HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Transfer Ogezi Transfer Trabzon Havalimanı Tranfer

SEDAT AKKÖSE

SEDAT AKKÖSE

GÜNÜMÜZDE SANAT ve SANATÇI...

9 Haziran 2022 Perşembe Saat: 09:37

Sanat, bir toplumun değerlerini ve sorunlarını görünür yapan toplumun refleksleridir. Şiir, gitar, saz, keman, söz, türkü, şarkı, tiyatro, sinema, heykel ve resim gibi sanatın ortaya çıkması toplumların refleksleri sonucudur. Kişinin yalnız başına kültürü olmayacağı için sanatı da olamaz. Sanat, kültür gibi toplumu ilgilendiren konuları kapsadığı için toplumsaldır.

Sanatçı ise toplumun duygu, düşünce, ihtiyaç, özlem, beklenti, acı, mutluluk, özgürlük, inanç ve adalet gibi reflekslerini sanatı ile icra ederek topluma yansıtan kişidir. Sanatçı toplumu anlamak zorundadır. Anlayabilmesi için toplumu gözlemlemesi, araştırması, sorgulaması ve analiz etmelidir. Sanatçı yaratıcı özelliğinin yanı sıra empati ve hayal gücünü de kullanabilmelidir. Bu anlamda da işte sanatçı bir tür bilge insan da oluyor.

Gelelim günümüze kendilerine  Sanatçı diyenlere, günümüzde maalesef bir şiir yazan, bir iki sayfa yazı yazabilen tvde veya sinemada 2 saniye gözüken hiçbir alt yapısı veya alaylı bile olmayan kişiler kendilerine çok rahat sanatçı diyebilmektir. Sanatçı kavramı çok sıkça kullanılmakta ve çok basite inmekte halbuki sanatçı demek bir şeyi sıfırdan kendine has üretmektir

Şimdi bakıyoruz etrafa sanatçı kaynıyor ama halbuki çoğunu kimse tanımıyor. Sadece belli kesime hitap ediyor ama gerçek sanatçı alanı ne olursa olsun.

Tüm insanlığı etkileyenlerdir ve o öyle bir şeydir ki sanatçılar hayatta olmasa bile Ortaya sundukları Şahaserler onları nesilden nesille aktarmayı başarıyor.

İşte tam bu noktada kendi alanlarında bir numara olmalarını sağlıyor. Sanatçılar çlmez çünkü Eserleri onları hayatta olmasa bile nesilden nesile  devam ettirir. Bilgi, Birikim, Deneyim, donanım kültürlü ve bilgili olanlar bir karakter koyarak sanatını devam ettirir. Sanatçı belirttiğim gibi bir şiir yazan bir yazı yazan veya hazır besteyi kendince yorumlayan veya sahne dansı ile yorumlayanlar sanatçı olmuyor bunlar olsa olsa popülizm denir ve popüler kültürden faydalanan popülist gelip geçici insanlardır.

Şimdi siz karar verin. Sanatçı hayatta olanlara mı denir yoksa hayatta olmadığında bile eserleri nesilden nesile devam ettirebilenler mi...!


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları