HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

NURİ KAHRAMAN

NURİ KAHRAMAN

CÂMİSİZ, HÂMÎSİZ ORDU; BURASI KİMLERİN YURDU?

30 Eylül 2023 Cumartesi Saat: 12:19

Câmi konusunda ne kadar haklı olduğumuz günbegün daha bir anlaşılıyor. Bu mevzûdaki duyarsızlık masa başındakilerin uyarsızlığıyla, yâni söylem ve vaadlerle icraatin farklılığı keyfiyetiyle birleşince Ordu'da herşey eski tas eski hamam devam ediyor. Bu da hayâl kırıklığı olarak dalga dalga yayılıyor.

Bu meyânda yaptığımız bir paylaşıma gelen yorumlar, kamuoyu hissiyâtının harmanı niteliğinde. Buyrun; işte dörtlüğümüz ve işte vatandaşlar olarak dile döktüğümüz:

***   ***   ***   ***   ***

ORDU BİR CÂMİSİZ ŞEHİR

SÂHİPSİZ, HÂMİSİZ ŞEHİR

SANKİ "ANADOLU" DEĞİL;

 ELDEN, TEK ŞİKÂYET GELİR!...

***   ***   ***   ***   ***

*İLK TEPKİ; CÂMİLER BOŞ!*

Osman ŞAHİN: Yanlış tespit, Ordu Camileri boş şehir,  sizin gibiler yüzünden millet Camiye gitmiyor.

*KULAKLARI VAR DUYMAZLAR!*

Mustafa SAFİ: Hocam boşuna dert yanıyorsun kulakları tıkalı duymazlar işlerine gelmez kilise olsa koşa koşa inşa ederler ballandıra ballandıra anlatırlar...

*BİR İMZA KAMPANYASI YAPILMALI!*

İsmail KARAKIŞ: Nuri hocam  inşaatı baslayincaya kadar bir imza kampanyasi başlatilabilir...

*DUYARSIZ BİR DÖNEM!*

Hacıbey VAROL: Bukadar sahipsiz Duyarsız bi dönem belkide tarihe geçer keşkeler fayda vermiyecektir...

*PARKLARDA, BAHÇELERDE MESCİD YOK!*

Yahya GÜL: Özellikle park, bahçelerde mescit yok!?

 

Ömer KALPAKLIOĞLU:

İHTİYAÇLAR ZARURİYET

TEN DOĞAR. İLK ÖNCE

 CAMİYE GİDEN CEMAAT BULALIM DONRA DA CAMİ. HEM BENİM

BİLDİĞİM KADAR CAMİLERİ MİLLET YAPIYOR. YARDIMLARLA

YAPILIYOR. BU SERZENİŞİNİZ BAŞKA YÖNLERE GİDECEĞİNİN HESABINI DA YAPALIM. BENCE. YORUMUNUZ BAZILARININ ELİNE KENDİ EMELLERİ GEÇECEĞİNİ

BİLELİM. CAMİ İHTİYAÇSA BİR DERNEK KURUP ÖNCÜ OLABİLİRDİNİZ. BİR DE ORDU SAHİPSİZ DEMEKLE NE KASDEDİYORSUNUZ SEVGİLİ NURİ'CİĞİM. BU YORUMUNU AMLAMIŞ

 DEĞİLİM. HA BENİ CAMİ DÜŞMANLARININ YANINA KOYMAYIN SAKIN. ÖĞRETMENLİK

YAPTIĞIM DÖRT KÖYE CAMİ YAPMA DERNEKLERİ KURARAK CAMİYE KAVUŞMASINI SAĞLAYAN

BİR ÖĞRETMENİM.

SEVGİ VE SELAMLAR .

*Nûri KAHRAMAN: ÖMER BEY HOCAM*

İlginize çok teşekkürler. Emek edip yazmışsınız; sağolun.

Gelgelelim; işte biz tam da bunu kastediyoruz. Bakınız siz öğretmenken, üzerinize de lâzım değilken ve de câmi konusu irticâ söylemleriyle çok yanlış anlaşıldığı hâlde risk alıp işe koyulmuş, netîce de almışsın.

*HER İMKÂN VAR; NİYET YOK!*

Şimdi bunların her imkân elinde. Kıllarını kıpırdatmıyorlar. Şu an merkezde en az 30 noktada câmi ihtiyâcı var. Büyük olması şart değil. Semte hitap etsin yeter.

*CUMHÛRİYET MÂBETSİZ*

Cumhuriyet Mahallesi bu anlamda Serdengeçti'nin MÂBEDSİZ ŞEHİR örneği. Bu noktada söylenecek söz çok.

*SAĞ GÖSTERİP SOL VURULUYOR!*

Herşeyden önce bizimkilerde MÂNEVİYÂT diye bir dert yok. PARTİ SAĞ GÖSTERİYOR, BUNLAR SOL VURUYORLAR.  İşin özü bu wes'selâm...

*KİMSE KENDİ BAŞINA DEĞİL*

Sâlih BURKAÇ: Halkın istediği olur yönetici kendi başına deyil ne istediğimizi bilelim...

*NAMAZ YOK, CÂMİ YOK!*

Mustafa ÖMEROĞLU: Namaz kılmayanın camiye ihtiyacı olmaz...

*CÂMİLERİ KİMLER YAPAR?

Kenan KARADENİZ: Biliyorsunuz camileri Müslümanlar yapar. Buna göre anladınız. Yaaaa. Gerisi kime söylenir bilemiyorum.

*DİYÂNET MUTTALÎ DEĞİL Mİ?*

Orhan KORKMAZ: Cami ihtiyacı olduğunu Ordulu Diyanet işleri Başkanımız ve Ordumuzun sayın Müftüsü bilmiyor mu? Bu konuda girişim yapması gerekenler sessiz kalıyorlar sanırım veya ihtiyaçmı görmüyorlar kıymetli Nuri bey hocam?

*MEVCUT CÂMİLER DE FAZLA!*

İhsan Bahtiyar NASUHBEYOĞLU:

Nuri Kahraman 100 bini aşkın şahincili - Doğruyol camisinde sabah namazında 5 kişi , öğle namazında 8 kişi saydım... yeni camiiler yapıp ta bu cemaati bölmeyelim...

*HESAP-KİTAP MÜKEMMEL DE!*

Nûri KAHRAMAN:

Sn. İhsan Bahtiyar NASUHBEYOĞLU:

Yorumunuzu okudum. Gördümki adlarınız ve soyadınızın anlam derinliğinin verdiği asâletle bu câmi meselesine bizden daha fazla ağırlık verip ince ayrıntıları düşünüp aman israfa düşülmesin hassâsiyetiyle berâber matematiksel hesaplarla bir dökümantasyon yapmışsınız.

*O ZAMAN YIKMALI MI YÂNİ?*

Bu mantığa göre birkaçı dışında diğer bütün Câmileri yıkmak lâzım. Veyâ mevcut câmi cemaatlerini taşımalı öğrenci misâli metotla büyük câmilere taşıyıp öbürlerini iptal etmek gerekir.

*CÂMİ OLMAYINCA CEMAAT TE OLMAZ!*

Ama bu defâ olmayan câmi için 5 kişi de çıkmaz ortaya. Herkes te ta uzaktaki câmiye gelemez.

*CÂMİLER NİYE GÖZE BATIYOR?*

Bu câmiler niye göze batıyor anlayabilmiş değilim. Câmiler bir defâ şehirler için hem şehircilik açısından yarı park hüviyetinde şehre nefes aldıran yerlerdir. Mânevî yönü, cemaat ve millet olarak kaynaşmaya yaptığı katkı, sığınaklık yönü. Câmilerin maddî-mânevî faydalarını anlatmakla bitiremeyiz.

Siz hangi câmideydiniz, orada durum nedir bilmiyorum, orada sizin dediğiniz gibi az cemaat olabilir.

*ULU'YA MI, YALI'YA MI?*

Ben şimdi yatsıya çıktım, Yorumunuzu gördüm. Durugöldeydim; 30 civarında cemaat vardı. Bu câmi olmasaydı biz nerde namaz kılacaktık? Ta merkezdeki, meselâ Ulu Cami ya da Yalı'ya mı gidecektim?

*GERÇEKTE MEVCUTLAR YETMEZ*

Diğer yandan; Müslümanım diyen herkes sizin ve bizim gibi câmiye gelip sayı sayarak bunu artırmaya çalışsa mevcudu 10 misli câmi olsa bu şehre yine yetmez.

*BU NASIL BİR TÜRKLÜKTÜR?*

Çoğunluk câmiye gelmiyor diye câmi yapmayıp memleketi câmisiz bırakmak hangi çeşit bir Türk ya da müslümanın arzusu olabilir?

*DİN SAMÎMİYETTİR; CÂMİ DE*

Sâmîmî hiçbir müslüman câmi aleyhine lâf etmez. Kaldıki Ordu diğer illere göre en câmisiz yerlerden biri.

Çoğunluk namaz kılmıyor diye gelecekte hep böyle olacak anlamına gelmez.

*PEKİ; GELECEK N'OLACAK?*

Peki o zaman câmi gerekse nereye yapacağız? Her taraf devâsâ binalarla dolu. Hem caminin eni boyu mâkul bir hüviyeti oluyor. Kubbeden doğru gökyüzünü görebiliyorsun. Rezidanslar o toleransı da tanımıyor sana.

*BİZ NEYİN PEŞİNDEYİZ?*

Mâlum Kuran’da da, Tevbe 18. Âyette Allâh'ın mescidlerini ancak inananların yapıp onaracağı haber veriliyor. Biz bunun peşindeyiz. Câmi yapılmayan yere ondan daha değerli hangi binâyı yapacaksınız ya da daha gerekli hangisini konduracaksınız?

*YA KİLİSELERDEN NE HABER?*

Şu an Ordu'da câmi sayısının çok çok üstünde kilise evler olduğu söyleniyor. Eğer paylaşımınızda daha doğrusu konuya yaklaşımınızda samîmî iseniz ben de samîmiyetle söylüyorum ki bu konuda yanlış propaganda etkisindesiniz ve de bu CÂMİ ALEYHTARLIĞI sizi ne dünyâda ne âhirette BAHTİYÂR etmez ve de Allâh'ın İHSÂN'ına ulaştırmaz...

İsminizin anlamını ben size anlatırsam fazla ukalâlık olur.

*BİZ NE ARA BÖYLE OLDUK?*

Biz nasıl böyle bir millet olduk. Ben ne desem az. Gerçek bir müslüman şu memleketin manzarasına bakar, savrulmayı görür ve de bunu nasıl toparlarızın derdine düşer.

*CÂMİ TOP(AR)LAYANDIR*

Toplanma ve toparlanma yerinin de Allâh'ın evi olan ve de anlamı da zâten toplayan olan CÂMİLER olduğunu bilir ve onların yapısını da, etkisini de artırmaya çalışır.

*CÂMİNİN RENGİ HANGİSİ?*

Son söz; hatâ kimde, câmi deyince kaçanlarda mı, yoksa belki de bizim gibi CÂMİ DE CÂMİ deyip birilerini ürkütüp kaçırtarak onların feryadından dolayı câmi deyince kırmızı görmüşe dönmüşlere sebep olanlarda mı?

*ALLÂH CC HEPİMİZİ KORUSUN*

Allâh CC hepimizin yardımcısı olsun.  Rabbimiz kimseyi şu veyâ bu şekil ve sebeplerle dînine diyânetine ters düşenlerden ya da buna sebep olanlardan eylemesin; Âmîn wes'selâm...

*STAD ELEŞTİRİSİ NEDEN YOK?*

Hüseyin GÜRLEYİK:Nuri Kahraman camiye müsrif diyen bir kişiden stadyum eleştirisi duymadım... Mesela ; İstanbul da dev bir stadyum var; yılda 1veya 2,yanıldım diyelim 4 seferi geçmez maç yapıldığı. Aynı zatların derdi müsrif ise neden hiç bahsetmezler!?

*CÂMİ OLUNCA TAHAMMÜLSÜZLER!*

Şenol VAROL:Hüseyin Gürleyik Yunanlıların başlattığı dört yılda bir yapılan olimpiyat oyunlarında milyarlarca dolar harcayıp kaldırıyorlar hiç bu ne diyen varmı? Yok. En son  yapılan Dünya futbol turnuvasında katar stadları yaptı ve bir çoğunu yıktı bunlara bir itiraz eden varmı? Yok. Bizde itirazlar asla caminin çokluğuna yada çok olan caminin cemaatinin azlığından değil bu eleştiriyi yapanların her birinin arasi din ile mesafeli olduğunu söylemek kahinlik değil on yargı hiç değil...

*KEŞKE ANLASALAR!*

Hüseyin GÜRLEYİK: Şenol Varol keşke, kimin bedava tellâlı olduğunu anlasa insanlar...

***   ***   ***   ***   ***

*CÂMİLER VATANIN RÛHU*

CÂMİLER ruh veriyor yurdun dağı TAŞINA;             Câmi kadar taş düşsün sevmeyenin BAŞINA...  Zâten düşmüştür gerçi daha da çok büyüğü;  Uğramamışsa şâyet, gelmiş de bu YAŞINA!...

***   ***   ***   ***   ***

*MESELE; FIRSAT KAÇIYOR*

Son olarak ta dün böyle bir dörtlük yazdık. Bu sıra câmi konusuyla çok ilgiliyiz. Zîrâ, başta iki meydan yapım aşamasında. Câmi konusunda olumlu bir adım yok. Bu alanlar kapanınca gelecekte böyle bir şans olma durumu yok. Fırsat kaçıyor.

*ORDU'NUN TOPRAĞI, SİYÂSETİN MAYASI*

Ordu elit ve entelejinyası ve de bunların etkisinde olup partisinin rûhu ve halkın talebi hiç umurunda olmayanlar bizim şanssızlığımız. Ordu'nun kaderi bu. Bu mânâda şimdiye kadarkileri samîmî diye nitelendirmekte zorlanıyoruz.

Allâh'tan ümit kesilmez.

*DURMAK YOK, ANLATMAYA DEVÂM*

 Yine yazacağız, anlatacağız, bekleyeceğiz. Rabbimiz cümlemizi bulunduğu konum ve gereklerinin idrâkinde olarak yaşayıp hem dünyâ, hem de âhiretin iyilik ve güzelliklerine nâil olanlardan eylesin cümlemizi; Âmîn wes'selâm....


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları