HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

CANI VE MALI HAKKA FEDA KILMAK

24 Şubat 2023 Cuma Saat: 10:08

Kıymetli dostlarım bugünkü sizlerle sohbetim çok hassas ve çok önemlidir. İslam'da infak, ahiret için hazırlık yapmak ve dünya hayatının sonu ölüm gerçeğini anlatmaya çalışacağım.

Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim'de mealen şöyle buyurmaktadır: "Allah yolunda sevdiğiniz şeylerden harcamadıkça iyiliği asla eremezsiniz ne harcarsanız, Allah onu hakkıyla bilir.(Ali İmran-92)

Bu ayetten vurgulanmak istenen şey özellikle Sevdiğiniz şeylerden vermedikçe diyor. Buraya dikkat! Allahtan gelecek rahmet, rıza ve cennete asla ulaşamazsınız buyurmaktadır.

Sevdiğiniz şeyler” ifadesi başta mal olmak üzere, diğer sevilen şeyleri de içine alır. Mesela makamı insanlara yardımda kullanmak, bedeni Allaha itaatte kullanmak, gerekirse canını Allah yolunda vermek ayetin şümûlüne girmektedir.

Rivayete göre, bu ayet nazil olduğunda Ebu Talha Hz. Peygambere gelip şöyle dedi: “Ya Rasulallah! Mallarım içinde en sevdiğim hurmalığımdır. Onu vakfediyorum, Allah sana nasıl gösterirse öyle değerlendir.” Hz. Peygamber şöyle dedi: “Maşaallah, maşaallah. Kârlı bir ticaret. Ama ben onu akrabalarına bırakmanı daha uygun görüyorum.”

Zeyd Bin Harisenin çok sevdiği bir atı vardı. Bunu Hz. Peygambere getirip “Bu, Allah yoluna vakfedildi” dedi. Hz. Peygamber atın üzerine Zeydin oğlu Üsameyi bindirdi. Bunun üzerine Zeyd, “Ben onu sadaka olarak vermeyi murat etmiştim” dedi. Hz. Peygamber de “Allah onu senden kabul etti” buyurdu.

Bu rivayetler, en sevilen malları en yakınlara infak etmenin daha efdal olduğuna delâlet eder. Ayet, vacip ve müstehap infakın hepsini içine alır.

Aziz dostlarım! İslam'ın gerçeklerinden olan zenginin malında fakirin garibin ihtiyaç sahibinin hakkı vardır. Onu mutlaka elinden çıkartmalı hak sahiplerine vermelidir. İslam bunu zekat, üşür ve sadaka şekli ile tarif eder.

Zekat:%2,5'u, malın kırkta biri, mahsulü sulama yoluyla onda biri, sulamasız 20'de birini vermesi farzdır. Birde Ramazan'da Müslümanların filtrelerini vermeleri vaciptir. Bunların dışında Müslümanların farz vacibin dışında kendi rızasına dayanarak verdiklerine de sadaka denir. Farz vacibin dışında en güzel ibadet ise sadakadır hiçbir yükümlülük olmadığı halde canı gününden verildiği için dinimizde ap ayrı bir yeri vardır. "Peygamber (s.a.v) Efendimiz sadaka belayı önler ömrü ziyadeleştirir buyurmuşlardır.

Aziz dostlarım sizlerinde malum olduğu üzere ülkemiz bir deprem afete geçirdi bugün bütün zekatlarımızı fitrelerimizi sadakalarımızı bu bölgeye ve ilimize sığınan depremzede kardeşlerimize hep vererek hem vicdani ve hem de insani görevlerimizi yerine getirmiş olur

Değerli dostlarım! Hepimizce malumdur ki! Biz insanoğlu olarak hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünyaya tapmışız hep yarınlara dönük hesaplar yapıyoruz ölümü hatırlamıyoruz bu konuda hep sevgili peygamber efendimiz şöyle buyurur:" Ağızların tadını kaçıran ölümü çokça hatırlayın... (Tirmizi)

Evet bu dünya dönük hesaplar yapıyoruz yapmasına da, Ama meşhur bir söz vardır insanoğlu dünyalık planlar yapar ama ne yazık ki kader onu bozar demişlerdir. Ve Aynen de öyle oluyor.

Çünkü bu dünyada ki hesapları planları hep Allah yapar ve onun emri geçerlidir. Bu dünyada her şey bize bir emanettir.

Canımız emanettir

Malımız emanettir.

Makam ve mevkimiz emanettir

Adımız bile bizlere emanettir.

İşin en garibi bu olsa gerek! Öldüğümüzde adımızın yerine cenaze diye adlandırılıp, buyurun er veya hatun kişi diye ne acıdır ki! cenaze namazı kılınmasıdır.

Bu dünya düşünen insan için bir anlık nefes alma, bir anlık dinlenme, Ahirette yolculuk için hazırlık yapma yeridir. Bizler yaratılan bir varlık olarak bir kul olduğumuzu unutmamalıyız. Her  şeyimiz hayatımız ve  yaşamımız Allah'a aittir.

İnsanoğlunun dünyada yaşama zamanı bellidir, nefesleri sayılıdır, onu yaratan bilir ama bizler bilemeyiz, Yaşadığımız dünyada her gün Allah izin verdiği müddetçe her zaman uykuya yatıp kalkarız, Ancak onun takdirinde olan ecel uykusundan kalkamayacağımızı bilemeyiz.

Aziz dostlarım! İşte hayatı ona göre rabb'inin rızasına uygun bir şekilde yaşamalıdır. Bir kul olarakta Rabbiyle irtibatını kesmemesi gerekir. Her an her saniye emanetin sahibi olan Allah bu canı senden er veya geç zamanı geldiğinde alacaktır. Yüce Allah Kuran'da mealen şöyle buyuruyor: "Her ümmet için takdir edilmiş belli bir süre vardır. Bu sürenin sonu geldiğinde artık onu ne bir an geciktirebilirler, ne de bir an öne alabilirler.(Araf 34) Bizler bir kul olarak ölüm istemeyiz ne kadar kassak da Azrail peşimizi bırakmayacaktır.

Hz. Süleyman’ın hüküm sürdüğü devirlerde, bir adam koşa koşa saraya gelerek, Hz. Süleyman’ın (huzuruna çıkar. Benzi sapsarı, korkudan tir tir titrer bir halde, Süleyman aleyhisselamdan kendisine yardım etmesini ister.

Hz. Süleyman bu adama sorar: “Ne oldu sana böyle? Seni bu kadar korkutan şey nedir?” Adamcağız nefes nefese: “Azrail bana öyle öfkeli baktı ki, canımı alacağından korktum.

Koşup sana geldim.” Hz. Süleyman, “Peki benden istediğin nedir?” der. Adamcağız, “Ey canları koruyan adaletli padişah! Senin hükmün rüzgâra geçer, emret de beni Hindistan’a götürsün. Belki o zaman canımı kurtarırım” der.

Süleyman aleyhisselam rüzgara, adamı istediği yere bırakmasını emreder. Rüzgar adamı Hindistan’a uçurarak bırakır.

Ertesi gün divan kurulur ve herkes Hz. Süleyman aleyhisselamın huzuruna toplanır. Hz. Süleyman Azrail’e, “Dün bana bir adam geldi. Kendisine öfkeyle baktığını söyledi. O Müslümanı evinden barkından, çoluk çocuğundan uzaklaştırmak için mi öyle baktın? Sebebi nedir?” der.

Azrail “Ey Süleyman! Ben ona öfkeyle değil, şaşkınlıkla baktım. Çünkü Cenab-ı Hak bana, ‘O kulumun canını bugün Hindistan’da al’ diye emir buyurmuştu. Ben de o adamı burada görünce şaşırarak kendi kendime, ‘Bu adamın burada ne işi var? Yüzlerce kanadı olsa Hindistan’a varması çok zor’ dedim. Onun için adama tuhaf ve şaşkınlıkla baktım. Fakat Hindistan’a gittiğim zaman adamı orada buldum ve vazifemi yerine getirdim” diyerek Hz. Süleyman’ın sorusunu cevaplar.

Yüce Allah’ın takdirinde ve bilgisinde olan ecelin yeri ve zamanı bellidir. İnsanoğlu ne kadar kaçmaya ve saklanmaya çalışsa da asla ondan kurtulamaz. 

Allah'ın kullarına seven olarak kılmış olduğu bu dünyadaki depremler kazalar yangınlar afetler hep birer sebeptir. Rabbim bizleri ülkemizi ve milletimizi beterlerinden korusun inşallah. Allah cümlemize yaşama hakkı tanıdığı bu dünyada Kur'an'a ve sünnete uymayı ve bütün hayatına ona göre yön vermeyi son nefeste de Kur'an ve imanla ölmeyi nasip eylesin...

Selam ve dualarımla…

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları