HABER ARAMA
Ordu Nöbetçi Eczaneleri
HABER ARŞİVİ
Lütfen Bir Tarih Seçiniz
ANKET
Yeni İnternet Sitemizi Beğendiniz mi?
  • Gayet Güzel
  • Kullanışlı
  • Beğenmedim
SON DAKİKA HABERLER
Ordu Havaalanı Transfer Samsun Havaalanı Vip Transfer

HÜSEYİN DENİZ

HÜSEYİN DENİZ

KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN KURTULMAK

9 Şubat 2024 Cuma Saat: 10:14

Değerli dostlarım: Bugün sizlere Dünya Sigara bırakma günü olarak kutlanan 9 Şubat olmasından dolayı

bu konuyu işlemeye çalışacağım.

Konumuz hakkında diyanet’in kesin fetvası şöyledir: Sigara içmenin dini hükmü üzerindeki görüşleri,Son yıllarda yapılan birçok araştırma sigaranın insan sağlığı üzerinde pek çok zararlı etkisinin olduğunu bilimsel olarak ortaya koymuş bulunmaktadır. Bazıları ölümcül olmak üzere çok sayıda hastalığın sebebi olması itibariyle sigaranın mübah görülmesi düşünülemez. Bazı alimler; sigaranın "tahrimen/harama yakın mekruh” olduğunu söylemişlerdir. Günümüzde bir çok alim ve fetva meclisi, kişinin kendisini tehlikeye atmama ve öldürmeme, başkalarına zarar vermeme, zararı giderme, sağlığı koruma yönündeki temel ilkeleri esas alarak sigaranın haram olduğu görüşündedir. Dolayısıyla bir müslümanın, pek çok zararı bünyesinde barındıran sigarayı içmesi caiz değildir.

Günümüzün bazı âlimleri, her ne kadar sigara içmenin mekruh olduğunu söyleselerde;Sigara içmek haram, içmede ısrar ve bağımlı olmak daha şiddetli haramdır. Çünkü o pis/habis şeylerdendir ve Allah Teâlâ A'râf 157'de “Onlara pis şeyleri haram kılar” buyurmakta, Nebî (sav) de “Zarar vermek ve zarara karşılık zarar vermek yoktur” buyurmaktadır.Bu, pislik (hubs) ve çok sayıda zarar içermesi sebebiyledir. Allah Teâlâ kullarına sadece temiz ve faydalı olan yiyecek ve içecekleri mübah kılmıştır. Kulların dinlerine veya dünyalarına zarar veren veya akıllarını bozan her türlü şeylere gelince bunlar haram kılınmıştır.

İçkinin her türlüsü de böyledir.

Değerli dostlarım:Sigara bir nevi israftır, İnsan vücuduna hiçbir faydası yoktur,aksine zararı vardır.

Cenab-ı hak Kur’an-ı Kerim Araf Suresi 31’de mealen şöyle buyurmaktadır: “Yiyin için fakat israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.

Peki bir insanın Allah‘ın emrine karşı gelerek İsrafın haram olduğunu bile bile buna devam etmesi ve Allah’ı kızdırması ,Allah tarafından sevilmemesi ne demektir

Huzurdan kovulması ve Allah’la arasının bozulması, bu hareketi ile Allah’a meydan okuması doğru bir şey değildir.

Dolayısıyla hiçbir şeyi boş yere haram kılmaz; hiçbir şeyi boşuna yaratmaz; kullarına faydası

bulunmayan hiçbir şeyi emretmez. Çünkü Allah Teâlâ, hüküm ve hikmet sahiplerinin en yücesi,

merhametlilerin en merhametlisidir ; kullarının kısa ve uzun vâdedeki maslahatlarını ve onlara fayda veren şeyleri en iyi bilendir.

Sigara içmenin haramlığına delâlet eden Kur’ânî delillerden biri, Allah Teâlâ’nın Kitâb-ı Kerîm’inde Mâide Sûresi 4. âyetteki Sana kendilerine neyin helal“ kılındığını sorarlar; de ki “size temiz şeyler helal kılınmıştır.”” buyruğudur.

Sigara bir habistir, içki de böyledir. Her ikisindede bunları kullanan kişilerin ağızları ve nefesleri leş gibi kokmaktadır ve ekonomik yönden kişiyi çökertir fakirleştirir çocukların ve ailesinin hakkını gasp etmiş olur böylelikle Haramın en alasini işlemiş olur.

İşte bu yüzden herkesin yapmamayı dilediği ancak bir türlü vazgeçemediği alışkanlıkları vardır. Yıllardır sahip olduğunuz bu alışkanlıkları değiştirmek zor olabilir ancak imkânsız değildir. Zinciri kırmak için çok kez denemeler yapmış ve “başarısız” olmuş olabilirsiniz. Sonunda artık üstesinden geldiğinizi düşündüğünüzde bile kendinizi aynı alışkanlığı haftalar hatta saatler sonra bile tekrar yapıyorken bulabilirsiniz. Peki, bu döngüden nasıl kurtulabiliriz? Bir alışkanlıktan tamamen kurtulmak ne kadar sürer?

Öncelikle alışkanlıklarınızın nedenini Belirleyin

Değiştirmeyi hedeflediğiniz alışkanlıkların bir listesini oluşturduktan sonra bu alışkanlıklara neden sahip olduğunuzu belirlemeye çalışalım. Örneğin, çok stresli olduğunuz anlarda hemen sigara ve içki gibi şeylere sarılmak ve kendimizi bunlarla teselli etmek, Bu kişinin kendisini kandırmaktan başka bir şey değildir.

Her stresli olduğunuzda bu tür alışkanlıklar yerine sağlığınıza zarar vermeyecek başka bir aktivite yapmayı deneyin.

Stresin akabinde kişi,sigara ve akabinde içki içmek yerine rahatlamak için yürüyüşe çıkabilirsiniz ya da meditasyon gibi sizi stresten uzaklaştırabilecek başka faaliyetler yapabilirsiniz.

Alışkanlıkları kırmak zordur. Bir alışkanlığı bir günde edinmediğiniz gibi bir günde de bırakamazsınız. Sabırla,sebatla ve azimle bu kötü alışkanlıktan kurtulmak için kişinin mücadele etmesi gerekir.Yeni davranışları rutin haline getirmek zaman ve sabır ister. Alışkanlıkların değişmesi birkaç hafta sürebilir. Pes etmeden devam ederseniz bu yeni davranışları da alışkanlıklara dönüştürebilirsiniz.

Alışkanlıklarınızın altında yatan nedenleri anlayabilirseniz değişim için harekete geçmeniz çok daha kolay hale gelecektir. Davranışlarınızın, alışkanlıklarınızın nedenlerini anlayabilmek çok kolay gibi görünüyor olsa da belki henüz fark edemediğiniz nedenlerden dolayı bu kısır döngülerin içinden çıkmamız bu kötü alışkanlıktan kurtulmamız gerekmektedir. Gerçekten alışkanlıklarınızı neden bırakamadığınızın farkındayız?

Bırakanlar nasıl bırakabiliyor,Ben bırakamıyorum diyen kişide İrade zayıflığı ve kararsız kalma ve  bu işe kendini kaptırmış olmasındandır.

İçki bütün kötülüğün anasıdır, sigara bile bile bir intihardır.

Rabbim bizleri neslimizi bu tür kötü alışkanlıklardan muhafaza eylesin.

 


Yazı Yorumları ( 0 Adet)

Adınız
E-mail Adresiniz
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız
Bu Yazıya Yorum Yapılmamış.
İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz?
 

Ordu Yeni Haber Gazetesi Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz :
Email Adresiniz :
Arkadaşınızın İsmi :
Arkadaşınızın E-Mail Adresi :
Varsa Mesajınız
Güvenlik Kodu Lütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları