HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer
10 Eylül 2018 Pazartesi Saat: 09:50

“ACISIZ İNTİHAR YOKTUR”

Medical Park Ordu Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Yancar Demir, “10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Dünyada her 40 saniyede 1 kişi intihar nedeniyle
“ACISIZ İNTİHAR YOKTUR”

 Medical Park Ordu Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Yancar Demir, “10 Eylül Dünya İntiharı Önleme Günü” nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Dünyada her 40 saniyede 1 kişi intihar nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü 2015 yılında 800.000 kişinin intihar sonucu öldüğünü bu sayının 2030 yılında bir milyonun üzerine çıkacağını bildirmektedir. İntihar girişimi sayıları ise bu rakamların çok çok üzerindedir. İntiharlarda pek çok etken söz konusu. İntihar davranışı genetik, psikolojik, sosyal  ve kültürel bir çok risk faktörü tarafından belirlenir. Herkesin stresle başa çıkma yolu farklıdır. Hayatta öyle dönemler vardır ki kişinin stresle baş etme yöntemleri bazı sorunların üstesinden gelmeye yeterli olmaz. Stres yaratan yaşam olayları kişiden kişiye değişir. Bazıları için önemli olmayan bir sorun bazıları için çok önemli yaşam sorunu olarak görülebilir. İntihar riskini artıran önemli yaşam olaylarının başında yalnızlık, depresif duygu durumu, çaresizlik ve umutsuzluk duygularının yanında bir ilişkinin bitmesi, onurumuza karşı yapılan saldırılar, değersizlik hissi, aldatılma, terk edilme gibi yaşamsal stres kaynaklarıdır.

 

İntihara Meyilli Bir Kişinin Önüne Nasıl Geçilebilir?

 

Ruhsal hastalığa sahip olmanın intihar için önemli risk faktörlerinden biri olduğunu,  Ruhsal hastalıkların erken dönemde saptanmasının ve intihar riski olan bireylerin uygun tedavisinin önemini dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra YANCAR DEMİR; “İntiharların yaklaşık % 60'ı depresif bozukluk ve bipolar bozukluktan kaynaklanmaktadır.  Ayrıca şizofreni, alkolizm ve kişilik bozukluğu da intihar riskini artırmaktadır. Öncelikle bu kişilerin intihar düşünceleri olup olmadığını anlamamız gerekir. Eğer sizin içinizde böyle bir düşünce varsa veya yakınınızda biri sizinle böyle bir durumu açık açık paylaşmış ise yapılması gereken en doğru şey bir uzmana başvurmak veya bu yakınınızı en kısa zamanda bir uzmana yönlendirmek olmalıdır. Ruhsal hastalıklar ve intihar ile ilgili önyargılar intihar düşünceleri olan kişilerin uygun ruh sağlığı hizmetlerine ulaşımını engellemektedir. Toplumun her bireyinin bu konuda bir sorumluluğu bulunmaktadır. Sizinle paylaşılan bu durumu sır olarak saklamak o kişiyi korumak değil ona kötülük yapmaktır. Biliniz ki çoğu zaman bu insanlar içinde bulunduğu ruh halinden kurtulduğunda bu düşüncelerini ve yaptıkları eylemi saçma, anlamsız bulmakta ve pişmanlık hissetmektedirler. Önemli olan umutsuzluğun ve stresin olduğu dönemde bu kişilerin intihar girişimini önlemek ve sorunlarının üstesinden gelmede daha sağlıklı ve işlevsel yollar bulabilmesi için kişiye destek olmaktır. İntihar girişimi sonrası hayatta kalan insanlarla yapılan psikiyatrik görüşmeler sonrasında hastaların büyük bir kısmının yaptıklarından son derece pişman olduğunu, asıl amaçlarının ölmek olmadığını ve yaşamaktan dolayı çok keyifli olduğunu söylüyor. Bu kişilerin pek azında kısa dönemde intihar düşüncesi oluyor ve intihar düşüncesinde ısrarlı olan kişilerde de sorun genelde depresyon veya başka bir ruhsal rahatsızlık oluyor. Eğer aklınıza intihar düşünceleri geliyorsa "intihar etmek istiyorum" diyorsanız, bunla ilgili planlar yapıyorsanız veya etrafınızda bunları sözelleştiren yakınlarınız varsa en kısa zamanda bir psikiyatriste başvurmanız veya yakınlarınızı yönlendirmeniz gerekmektedir. İntihar sonucu yaşamını kaybedenlerin yakınlarının yaşadığı ruhsal acı da düşünüldüğünde intiharın toplumun önemli bir kısmını etkileyen ciddi bir halk sağlığı problemi olduğu unutulmamalıdır.” dedi.  

“Acısız intihar yoktur. Hayatınız herşeyden daha önemlidir” diyen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Esra Yancar Demir;Uluslararası İntihar Önleme Derneği intihar önleme ile ilgili desteğinizin bir sembolü olarak 10 Eylül 2018 Dünya İntihar Önleme Günü saat 20.00’da sizi de pencerenizin önüne bir mum yakmaya davet ediyor. Hadi bu konudaki duyarlılığınızı göstermek için bir mum da siz yakın unutmayın sağlıklı toplum sağlıklı bireylerle mümkündür…” diyerek sözlerini sonlandırdı.   

 

Anahtar Kelimeler : “ACISIZ, İNTİHAR, YOKTUR”

Haber Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Habere Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?

Son Haberler

 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız