HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
14 Mart 2016 Pazartesi Saat: 10:54

FINDIĞIN ORDU’YA ZARARI 700 MİLYON

Fındık fiyatlarının düşmesine Ordu’da olduğu gibi Karadeniz’in çeşitli illerinde de tepkiler sürüyor.
FINDIĞIN ORDU’YA  ZARARI 700 MİLYON

                Fiyatların düşmesine gerekçe olarak da tekelleşen yabancı sermaye gösteriliyor.

                Yabancı sermayenin ise 2015 fındığından sadece Ordu’ya ve ülke ekonomisine verdiği zarar ise hayli dudak uçuklattı. 14 liraya kadar çıkan fındığın 9 liraya inmesinin Ordu’ya maliyeti ise 700 milyon olurken, ülkeye kaybı ise 2,5 milyar oldu. Fiyatların 9 liraya kadar düşmesi, fındığa bağlı Ordu ekonomisini ise bitirme noktasına getirdi. Yabancı Tekel sermayenin hedefinde ise bu sezon 2016 ürününü daha ucuz fiyatlardan başlatmak olduğu da ileri sürüldü.

                Bu arada halen piyasalarda üretici, manav ve tüccarın elinde yaklaşık 80 bin ton fındık olduğu iddia ediliyor. Yabancı tekel sermayenin de bu sıralar acilen 40-50 bin ton fındığa ihtiyaç duyduğu ancak bu alımlarında el altından yapılmaması için üretici ve tüccarlara fındığı satmayın ve direnin uyarılarının da yapılması dikkat çekiyor. Bugünlerde ise başta Ziraat Odaları, Borsa ve

çeşitli sivil toplum kuruluşlarının ileri gelen isimleri özellikle fındığını elinde bekleten üreticilere ihtiyacınız  yoksa satmayın uyarı ve tavsiyelerine ne kadar hassasiyet gösterileceği de merak konusu oldu. Öte yandan 2016 fındık rekoltesi içinde üreticilerin afaki açıklamalara itibar etmemelerini tavsiye eden yetkililer, üreticilerin en azından Mart ayı sonuna kadar direnmeleri yönünde tavsiyelerinde bulundular. Diğer taraftan bu ayın sonuna kadar fiyatlarda yükselme olmazsa hükümetin de müdahil alımlarda bulunup bulunmayacağı da TMO yetkililerinin bölgede yaptıkları araştırma ve çalışmaların ardından belli olacağı da alınan bilgiler arasında yer aldı.

                Ordu ekonomisine bir sezonda 700 milyon zarar veren yabancı tekel sermayeye karşı nasıl bir önlem alınacağı da fındık piyasalarında endişe ile izlenmeye devam ediyor. Siyasi ve sivil toplum örgütleri, hükümetin yerli sermayeye destek vermesi için çabalarını sürdürürken, bu baskının yeni sezonda üretici adına neler getireceği ise merak ediliyor.

(MEHMET KESKİN/OYH)

Anahtar Kelimeler : FINDIĞIN, ORDU’YA, ZARARI, 700, MİLYON

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız