HABER ARAMA
-
Ufuk ERSOYÇ İ V İ
-
NURİ KAHRAMANÂH ORDU; SEN VARSIN YA!
-
HÜSEYİN DENİZHAC İBADETİ VE BİLİNMESİ GEREKENLER
-
Erol KARAERKENDİNE İHLAL; ÖLÜM VE HÜZÜN
-
Derya DERVİŞOĞLUOrdu’nun Dereleri
-
ABDÜLKADİR DEMİRHAYATA YÖN VEREN TESPİTLER
-
Şafak DELİÇAKARDEPREM FIRSATÇILARI!
-
Semra GENÇOSMANOĞLUİYİSİ İLE KÖTÜSÜ İLE YAŞAYALIM...!
-
SEDAT AKKÖSEİNSAN İNSANIN KURDU DUR ...!
-
ŞÜKÜR ÖZDEMİRDÜNYA KADINLAR GÜNÜ
-
Berkant DOĞANİĞNEYLE KUYU KAZMAK.
-
Mehmet KESKİNGEYLAN’DAN MÜJDE BEKLİYORUZ!
-
UĞUR KARASONSUZA KADAR CUMHURİYET...
-
Savaş ÇELEBİÇEVRE VE DİN
-
Mustafa TÜRKYILMAZVALİ EROL’A APAÇIK
-
NAZIM GÜLERMAĞFİRET ÇERAĞI, TEVBE DURAĞI, İSTİĞFAR BURAĞI...
-
ATİLLA SAMATPERŞEMBEDEN MESAJ
-
Ersin ERDOĞANEL-VEDA...
-
MEHMET YILMAZYİNE YENİDEN TEK ORDUSPOR
-
Recep AydınVALİ PARAYI MİLLETİN KALBİNDEN BULDU
-
AV. KEVSER AYCAN YILDIZÇOCUĞUN ÜSTÜN YARARI
-
AV. ELİF GÜNEY KATIRCIOĞLUUlusal Egemenlik ve Çocuk Hakları
-
AV. BİRSEN UÇARKADINLAR VARDIR
-
Av. Özlem KÜTÜKSUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK PEKİ YA SUÇA SÜRÜKLEYEN ?
-
AV. ZELİHA AYPEK BAYRAKKADINLAR GÜNÜNÜN TARİHİNE BAKACAK OLURSAK!
-
AV. YAREN TÜRKERBİLİM VE SANATTA KADININ ROLÜ
-
Av. Ebru Avcı BecerenSosyal Medya Ve Çocuklar
-
AV. SERAP TAŞTEMELHEPİMİZ BİRİZ, BİRLİKTE GÜÇLÜYÜZ, ŞİDDETİN HİÇBİR TÜRLÜSÜNE SUSMAYIN!
-
AV. AYTEKİN ERDEMEN GÜRÜLTÜLÜ SES VİCDANIN SESİ
-
AV. ASUMAN AYDINEREN BÜYÜK HAK YAŞAMAKMIŞ
-
Av. Sabri Can GÜRSOYÇOCUK VE CİNSEL EĞİTİM
-
AV. ALPER İSKENDEROĞLUAnadolu ve Mezopotamya ‘da Kız Çocuğu Olmak
-
AV. TUĞÇENUR ALDENİZTÜRKİYE’DE KADIN VE SİYASET
-
BİRGÜL AKBULUTSEVGİ İLE KURTULACAKTIR İNSANLIK….!!
-
ÖZLEM KÜTÜKEKONOMİK HAYATTA ÇOCUK KALABİLMEK
-
AV. ÖYKÜ ÇALIŞDÜNYA ÇOCUK GÜNÜ
-
KAYA AYDINÖĞRETMENSİZ EĞİTİM
-
ADEM UZUNÖMEROĞLUKURUL
-
ÇİĞDEM TÜRK ÖZÇELİKVEDALAR, ACILAR VE RUHLAR
-
Mehmet TopkaraoğluGÖZLÜK CAMLARINIZI DEZENFEKTE EDİN
-
ARSLAN ÖZERMEMLEKET HASRETİ
-
Mehmet Ziya OdabaşPEKİ NASIL KÖYLÜ OLUNUR?..
-
Op. Dr. İsmail KuralSODA ŞİŞESİ AÇARKEN KÖR OLMAYIN
-
ONUR ŞAHİNÖNCE SAĞLIK...
-
REMZİ AKSOYDOĞRU ADAM…
-
Metin AKSOYCENAZE EVİNDE DÜĞÜN OLMAZ...
-
Uzm. Dr. Hakan DumanBİR PARADOKSUN ANALİZİ
-
Yunus ÖNEMTEKNOLOJİ HIZLA İLERLİYOR, İNSANLIK AYNI HIZDA GERİLİYOR
-
Servet YERLİKurul Kayası Eski Yerleşim Alanı - Kurul Kalesi nin Dünü Ve Bu Günü
-
Adem AksoyBAŞARININ ALTYAPISI ‘ADALET’
-
YAŞAR DALGIÇREFERANDUMA NEDEN “EVET” NEDEN HAYIR?
-
Soner MAĞDENVAR YA DA YOK OLUŞ
-
Alaaddin ARSLANORDUSPORA ÇÖZÜM ARAYIŞLARI
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
SON DAKİKA HABERLER
- 14:35 ORDU’NUN HİKAYESİ ŞARKILARLA ANLATILDI
- 14:14 EMİN ADIMLARLA ŞAMPİYONLUĞA YÜRÜYORUZ”
- 14:09 MİLLİLERİN MAÇ TAKVİMİ AÇIKLANDI
- 14:09 52 ORDU SİNOP’LA KAPIŞACAK
- 14:09 HENTBOLDA RAKİPLER BELLİ OLDU
- 13:39 “KİVİDEN GELİR TEHLİKE ALTINDA!”
- 13:25 METRUK BİNALAR BİR BİR YIKILIYOR
- 13:13 SANKON HEYETİNDEN VALİ MUAMMER EROL’A ZİYARET
- 13:06 “GÜNCELLENMEYEN TEK ŞEY MEMUR MAAŞLARI”
- 12:16 PLANSIZLIĞIN BEDELİ VATANDAŞA ÖDETTİRİLİYOR
- 11:57 BAŞKAN TAVLI’DAN EMEKÇİLERE ANLAMLI ZİYARET
- 11:46 FATSA’DA YOĞUN ÇALIŞMA
- 11:17 TURİZM İSTATİSTİKLERİ AÇIKLANDI
- 11:06 İSTANBUL DEPREMİ GÜNDEMİ GERİDE BIRAKTI
- 10:57 ÜNYE BELEDİYESİ’NDEN VELİLERE KONFERANS
PUAN DURUMU
NAMAZ VAKİTLERİ
Ersin ERDOĞAN

Metafor…
1 Ekim 2020 Perşembe Saat: 10:02
Bir gerçek anlamı, ona benzerliği olan başka bir anlamla anlatma, benzerlik ilişkisinden yararlanarak bir sözcüğün, bir adın anlamını eğreti olarak aktarma sanatıdır metafor. Örneğin inatçı yerine katır, kurnaz yerine ise tilki demek gibi.
Metafor, bir durumu, sorunu, vakayı başka bir şekilde ifade etmek için de kullanılır. Bir şeyi başka şeyle anlatmaya, benzetmeye yarayan mecazlardır. Mecaz sanatı sayesinde mesaja canlılık, derinlik ve güçlü bir anlam kazandırılır.
Metaforlar dolaylı yoldan anlatımı sağladığı için mesajın kaynağa kişiselleştirilmeden iletilmesini sağlar. Bu yüzden de bilincin direncini kırar, bilinçaltına işler.[1]
Metafor, düşünme yetileri ve yaratıcılığı geliştirir. Anlaşılması zor soyut kavramları somut hale getirir. Bilimsel kavramların öğrenilmesi ve akılda uzun süre tutulması kolaylaştırılır. Bilimsel düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirir.
Bizim aklımız somut olanı anlamaya programlanmış. Birisi bize hiç gitmediğimiz bir beldenin havasını anlatırken “Oranın havası çok sıcak ve nemlidir” demesiyle “İnsanın gömleği vücuduna yapışıyor, insan nefes alırken boğulacakmış gibi oluyor” demesi farklıdır. Birinci anlatım soyut bir tarif, ikincisi ise metaforla yapılan somut bir anlatımdır.
Bir düşünceyi benzetme, mecaz ya da metaforla anlattığımızda dinleyiciyi kendi düşüncemizin içine çeker, onun da bizim hissettiğimizi hissetmesini, düşündüğümüzü düşünmesini sağlarız. Metaforla anlatmak “sihir yapmak” gibidir.
Bilimsel ya da teknik konuları anlamakta zorlanmamız, konsantrasyonumuzu çabuk kaybetmemiz, konuların zorluğundan çok anlatım dilinin soyut olmasındandır. Dil ne kadar soyut olursa anlaşılması o kadar zorlaşır. Eğer dinleyene ne dediğimizi anlatmak istiyorsak kullandığımız dilin duygularımıza, sezgilerimize hitap etmesi gerekir.
Örneğin; Tüketiciler de kendilerini benzetmeler, mecazlar ve metaforlarla anlatırlar. 2004 yılında ev kadınları üzerinde yapılan bir araştırmada bir kadın, “Kendime baktığımda aynada kocaman bir sıfır görüyorum” demiş. Bu anlatım tam anlamıyla bir “benzetme”, bir “mecaz” yani metafordur. Kadın, sayfalarca anlatılacak duygu ve düşüncesini bir cümlecikle anlatıvermiş. Başka hiçbir anlatım biçimi bu kadar güçlü olamazdı. Hiçbir sosyolog bu düşünceyi bu kadar kısa bir yolla anlatmayı başaramazdı. Bu yüzden pazarlama ve marka yönetimi tam anlamıyla bir “metaforlar cennetidir”. Gündelik hayatımızı anlatan metaforlar, bizim markalarla ilişkilerimizi de anlatmanın en güçlü araçlarıdır.
Gerald ve Lindsay Zaltman’ın yaptıkları araştırmalarla dünyanın pek çok yerinde insanların neredeyse aynı “benzetme” ve “metaforları” kullanarak kendilerini ifade ettiklerini ortaya çıkardılar. Üstelik kullandığımız metaforlar bizim bilinçaltımızı açığa çıkaran en önemli göstergeler. Hayatı bir “maceraya” benzetenle bir “sınava” benzeten insan kuşkusuz farklı değer yargılarına sahiptir. Bir insanın kendini ifade ederken kullandığı dil, onun bilinçaltını su yüzüne çıkarır. Bu nedenle tüketicilerin kullandıkları metaforları anlamak markayı doğru yönetmek için bulunmaz bir hazinedir.
Kendimizi iyi anlatmanın ve karşımızdakini ikna etmenin en etkili yollarından biri metaforlarla konuşmaktır. Eğer anlaşılmak istiyorsanız en kısa ve etkili yolu seçin. Metafor kullanın! Metaforlarla konuşun! Metaforlarla anlatın! [2]
Düşüncenin doğası gereği özünde metaforik bir yapıya sahip olduğu görüşünden hareketle Bilişsel Dilbilim alanında yapılan çalışmalar, metaforun sadece mecazi bir dil kullanım aracı olmadığını, aynı zamanda gündelik söylem içerisine nüfuz eden bilişsel bir süreç olduğunu ortaya koymuştur.
Metaforlar, kültürel inançlar, ideolojiler ve toplumsal uygulamalarla yakından ilişkilidir. Sosyal ve politik gerçekliği kurmada önemli bir rol oynadıklarından özellikle politik söylemde ve medya söyleminde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
Medya yazarlarının veya konuşucularının örtülü niyetleri ve güç ilişkilerini sosyal ve kültürel bir bağlamda araştırmayı ve metaforun ideolojik etkilerini incelemeyi amaçlayan bir yaklaşıma göre metafor, günlük yaşantımıza ait deneyimlerimiz ile güçlü duygusal tepkilerimizi uyaran kökleşmiş kültürel değerlerimizi birleştirmede etkili bir söz sanatıdır.
Söylem içerisinde tercih edilen metaforların seçimini ‘ikna etme’ hedefi belirlemektedir. Bu sebeple eksiksiz bir metafor kuramı için hem sosyal hem de bireysel faktörlerin göz önünde bulundurulduğu edimsel bir bakış açışına ihtiyaç vardır. Örneğin; darbecilerin hedefine girmemek için, Darbe kelimesini kullanmak istemeyen medya yıllarca “Ordu bir kez daha demokrasiye müdahale ediyor” metaforu kullanılmıştır. Demokrasiyi savunan darbe karşıtı yazarlar için de darbe yanlıları “demokrasi havarisi yandaş köşe yazarları” metaforunu kullanarak eleştirilerini yapmışlardır.
Metaforlar, sadece dilimizin bir parçası değildir, aynı zamanda düşünce sistemimizin de vazgeçilmez bir parçasını oluşturmaktadırlar. Okunan metinlerin belli bir şekilde yorumlanmasında etkili olan güçlü duygusal tepkileri ortaya çıkarmada ikna edici bir role sahip olduklarından düşünce yapımız ve akıl yürütme sistemimiz üzerinde etkili bir rol oynamaktadırlar.[3]
Lakoff ve Johnson’ın da belirttiği gibi, bir kültürün temel değerleri o kültürdeki en temel kavramların metaforik yapısıyla uyumludur. Metaforlar dilden bağımsız zihinsel yapılardır, ancak dil vasıtasıyla ifade bulmaktadırlar. Metaforik düşünce sıradan, doğal ve çoğunlukla bilinçdışı ve otomatiktir.
Günümüzde metaforun en çok kullanıldığı 2 alandan biri siyaset diğeri ise medyadır. Metaforlar siyasi söylemlerde ve gazete köşe yazılarında sıklıkla başvurulan ögelerdir ve metinlerdeki söz bilimsel etkiyi artırmaktadır.
Bazen her şeyi apaçık veya negatif kelimelerle söyle/ye/mez veya yaz/a/mayız. Ama negatif şeyleri pozitif, pozitif şeyleri de negatif cümle kalıplarıyla söyler ve yazabiliriz. Bunun için metaforları her iki yönde de kullanarak derdimizi ve düşüncelerimizi anlatabilir, yazabilir ve eleştirilerimizi yapabiliriz.
Bazen eleştirdiklerimizi hedef olarak göstermeden veya eleştirdiklerimizin hedefi haline gelmeden metaforları kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak dinleyenler ve okuyanların metaforları anlama yeteneklerinin gelişmiş olması lazım. Aksi takdirde sürekli metaforlar üzerinden anlatım hiçbir şey anlatılamamış etkisi yaratır. Metaforların bolca kullanıldığı bir dünyada toplumun çoğunluğu metaforlar ile verilmek istenen mesajları anlayabiliyor.
Metaforlar bazen güldürür bizi…
Örneğin, Vekilin biri meclise hararetli bir şekilde hitap ederken: “Bu meclisin yarısı hıyardır” der. Gelen tepkiler üzerine “Özür dilerim! Sözlerimi geri alıyorum. Bu meclisin yarısı hıyar değildir” der.
Bazen de hem güldürüp, hem üzüp hem de düşündürür bizi…
Tıpkı, “Bardağın yarısı boş” demek yerine “Bardağın yarısı dolu” demek gibi…
Ya da “İşsizlik oranı yüzde yirmi beş” demek yerine, “İstihdam oranı yüzde yetmiş beş” demek gibi…
Metaforlar hangi yönde olursa olsun, gerçekleri ve sonuçları değiştiremez… Kulağınızın birini ister sağ elle, ister sol elle tutun gerçek de sonuç da aynıdır. Tutulan sadece kulaktır ve bir tanedir…
Kaynakça:
Yazı Yorumları ( 0 Adet)
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2018 Ordu Yeni Haber Gazetesi
| İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Yazılım: Doğru Ajans