HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
9 Kasım 2016 Çarşamba Saat: 08:05

ORDU ÜNİVERSİTESİ BULUŞUNA PATENT

Ordu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen Mazı’nın “Fındık Sütünden Dondurma Üretimi” buluşuna, Türk Patent Enstitüsü tarafından patent belgesi verildi. Besleyici ve sağlıklı bir
ORDU ÜNİVERSİTESİ BULUŞUNA PATENT

Ordu Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Bekir Gökçen Mazı’nın “Fındık Sütünden Dondurma Üretimi” buluşuna, Türk Patent Enstitüsü tarafından patent belgesi verildi.

Besleyici ve sağlıklı bir gıda maddesi olan fındık dondurma formunda sunularak fındıktan üretilen ürünlere bir yenisi eklendi.Süt esaslı dondurma benzeri ürünlerde geleneksel dondurma hammaddesi olan krema ve süt yerine fındık sütü ve fındık yağı kullanıldığınıbelirten Doç. Dr. Bekir Gökçen Mazı, “Bu buluş, her yaştan ve toplumun her kesimi tarafından beğeni ile tüketilen dondurma ve yenilebilir buzlu ürünler üretimine öncülük edecektir. Diyet yaparak sağlıklı beslenmek isteyen, vejetaryen ve başta laktoz tahammülsüzlüğü (laktoz intolerans) olmak üzere çeşitli nedenlerle süt ve süt ürünlerini tüketemeyen insanlar için lezzetli ve sağlıklı bir seçenek olabilecek laktoz içermeyen fındık sütü kullanılarak üretilecek dondurma ve yenilebilir buzlu ürünlerin imalatının gerçekleştirilmesi açısından atılan ilk adımdır. Buluş laktoz tahammülsüzlüğü çeken insanların tüketimine uygun antioksidan kapasitesi yüksek, doymuş yağ oranı düşük, lezzetli bir ürün olan fındık sütünden dondurma üretim yöntemi gerçekleştirilmesine yöneliktir ” şeklinde konuştu.

 Mazı, ürün fikrinin 2012 yılında oluştuğunu belirterek “Ürün fikri oluştuktan sonra yaptığım çalışmalarda bu konuda alınmış bir patentin olmadığını fark ettim ve deneylerden elde ettiğim sonuçlarla patent yazmaya başladım. Patentin kendine özgü bir terminolojisinin olması nedeniyle çalışmalar uzun bir zaman aldı.Çalışmalar sonunda 2014 yılında başvurumuzu gerçekleştirdikten sonra var olan patent başvurusunun üzerinde ürünü geliştirmek için lisans öğrencilerimle hem geçen yıl hem de bu yıl çalışmalar yaparak ürünü biraz daha ileriye taşıdık. 21 Ekim 2016’da patent işlemimiz sonuçlandı, belge tescil edilmiş oldu. Bu çalışma fındığın yeni bir ürüne dönüşmüş olmasından dolayı önemlidir. Bundan sonra yapılacak çalışmalar için teşvik olacağını düşünüyorum” dedi.

Ordu Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç konuyla ilgili olarak “ Üniversitemizde yapılan çalışmalar sonucunda yeni bir patent başvurumuz kabul edilmiş olup özellikle fındık sütünün kullanımı ile ilgili bölgemiz adına bizi de mutlu eden bir gelişme gerçekleşti. Bugün birlerle ifade ettiğimiz bu patentlerin onlarla yüzlerle tekrarlanmasını, Türk ekonomisine ve Türk endüstrisine çok daha yeni hamleler kazandıracak projelerin yer almasını Üniversitemiz adına bekliyoruz. Hem bölgemiz hem de dünya fındık üretiminde öncü olan ülkemiz açısından önem arz eden çalışmasından dolayı Bekir Gökçen Mazı hocamızı da tebrik ediyorum” dedi. (Ordu Yeni Haber)

 

 

 

 

Anahtar Kelimeler : ORDU, ÜNİVERSİTESİ, BULUŞUNA, PATENT

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız