’Asıl korkulan reaksiyonlar solunum ve dolaşım sistemini etkileyen nefes darlığı, boğazda tıkanma hissi, çarpıntı, baş dönmesi, karın ağrısı,  şuur kaybı ve baygınlık  gibi semptom ve şikayetlere yol açan ağır sistemik reaksiyonlardır.’’ diyerek açıklamalarına devam eden Prof Dr. Ali Kutlu, ‘’  Bu tip reaksiyonlar gelişen hastalar mutlaka alerji uzmanına müracaat etmelidir. Küçük çocuklarda ölüm nadiren rastlanıp genelde kalp, akciğer hastalığı olanlarda reaksiyonlar daha şiddetlidir. Bir kişinin alerjik yatkınlığının olması arı alerjisi için büyük risk faktörü değildir.  Tanı deri ve kan testi ile konup,  tarama amaçlı olarak bu testler kullanılmaz. Tarama amaçlı testlerde arı alerjisi çıkan insanların %20'sinden azı arı sokmasına bağlı reaksiyon gösterir. Bunun yanında ölüm vakalarının çoğunda öncesinde bir alerji öyküsü yoktur.  Arı sokmasına bağlı ciddi reaksiyon geçiren hastaların sonraki sokmada nasıl reaksiyon vereceği ön görülemez. Üst solunum yolları tıkanıklığı  ve dolaşım yetersizliği en sık ölüm nedenleridir. Şiddetli reaksiyon geçiren hastalar yanlarında  mutlaka kendinden enjeksiyon yapan adrenalin iğneleri  (Oto enjektörlü adrenalin)  bulundurmalıdır.  Reaksiyon ne kadar erken başlarsa o kadar şiddetlidir. Adrenalinin erken yapılması en önemli tedavi yaklaşımıdır. ‘’ diye konuştu.

SOLUNUM YOLU AÇIK TUTULARAK, AMBULANS BEKLENMELİ

Medical Park Ordu Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ali Kutlu ,’’Arılara yönelik alerji aşıları  ağır reaksiyonlar geçiren hastalarda en önemli tedavi yaklaşımı olup reaksiyonların ortaya çıkmasını %95 oranlarında engeller veya belirgin olarak şiddetini hafifletir.’’ diyerek, ‘’ Şiddetli  alerjik reaksiyonlarda hastaların erken ayağa kaldırılması veya yürüyerek hastaneye  gitmeye çalışmaları  ciddi tansiyon düşmesi  ve  ritm bozukluğu  ile ölümlere yol açabilir. Hastalar ayağa kaldırılmamalı, solunum yolları açık tutularak ambulans beklenmelidir. Arı aşıları alerji uzmanları tarafından raporlandığında tamamı devlet tarafından ödenmektedir. Genelde 6 ila 16 hafta süresince her hafta yapılan aşılarla çok düşük dozlarda arı zehri enjekte edilerek vücut belli bir dozdan sonra  zehre karşı tepkisiz hale gelir. Arı aşıları mutlaka tecrübeli alerji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Arı aşıları genellikle ayda bir  olarak 5 yıl  sürer. Kimlerin aşılanması gerektiğine mutlaka alerji uzmanları karar vermelidir. ‘’ ifadelerini kullandı.

 

 

Anahtar Kelimeler : ARI, SOKMASI, ÖLÜMCÜL, OLABİLİR

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız