HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
12 Temmuz 2020 Pazar Saat: 14:39

TÜRKİYE’DE BİSİKLET TARİHİ

1923’te İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kurulmasından sonra oluşturulan ve aynı yıl FIAC üyeliğine kabul edilen Bisiklet Federasyonu, bisiklet sporunun tüm ülke çapında gelişmesinde önemli rol oynadı.                 Bi
TÜRKİYE’DE BİSİKLET TARİHİ

1923’te İdman Cemiyetleri İttifakı’nın kurulmasından sonra oluşturulan ve aynı yıl FIAC üyeliğine kabul edilen Bisiklet Federasyonu, bisiklet sporunun tüm ülke çapında gelişmesinde önemli rol oynadı.

                Bisiklet Federasyonu Resmi İnternet Sitesi’nde yer alan habere göre, iste 1923’den günümüze kadar Türkiye’de  Bisiklet tarihi:

İlk federasyon başkanı, bisiklet sporunun öncülerinden Muvaffak Bey (Menemencioğlu)’dir. Cambaz Fahri, Cavit Cav Bey ve Raif Bey bu dönemin ilk Milli takımını oluşturmuşlar ve 1924 Olimpiyat Oyunları’na hazırlanmışlardır. Ancak bisiklet bulunamadığı için olimpiyat yarışmalarında Milli Takım’ımız ülkemizi temsil edememiştir.

Bisikletteki ilk milli karşılaşma, 1927’de Taksim Stadı pistinde Bulgaristan ile yapılmıştır. Daha sonra Milli Takım’ımız 1928 Amsterdam Olimpiyatları’na katılmıştır.1928 Olimpiyatları sonrası “Ege Turu “adıyla düzenlenen tur, Türkiye’nin ilk uzun etaplı turudur. Daha sonra 1938’de İstanbul-Edirne-İstanbul Etabı düzenlenmiş, bu etap 1939, 1941 ve 1942 ‘de tekrarlanmıştır.1940 yılında ilk kez düzenlenen Balkan Bisiklet Şampiyonası’nda pist yarışında Krikor Cambaz Orhan Suda ile takım takip yarışında Türk Takımı iki gümüş madalya kazanmıştır.1941’de başlatılan Ankara-İzmir Turu da klâsik yarışlardandır. İlk veledrom, 1949’da Konya’da yapılmıştır.1953 yılında düzenlenen uluslararası İstanbul- Ankara Bisiklet Yarışı ile bisiklet sporunda yeniden canlanma görülmüştür. 1933-1938 yılları arasında çok kez Türkiye Şampiyonluğu elde eden, 21 yaşındayken 1936 Yaz Olimpiyatları’nda 8. olarak ilk uluslararası deneyimini gerçekleştiren ve 1948 Yaz Olimpiyatları’na katılma başarısı gösteren Talat TUNAÇALP,  1954 yılında  Federasyon Başkanlığı görevine getirilmiştir. 14 yıl süren Başkanlığı döneminde birçok başarıya imza atmış; 1963 yılında  “Marmara Bisiklet Turu” adıyla düzenlenmekteyken şimdilerde Dünyanın sayılı turları arasında yer alan”Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu”da O’nun döneminde kapsamını ve niteliğini değiştirmeye başlamıştır.

İhtisas kulüplerinin kurulması ile bisiklet sporu günden güne ivme kazanmıştır. 1966 yılında düzenlenen Almanya Turu’nda Rıfat Çalışkan’ın kazandığı etap birinciliğini 1971 yılında İzmir’de düzenlenen Akdeniz Oyunları’nın mukavemet bölümünde Türk Takımı’nın üçüncülüğü kazanması izlemiştir. 1967 yılında pist yarışmaları için Balıkesir de veledrom inşa edilmiştir. Türkiye’deki ilk bisiklet kulübü, 1968 yılında kurulan “İstanbul Bisiklet İhtisas Kulübü “dür. 1969 yılında Dr.Fevzi Aksoy’un başkanlığında kurulan Bakırköy Bisiklet İhtisas Kulübü (BİK), 1973’te önce 19 Mayıs Mağazaları ve sonra Meriç Tekstil Kulübü olarak faaliyetlerini 1977 yılına kadar sürdürmüştür.

BİK 1970’li yıllarda Türkiye’de bisiklet sporundaki atılım ve canlanmanın öncüsü olmuş ve bir ekol getirmiştir. Ali Hüryılmaz’ın öncülüğünde oluşturulan bu ekol kondisyon, bisiklet ve disiplinden meydana gelmiş ve buradan yetişen sporcular uzun yıllar milli takımın değişmez elemanları olmuştur. İstanbul’da düzenlenen Balkan Bisiklet Şampiyonası’nda yol yarışını Erol Küçükbakırcı kazanmıştır. 1980 yılında Uluslararası Atatürk Bisiklet Yarışı’nda Hasan Can birinci gelmiş, Romanya’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda ise İbrahim Pekcan gümüş madalya elde etmiştir.

1991 yılında Bisiklet Federasyonu tarafından ilk kez “Dağ Bisikleti yarışması” düzenlenmiş, aynı yıl Rodos’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda Genç Milli Takım 3. olmuştur.

1994 yılında kulüp sayısı 26’ya yükselmiş, antrenör ve hakem sayıları ile bisiklet orantısı paralelinde sporcu sayısında da artış gözlenmiştir.

1995 yılında gittikçe popüler bir spor olan motosiklet branşı, Bisiklet Federasyonu’ndan ayrılarak Otomobil Sporları Federasyonu ‘na bağlanmıştır. Aynı yıl federasyonun ismi Bisiklet ve Triatlon Federasyonu olarak değiştirilmiştir.

1999-2000 Yılları arasında Triatlon Federasyonu Kurulmuş olup, 2000-2005 Yılından itibaren Bisiklet Federasyonu olarak faaliyetlerine devam etmektedir.

 

Anahtar Kelimeler : TÜRKİYE’DE, BİSİKLET, TARİHİ

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız