HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

GENÇLERE VERİLMESİ GEREKEN ÖGÜTLER

8 Aralık 2023 Cuma Saat: 08:49

Dostlarım:Bugünkü yazımda en değerli varlığımız gençlik,gençlerde olması gereken azim ve irade sahibi olmanın gereği ve önemi hakkında bazı bilgiler vermeye çalışacağım. İnsanların yapmış oldukları her türlü çalışmalarda başarılı olmaları ve çalışmalarının verimli olması için, mutlaka onların azim ve irade sahibi olmaları gerekmektedir. Çünkü azim ve iradeye dayanmayan hiçbir çalıma, verimli olmamakta ve iyi sonuçlar doğurmamaktadır.

Azim, kast, niyet, karar, gayret ve sabır gibi anlamlara gelen bir kelimedir. Aslında azim, bu ve benzeri amları kapsayan bir kavramdır. Ona göre azim, herhangi bir işin yapılması için kesin karar verilmesi ve o yolda şuurlu hareket edilmesidir. Azimle yapılan bir hareket, devamlı ve sürekli olması gereken bir harekettir. Bütün davranışlarımızda azimli olmamız, temel ilkemiz olmalıdır.

Azim kelimesi, türevleriyle birlikte Kur’an-ı Kerim’de dokuz yerde geçmektedir.Yüce Allah bu ayetlerin birinde şu ifade ile azmedip Allah’a güvenmeyi emretmektedir:“Bir kere azmettin mi, Allah’a güven/tevekkül et. Muhakkak ki Allah, kendisine tevekkül edip güvenenleri sever (İmran 3/159)

Bu ayette azmeden insanın, iradesini kullanarak Allah’a güvenmesinin ve ona göre hareket etmesinin icap ettiği vurgulanmaktadır. İstemek, sevk etmek, arzu etmek gibi anlamlar ifade eden irade de, azim kelimesi ile yakın anlam ifade etmektedir. Hatta bu iki mefhum, iç içe bulunmaktadır.

Özellikle gençlere seslenmek istiyorum: okuma yolunda azimli olun! İradeli olun! Allah’a güvenin! Ona dayanın! Hiç şüpheniz olmasın ki bu şekilde hareket ettiğiniz zaman, Allah yar ve yardımcınız olacaktır. Azim yolunda sabırlı olmak gerekir. Çünkü bu yol, meşakkatli bir yoldur. Nitekim Yüce Allah, Ulu’l-azm/azim sahibi peygamberler gibi sabırlı olmayı emretmektedir

Sebat et genç dostum, sebat et.

Atalarımızın ,damlaya damlaya göl olur. Ve aynı noktaya düşen damlacıklar zamanla mermeri bile deler.Bir işe başladığında, bir dersi öğrenmeye, bir kitabı okumaya koyulduğun zaman telaş edip sabırsızlanma. Sakin ol. Yol al fakat acele etme. Sindirerek çalış ve öğren. İşinde ve dersinde herhangi bir fikri veya noktayı küçümseyerek ihmal edip geçme.Küçük ihmallerden bazen büyük zarar doğduğunu unutma.

Gece, yatağına uzandığın zaman, o gün ne yaptığını ve yarın ne yapacağını kendine sormadan uyuma.İslam'ın emri ile muhatap ol ne bulursan okumaya gayret et.

 çünkü Allah’In kuluna ilk emri okudur

Her gün iyi bir eserden yüksek sesle beş-on sayfa oku. Bu sayede konuşma ve söz söyleme istidadın gelişir.Rastladığın edebi, felsefi bazı güzel parçaları ezberle. Bu sayede hem kelime ve ifade hazinen zenginler hem de hafızan kuvvetlenir.Verimli çalışmayı iş üzerinde geçirdiğin zamanla hesaplama. Çalışmanın neticesine ve öğrendiğine bak.Eğer başarılı olmak istersen her okuduğudan eserden özet çıkarmalısın.

Her okunan bir kitap yeni bir ufuk,yeni bir okuldur.yeni bir dünya ya bakıştır. Ne derler;Okumadan âlim,yazmadan cahil olanları kendine örnek alma.Gerçekleri kitapla beslenmeyen milletlerin sonu acıdır. Bugün dünyaya bakarsan ilim sahibi olanlar tilkinin karganın ağzından aldığı peynir gibi okumayan cahil olanın elinden bütün yeraltı yerüstü kaynaklarını gücünü hayatını yaşamını maalesef almaktadır bugün etrafımıza baktığımızda geri kalmış ülkelerin okuma derdi olmadığından siyonistlerin elinde elinde oyuncak olmuştur olmaya da devam etmektedir Irak’ta Suriye’de Filistinde hep güçlüler kazanıyor güçlü olmasındaki gaye okumaları her şeye sahip olmalarından kaynaklanmaktadır. işte kitaplara konu olan olaylardan ders çıkararak İyi bir kitap bir hazinedir.İnsanların aynası kitaplardır. ..

Kitaplar da dostlar gibi az fakat iyi seçilmiş olmalıdır…

Ümitle açılıp kazançla kapanan bir kitap iyi bir yatırımdır.Allah'ım bana kitap dolu bir ev,çiçek dolu bir bahçe ver demeliyiz Bir insanın değeri okuduğu kitapların değeri ile ölçülür.

Bazı kitapların son sayfaları bir arkadaşı kaybetmek gibidir Gençlik imanlı gençlik bu memleketin sizlere ihtiyacı var

Yarının gençliği şunu iyi bilmeli ve önem vermelidir.vatan ve bayrağın çok kutsal olduğunu,O vatanın üzerinde bayrak olmadan namus ve hürriyetin güvence de olamayacağını kesin kes bilmelidir.

Ülkemizde gençliğin eğitim ve öğretim adına kurulan milli eğitim Bakanlığının gençliğe önem vermesi gençlerin önünü açması gerekir,Ülke gençliğininde kendini yetiştirerek, okuyup eğitim alarak ülkesine ve milletine yaralı bir geçtik olması için çalışması gerekir.

Allah Rasülü sav efendimizin ne güzel buyurmuşlardır;”İnsanın en faziletlisi,en üstünü, en erdemlisi insana ve insanlığa faydası dokunandır. Hayatta başarılı olmak isteyen her gencin, mutlaka tembellikten ve kötü arkadaşlardan uzak durması, azim ve irade ile hareket etmesi gerekmektedir.

Burada Anne baba ve eğitimcilere çok büyük görevler düşmektedir. Ebeveynlerin kendi eksikliklerini gidererek azim ve irade ile hareket etmelidirler. Bu davranışları ile çocuklarına, eğittikleri gençlere örnek olarak onları azim ve irade ile başarıya yönlendirmelidirler.Atatürk’e göre isen gençlik, millî şuura sahip ve modern kültürlü olarak yetişmelidir. Gençlerin sağlam ve olumlu bir karakter taşımaları bilhassa önemlidir.almakta oldukları eğitim ve kültür ile insanlık meziyetinin, vatan sevgisinin, fikir hürriyetinin en kıymetli sembolü olacaklardır.Ve gençlere şöyle seslenmektedir! Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır!

Hepinize can-ü gönülden Selam ve muhabbetlerimle..


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları