HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

GÜLER YÜZLÜ VE TATLI SÖZLÜ OLMALIYIZ

26 Mayıs 2023 Cuma Saat: 09:53

İnsanlar toplu yaşayan canlılardır. Sosyal çevrede, iş yerinde, çarşıda, pazarda, sokakta, caddede, otobüste velhasıl, toplu yaşanan her yerde beraber bulunmak mecburiyetindedirler. Her şeye rağmen gülümsemek, güler yüzlü olmak huzurlu ve mutlu insanın, kendisiyle barışık kimsenin yapabileceği şeydir. Sağlam inançlı insan, mutlu insandır. Onun inandığı Allah "Vedud" ismine sahiptir. Yani O, kullarını çok seven, onları lütfa, ihsana gark eden ve en çok sevilmeye layık olan yüce varlıktır. Allah’ı sevmek bir iman borcudur. O’nu seven kimse O’nun yarattıklarını da sevecektir. O’nun yarattıkları arasında en üst seviyede olan insan kardeşlerini daha çok sevecektir. "Severiz her güzeli senden eserdir diye" şeklinde düşünecektir. Olumsuz durumlarda bile bir iyi taraf bulabilecektir. Celal içre cemali görmesini bilecektir.

Bu konularda en büyük örnek Hz.Peygamber’dir. Bakın o nasıl biriydi: "Peygamber Efendimiz, güler yüzlü, tatlı sözlü idi. Kimseye fena söz söylemez, kimseye kötü davranmazdı. Sert ve katı değildi, fakat heybetli ve vakarlı idi. Gülmesi, gülümseme şeklinde idi." (Buhari, Edeb, 68.)

Peygamberimiz güler yüzün ve tatlı sözün sadaka olduğunu bildirir. Sadaka deyince hep maddi yardım hatırımıza gelir. Oysa bazen bir güler yüzün, bir çift tatlı sözün hâsıl ettiği mutluluk, maddeyle ölçülemeyecek kadar önemlidir. Hz. Peygamber buyurur: "Kardeşinin yüzüne tebessümle bakmak sadakadır." (Tirmizi, Birr, 36.)

Gülümsemek sirayet eder, suya atılan taşın hâsıl ettiği halkalar gibi etrafa yayılır. Gülümseme sahibine de iç huzuru verir. Sevgili Peygamberimiz buyurur: "Yarım hurma tanesiyle de olsa ateşten korununuz, onu da bulamazsanız güzel sözle bunu yapınız." (Buhari, Edeb, 34.)

Güler yüzlü olmanın toplumlara ve insanlara faydaları saymakmak bitmez buna  yaşanmış bir örnekle yer vermek istiyorum.Bir gün bir bal satıcısıyla sirke sancısı aynı pazarda yan yana tezgâh açmışlar. 

Bal satan adam çok mutsuzmuş. Kafasında kırk düşün­ceyle tezgâhının başında duruyormuş. Sirke satan ise çok güler yüzlü, sevecen bir insanmış. İkisinin tezgâhını başına gelenler sirke alıp gidiyormuş. “Mevsim turşu mevsimi de değil, niye her­kes sirke alıyor? Neredeyse sirkenin fiyatına veriyorum taptaze balı, bana bakan olmuyor” diye hayıflanmış bal satıcısıEn sonunda bu işin hikmetini merak edip sirke satıcısına sormuş. “Yahu kardeş, sabahtan beri yanında diki­liyorum, bir benim tezgâha uğrayan olmuyor. Fiyatı düşürdükçe düşürdüm, neredeyse sirke­nin fiyatına bal veriyorum yine kimse gelmiyor. Herkes senin tezgâhının başına üşüşüyor. Allah aşkına söyle, bu işin sırrı ne?” Sirke satıcısı gülmüş. “Elin bal satıyor kardeşim ama yüzün sirke satıyor. Gelen müşteriye hoş davran, azıcık gülümse!” demiş.İşte böyle, suratı asık, dudağı sarkık, yüzü ekşi insanlara günümüzde de rastlamaktayız,

Ne kadar asık yüzlüyüz, birbirimize ne kadar az gülüyoruz ve ne kadar az "Merhaba" diyoruz dikkat ettiniz mi? Köylerde, şehirlerdekinden çok daha kötü şartlarda yaşayan insanlar sizi gördüklerinde "Selamün aleyküm" der ve gülümser, biz şehirde birbirimize "Merhaba" demeyiz.

Güler yüzlü, tatlı sözlü, güzel ahlaklı, hoş tavırlı bir insan bu haliyle gönülleri fetheder, insanlarla kaynaşır. Hem kendisi hem çevresi mutlu olur.

Sevgili peygamberimizin  Hadis-i şerifinin tezahürü hemen görülmüş, demek ki güzel söz sadece cehennem ateşinden değil, öfke ateşinden de insanı korumuş oluyor. Ziya Paşa'nın bir tizesi aklıma geldi İnsana sadâkat yakışır görse de ikrâh Yardımcısıdır doğruların Hazret-i Allah Ziya Paşa

Allah Rasulü’nün bir hadisi şerifiyle bitirelim: "Mümin ülfet edilebilen, yani sıcak kanlı ve kendisiyle kolay kaynaşılan kimsedir. İnsanlarla kaynaşmayan, kendisiyle kaynaşılamayan bir kimsede hayır yoktur.

Güler yüz kana en hızlı kavuşan ilaçtır. Hemen etki eder ve insana huzur verir.Güler yüzlü insanların olduğu her yere huzur kendiliğinden gelirmiş.

Son olarak peygamberin (s.a.v)efendimizin  bir hadisleriyle son vermek istiyorum;

İnsanları memnun edecek paranız pulunuz yoksa, güler yüz, tatlı diliniz de mi yok? 

Rabbim hepinizi mutlu ve mesut eylesin.

Yüzlerininiz gülsün inşallah.

Selam ve mahabbetlerimle

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları